Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

maandag 30 november 2020

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Het college van Burgemeester en Wethouders beantwoordt de vragen van mevrouw Rachel Denneboom van de fractie VVD over het niet doorgaan van lessen op het ROC.

  2. -

    Op 13 november 2020 zijn bij de raadsgriffie vragen binnen gekomen van de heer Arjan Brouwer van de fractie Democratisch Platform Enschede gericht aan de voorzitter van de Raad op grond van ex artikel 35 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Raad. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de vragen inzake Doe het niet! Verwijderen van boeken met Zwarte Piet beantwoord.

  3. -

    De schriftelijke vragen van de heer A. Brouwer (DPE) inzake ‘thuiswerken leid tot meer fysiek klachten’ te beantwoorden.

  4. -

    Op 16 oktober 2020 zijn door de heer V. van Dijk (D66) artikel 35 vragen gesteld over het toenemend gebruik van algoritmes. Het College van B&W geeft antwoord op deze vragen.
    Het College komt tot de conclusie dat op dit moment algoritmes met een beperkte scope worden ingezet. Deze leiden niet tot profiling, discriminatie. Het gebruik van algoritmes zal in de toekomst wel toenemen, maar we borgen dat dit op een veilige, transparantie en ethisch verantwoorde wijze gebeurt. Waar nodig wordt externe expertise ingezet.

  5. -

    Het kabinet zet met het beschikbaar stellen van extra incidentele middelen voor gemeenten in op het versneld tegengaan van dak- en thuisloosheid. Die inzet richt zich op drie thema’s: preventie, wonen (een woonplek voor iedereen) en vernieuwing van de opvang. Centrumgemeente Enschede pakt dit met de regiogemeenten en partners graag op met een integrale aanpak en concrete acties die in het plan staan vermeld met als uitgangspunt: ‘Iedereen mag wonen’.
    Er is eenmalig 1.207.374 euro beschikbaar gesteld aan de centrumgemeente Enschede om dit plan uit te voeren in de periode tot 1 januari 2022. Daarnaast ontvangen alle regiogemeenten elk een eenmalig bedrag van 49.679 euro om dak- en thuisloosheid tegen te gaan. Deze lokale middelen zijn niet opgenomen in dit plan van aanpak, maar de inzet vanuit de zeven regiogemeenten sluit inhoudelijk wel hierop aan.

  6. -

    Om gedetineerden weer soepel en succesvol te laten terugkeren in de samenleving starten het Justitie, de reclasseringsorganisaties en de Twentse gemeenten met het Huis van Herstel. Doelstelling is minder recidive en een veiligere samenleving met minder criminaliteit, minder slachtoffers en minder maatschappelijke overlast. Herstel, continuïteit van zorg en begeleiding op maat staan centraal, met als doel een delictvrije toekomst en daarmee minder maatschappelijke kosten. De ketenpartners bekrachtigen de samenwerking in het Huis van Herstel in een convenant. Het college van de gemeente Enschede besluit om het convenant te ondertekenen.

  7. -

    Aanleiding voor de afstoting van kunstwerken uit de collectie Enschede
    Het College van B&W heeft een afstootplan op laten stellen om te komen tot een voor Enschede kenmerkende en beheersbare kunstcollectie.
    Daarnaast worden in 2021 de depots, waarin de collecties opgeslagen en beheerd worden, bij De Museumfabriek verbouwd. De gemeente Enschede heeft hier ook haar kunstcollectie ondergebracht. Deze verbouwing heeft tot gevolg dat er voor de gemeentelijke collectie een kleinere opslagcapaciteit behouden blijft. Deze kleinere opslagruimte vormde de aanleiding om de kunstcollectie in 2019 en 2020 zorgvuldig te beoordelen en een groot aantal kunstwerken (na een zorgvuldige procedure) af te stoten. Deze procedure is in 2019 middels een B&W besluit vastgesteld.


    Daarnaast speelden nog een aantal andere factoren mee:
    • de verminderde belangstelling voor een deel van de kunstwerken uit de collectie;
    • de veroudering van kunstwerken;
    • de vergeling van een aantal werken en/of beschadigde lijsten.


    De kunstcollectie Enschede: een kenmerkende en beheersbare collectie
    De gemeente heeft gedurende jaren een omvangrijke kunstcollectie opgebouwd. In 2007 heeft de raad een collectieplan vastgesteld. De collectie van de gemeente is in de jaren daarna geschouwd en ingedeeld in vier collecties: de kern-, uitleen-, afstoot- en grijze collectie. In 2013 is het eerste deel van de kunstcollectie afgestoten. In 2019 heeft het College van B&W een afstootplan vastgesteld om te komen tot een voor Enschede kenmerkende en beheersbare kunstcollectie. De kunstwerken, die nu deel uitmaken van de uitleencollectie en de grijze collectie zijn geschouwd en beoordeeld door een extern Stedelijk adviseur Beeldende Kunst en de beleidsadviseur Cultuur verantwoordelijk voor de collectie. De geselecteerde (af te stoten) kunstwerken zijn voor een second opinion voorgelegd aan twee conservatoren van het Rijksmuseum. Er ligt nu een lijst met kunstwerken die in 2021 definitief worden afgestoten.

  8. -

    Het College stelt het bestedingsplan vast voor de middelen in het kader van het Onderwijsachterstandenbudget. In totaal gaat het voor 2021 om een budget van 7,4 miljoen euro. Het grootste deel van de middelen wordt ingezet om om de voorschoolse educatie (peuterspeelzalen) te financieren. Daarnaast gaan onder meer middelen naar de Interzuilaire Opvangklas De Globe, de organisatie van deeltijdschakelklassen, de inzet van pedagogisch medewerkers op een aantal scholen, de inzet van intern begeleiders in de kinderopvang en de organisatie van zomerscholen. Vanuit het budget wil het College - samen met de onderwijsbesturen en de kinderopvangorganisaties - de komende periode ook een extra impuls geven aan het stimuleren van leesplezier.

  9. -

    Het College heeft eenmalig voor dit jaar een gewijzigd proces voor de prestatieafspraken tussen corporaties, huurdersorganisaties en de gemeente vastgesteld. Hierdoor is het mogelijk om eventuele punten die uit het woondebat met de gemeenteraad komen waar nodig nog gezamenlijk te verwerken in de prestatieafspraken 2021.

  10. -

    Het bestemmingsplan "Stadsveld-Pathmos 2019" geeft de wijken Stadsveld, Pathmos (het deel ten westen van Pathmossingel), ’t Zwering en bedrijventerrein Josink Es actuele bestemmingsplanregels. Het huidige bestemmingsplan is in 2012 vastgesteld. Het is wenselijk om het bestemmingsplan voor het gebied weer te actualiseren. Het gaat vooral om regels voor de bestaande (legale) situatie, maar er zijn ook aanpassingen doorgevoerd naar aanleiding van nieuw beleid, nieuwe (voortschrijdende) inzichten en enkele concrete projecten in het gebied. We hebben onder andere aanpassingen gedaan ten aanzien van maatschappelijke bestemmingen en het bedrijventerrein Josink Es. Ook hebben we veranderingen doorgevoerd op gebied van cultuurhistorie. We hebben meer panden aangewezen als cultuurhistorisch waardevol ('karakteristiek'), waaronder veel naoorlogse panden en er is een nieuw soort bescherming opgenomen voor cultuurhistorisch belangrijke ruimtelijke structuren.

  11. -

    In het kader van de ontwikkeling van het gebied De Bleekerij in Boekelo is in 2006 een beeldkwaliteitsplan opgesteld.
    Dit beeldkwaliteitsplan is opgenomen in de Welstandsnota. De Bleekerij is inmiddels grotendeels ontwikkeld. De
    woon-werkkavels (Verzetslaan) zijn echter grotendeels nog niet gerealiseerd. Gebleken is dat deze woon-werkkavels
    in dit gedeelte van de Bleekerij om andere regels vragen op het gebied van beeldkwaliteit dan die op dit moment
    gelden. De ‘halachtige’ doelomschrijving voor de bedrijfsgebouwen (deze worden gerealiseerd op dezelfde kavel als
    de woning) voldoet onvoldoende aan de wensen van potentiële kopers. Het gevolg is dat de afzet van deze kavels
    achterblijft en de Bleekerij als gebiedsontwikkeling niet wordt afgerond. Er is bekeken op welke wijze beter kan
    worden voldaan aan de wensen van toekomstige gebruikers en tegelijkertijd wordt voldaan aan de beoogde
    beeldkwaliteitseisen en samenhang voor het gebied. Hiervoor is een aanpassing van het beeldkwaliteitsplan voor het
    gebied gemaakt, waarbij de beeldkwaliteitseisen voor de woning en bedrijfsgebouw enigszins verruimd worden,
    zonder afbreuk te doen aan de beeldwaarde. Daar waar eerder de Nieuwe Haagse School als vertrekpunt is
    gehanteerd wordt nu ingezet op een 'klassieke architectuur van de jaren ’30’. Via ontwerp-wijzing 114 van de Welstandsnota is de aanpassing van het beeldkwaliteitsplan in procedure gebracht. De ontwerp-wijziging heeft vanaf 8 oktober jl. zes weken ter inzage gelegen. Er zijn tijdens deze periode van terinzagelegging geen zienswijzen ingediend.