Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

maandag 7 december 2020

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling verboden. Vanuit de noodzaak om de verhoogde werkdruk in de zorg in verband met de coronacrisis niet verder op te laten lopen, is door het kabinet besloten tot dit verbod. Carbid is geen vuurwerk als bedoeld in het Vuurwerkbesluit en valt niet onder het door het kabinet afgekondigde vuurwerkverbod. Carbidschieten is o.g.v. de Algemene plaatselijke verordening Enschede 2009 (APV) al verboden, voor de periode tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur geldt echter een vrijstelling.
    Een risico is dit jaar een toename van het aantal (onervaren) carbidschieters. Carbid wordt door velen gezien als een vervanger van vuurwerk met daarbij het risico op een toenemend aantal slachtoffers door het onveilig afschieten van carbid. Met name binnen de bebouwde kom is dat risico groter.
    Het college van B&W en de burgemeester hebben daarom besloten dit jaar carbidschieten in de bebouwde kom geheel te verbieden tijdens oud en nieuw. Buiten de bebouwde kom is carbidschieten alleen op oudejaarsdag bij daglicht tussen 10.00 uur en 16.00 uur toegestaan met een bus met een inhoud van ten hoogste 30 liter. Daarnaast komt er een meldplicht voor carbidschieten. Hiermee worden de adviezen van de Veiligheidsregio Twente (VRT) en de politie Enschede hierover overgenomen.

  2. -

    De heer Brouwer van Burgerbelangen Enschede heeft op 12 november 2020 schriftelijke vragen gesteld over verondieping van de zandwinplas Rutbekerveld met verontreinigde grond en slib. De vragen zijn puntsgewijs beantwoord.

  3. -

    Zoals ieder jaar in december heeft het college een besluit genomen over de subsidies voor evenementen in het komende jaar. Met COVID-19 en de maatregelen is dat dit jaar bijzonder omdat in 2020 veel evenementen niet door mochten of konden gaan. Voor de organisatoren en voor bezoekers en inwoners was dat teleurstellend. Ook in 2021 zal COVID-19 effect kunnen hebben op evenementen. Toch worden er subsidies toegekend zodat als het kan en mag er volgend jaar weer evenementen zijn in Enschede. Gemeente Enschede wil investeren in een bruisende, aantrekkelijke stad om te wonen, werken, studeren en je vrije tijd te besteden. Daarom stelt ze voor de uitvoering van het evenementenbeleid budget beschikbaar. Jaarlijks worden de plannen van initiatiefnemers van evenementen die een aanvraag doen voor financiële ondersteuning door de gemeente, door een beoordelingsteam getoetst aan de criteria uit ons evenementenbeleid en de bijbehorende subsidieregeling. Samen met de commerciële evenementen is er volgend jaar een gevarieerd programma van muziek, kunst-, cultuur- en (top)sportevenementen in Enschede met ruimte voor nieuwe initiatieven en vertrouwde evenementen en een ruime keus voor onze inwoners en bezoekers.

  4. -

    In de nota grondbeleid is opgenomen dat de grondexploitaties jaarlijks worden geactualiseerd. De daarbij te hanteren uitgangspunten worden vastgesteld door B&W in de Notitie van Uitgangspunten. De raad wordt hier vertrouwelijk over geïnformeerd.
    De uiteindelijke financiële effecten worden zichtbaar in het MPG 2021. Het MPG 2021 zal medio april 2021 in B&W worden besproken en in mei/juni 2021 aan de raad ter besluitvorming voorgelegd worden.

  5. -

    Op basis van de verordening Onderwijshuisvesting kunnen schoolbesturen elk jaar een aanvraag doen voor een voorziening Onderwijshuisvesting. Deze komen op het Programma die door het college wordt vastgesteld. Voor 2021 zijn er aanvragen gedaan voor constructiefouten, voor kosten vanwege uitbreiding en voor nieuwbouwprojecten die voortkomen uit afspraken in het IHP. Op het bijgevoegde programma staan de aanvragen per school.
    Omdat het IHP en de bijbehorende begroting is vastgesteld kan er vanaf 2021 weer geïnvesteerd worden in nieuwbouwprojecten zoals genoemd in het IHP (Integraal onderwijsHuisvestingsPlan). Daarmee kunnen we de ambitie waarmaken die we als gemeente hebben: de realisatie van duurzame, energieneutrale, wijkgerichte en flexibele gebouwen die het onderwijskundig concept van een school ondersteunen.

  6. -

    Het college heeft besloten 22 spaarverzoeken uit het wijkbudget 2020 te honoreren. Sinds 2017 is het mogelijk om wijkbudget te sparen voor grotere bewonersinitiatieven. Deze initiatieven zijn redelijkerwijs niet uit één jaarbudget van de wijkbudgetten te financieren zonder dat het jaarbudget ineens te zeer opgesoupeerd wordt. Om zo'n initiatief toch te kunnen realiseren, mogen bewonersorganisaties daarvoor gedurende 3 jaar wijkbudget apart zetten. Voorwaarde is dat ze gedurende deze jaren over voldoende wijkbudget beschikken dat gespaard kan worden. Bewonersorganisaties moeten aantonen waarom huidig wijkbudget apart gezet wordt en waarom het idee of initiatief niet gewoon uit het volgende jaarbudget van het wijkbudget gefinancierd kan worden.

  7. -

    Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten subsidie wijkbudgetten aan 25 bewonersorganisaties te verstrekken en deze subsidie tevens beschikbaar te stellen ten behoeve van de bewoners van de werkgebieden van de opgeheven wijkorganisaties Zuid-Oost Enschede, Ribbelt-Stokhorst-Schreurserve en Cascade-Woonwagenlocatie. De subsidie is bedoeld voor inwoners om daarmee bewonersinitiatieven in de eigen leefomgeving te kunnen realiseren. Met dit besluit kunnen alle bewoners van Enschede een beroep doen op een bijdrage uit de subsidie wijkbudgetten. Daardoor kunnen zij zelf bepalen hoe hun leefomgeving beter, fraaier en/of veiliger ingericht wordt.
    Van de totale stedelijke subsidie wijkbudget wordt een deel gereserveerd voor vernieuwende buurt-, wijk-, dorps- of stadsdeeloverschrijdende bewonersinitiatieven. Deze bijzondere subsidie wijkbudget, de subsidie budget initiatiefkracht, wordt over de 5 stadsdelen verdeeld. Voor 2021 bedraagt de totale stedelijke subsidie wijkbudget inclusief de subsidie budget initiatiefkracht  €  968.100,00. Het eventueel niet bestede deel (onderbesteding) van de subsidie wijkbudgetten en de subsidie initiatiefkracht uit 2020 wordt aan de subsidie voor 2021 toegevoegd.
    Het zelf kunnen bepalen hoe de leefomgeving (mede) ingericht wordt, ondersteunt en sluit nauw aan bij het participatieve-, stadsdeelgewijze- en samenlevingsgerichte werken van de gemeente. Dit past binnen de ambities van het coalitieakkoord 2018-2022 en het Enschede Akkoord van de raad.

  8. -

    In de stedelijke commissie van 5 oktober jl. heeft de Raad de discussienota "stimuleren van klimaatadaptieve maatregelen op particulier terrein" besproken. In dit overleg heeft de Raad zich uitgesproken over de instrumenten die ze wil inzetten. Middels een brief is de Raad geïnformeerd over wat is opgehaald tijdens de bespreking in de stedelijke commissie en over de vervolgstappen.

  9. -

    Door de komst van het luchthavenbesluit voor Vliegveld Twente in 2014 was de huisvesting van de Twentse Radio Modelvliegtuig Club (TRMC) op het vliegveld niet langer meer mogelijk. Het vliegen met modelvliegtuigen werd hiermee wettelijk beperkt binnen een straal van 3 kilometer. Vanaf het moment van kennisgeven is de TRMC samen met gemeente Enschede en de ADT (nu Tecbase) op zoek naar een alternatieve locatie voor de activiteiten van de TRMC. Momenteel sluit één locatie aan bij de wensen en eisen voor de activiteiten van de TRMC. Dit is de locatie aan de Badweg nabij Rutbekerveld. De nodige onderzoeken zijn uitgevoerd en geven geen belemmering voor de komst van de TRMC.