Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 28 januari 2020

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    De heer Elferink (PVV) heeft schriftelijke vragen gesteld over de afname van sociale huurwoningen. Deze vragen zijn door het college schriftelijk beantwoord.

    Voorgesteld besluit

    De schriftelijke vragen van de heer J.W. Elferink van PVV middels bijgevoegd document te beantwoorden.

  2. -

    De heer Brouwer van de fractie DPE heeft schriftelijke vragen gesteld inzake Milieuzone Enschede 2025. Deze vragen zijn puntsgewijs beantwoord.

  3. -

    Op 13 januari zijn bij de Raadsgriffie vragen ingediend onder de titel 'aanvullende vragen Participatiewet' door de heer Ten Vergert (CDA) op grond van artikel 35 van het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de Raad. Het college van burgemeester en bethouders geeft antwoord op deze vragen.

  4. -

    Mevrouw Koç van het CDA heeft artikel 35 vragen gesteld over de bevolkingsgroei in Enschede. Ze wil weten of het college een beleidsnota demografie wil gaan maken.

  5. -

    In deze bestuursopdracht beschrijven we welke prioriteiten het college kiest om in deze coalitieperiode te werken aan het realiseren van de duurzaamheidsopgave voor Enschede op langere termijn. We beschrijven hoe we daar onderling en samen met inwoners en partners in de stad aan werken, en hoe we de beschikbare middelen inzetten. Eén van de vijf belangrijke opgaven van Enschede is de verduurzaming van de stad. Duurzaamheid is een heel breed onderwerp én het is belangrijk dat we vaart blijven maken. Het herijken van de prioriteiten kent meerdere aanleidingen. Zo zijn daar de presentatie van het Klimaatakkoord door het kabinet, maatschappelijke reacties op de veranderingen van het klimaat en de recente ervaring met wateroverlast, hitte en droogte in Enschede. Met deze opdracht kunnen we samen met inwoners en partners verder werken aan een duurzamere, toekomstbestendige stad.

  6. -

    Samen met de gemeenten Almelo en Hengelo willen we meer grip krijgen op de kosten en de kwaliteit van de bewindvoering. De Raad van de gemeente Enschede wordt geïnformeerd over de ingezette acties om de grip op bewindvoering te vergroten. De acties de we ondernemen zijn:

    1. de mogelijkheden verkennen om met brancheorganisaties/bewindvoerders tot een convenant te komen, en
    2. geen bijzondere bijstand meer betalen voor kosten curatele, onderbewindstelling en mentorschap als er geen noodzaak is om te wisselen van bewindsvoerder en als schuldenbewind niet snel wordt opgepakt.
  7. -

    Op 1 maart 2018 is het bovenstedelijk poppodium van start gegaan met een gezamenlijke financiering uit Hengelo en Enschede. In de bestuurlijke afspraken is een evaluatie na het eerste operationele jaar van Metropool afgesproken.


    De conclusie van het rapport is dat het Poppodium Twente een positief financieel resultaat heeft behaald in 2018 en de geraamde bezoekersaantallen ruimschoots zijn behaald. Deze lijn heeft zich doorgezet in Q1 van 2019. Poppodium Twente ziet verbeterpunten in Enschede om de totaalbeleving te verbeteren en meer verbinding te vinden met de community plus de omgeving. De uitbreiding van Metropool naar Enschede heeft geen veranderingen meegebracht voor het merk Metropool. Over het algemeen scoort de locatie in Hengelo op alle punten ongeveer 0.5 hoger dan Enschede. Deze ontwikkelpunten zijn in beeld en worden aangepakt. De samenwerking met gemeenten en ketenpartners is van beide kanten positief bevallen en wordt voortgezet.

  8. -

    Internationale samenwerking en Europese lobby op het onderwerp digitale transitie past ook bij de Enschedese aanpak van de digitale transitie. Wij hebben in Enschede het uitgangspunt dat we dit in samenwerking met anderen willen doen. Het past bij de uitgangspunten die wij omarmen, zoals open data, open standaarden en de inwoner centraal. Deze uitgangspunten gebruiken wij ook in onze I programma´s en posters.
    De uitnodiging van de burgemeester van Porto te accepteren en de resolutie te ondertekenen, maar de ondertekening niet bij te wonen.

  9. -

    De locatie van de Aldi aan de Deurningerstraat is sterk verouderd en tegenwoordig te klein voor de supermarkt. Daarnaast vraagt deze locatie vanuit de visie Centrum Kwadraat om een goede nieuwe invulling om zodoende een belangrijke bijdrage te leveren aan de versterking van de kwaliteit van dit deel van het centrum voor de doelgroep die nabij het centrum van de stad wil wonen.
    Voor de Aldi is een locatie vrijgekomen op Schuttersveld, waardoor een verplaatsing kan plaatsvinden. Op de vrijgekomen locatie aan de Deurningerstraat zal dan een herontwikkeling plaatsvinden naar woningbouw ten behoeve van maximaal 28 woningen. Het bestemmingsplan “Verplaatsing Aldi Deurningerstraat” maakt deze ontwikkelingen mogelijk.

  10. -

    Het college heeft besloten om geen regels in de APV op te nemen om de overlast door houtstook te verminderen. De raad had het college hier om gevraagd. Uit onderzoek blijkt dat het opnemen van deze regels in de APV juridisch niet mogelijk is. Er is bovendien op dit moment geen sluitend systeem om overlast van houtrook van particulieren objectief aan te kunnen tonen en te kunnen meten.

  11. -

    De afgelopen periode (2018-2019) heeft Novel-T met stichting Space53 gewerkt aan het fundament van een regionaal innovatiecluster voor onbemande systemen zoals drones. Het programma van stichting Space53 voor de komende periode (2020-2021) richt zich op de doorontwikkeling van het cluster en de randvoorwaarden voor een succesvol living lab in Oost Nederland, waarin innovatie en nieuwe bedrijvigheid leiden tot nieuwe arbeidsplaatsen en een veerkrachtige economie. Ondanks haar beperkte financiële middelen wil Gemeente Enschede haar steun voor dit programma continueren, zoals beschreven in de brief aan de gemeenteraad van 28 mei 2019. Het advies is om voor het voorliggende tweejarenplan een jaarlijkse subsidie te verlenen van €75.000,00, te dekken uit het werkbudget binnen het eindproduct Versterken Economische Structuur.

  12. -

    Gemeente Enschede heeft samen met partners met het project #DeEersteStap een aanvraag gedaan voor de Regeling Reductie Energiegebruik. Het rijk heeft uit deze gelden toegekend.
    Stichting Pioneering gaat als één van de partners uitvoering geven aan het project #DeEersteStap, daarvoor is deze subsidie aan Stichting Pioneering bedoeld. Met het project worden particuliere huiseigenaren verleidt om kleine stapjes te nemen in het verduurzamen van hun woning. Hierbij kan worden gedacht aan het vervangen van gloeilampen voor LED-lampen, het aanbrengen van tochtstrips of radiatorfolie of het waterzijdig inregelen van de Cv-installatie.

  13. -

    De Raad van State heeft een uitspraak gedaan.

  14. -

  15. -

    De gemeente Enschede bereidt een Visie Landelijk Gebied voor. Daarin geeft de gemeente in hoofdlijnen aan welke ontwikkelingen de gemeente voor ogen staan in het landelijk gebied. Het zichtjaar voor de op te stellen visie is 2030.
    Via dit voorstel wordt de gemeenteraad uitgenodigd uitgangspunten vast te stellen voor het opstellen van de Visie Landelijk Gebied. De gemeenteraad kan hierdoor vooraf de kaders voor de op te stellen visie aan het college meegeven.

  16. -

    De ontwikkeling van het gebied de Kop Boulevard is de belangrijkste centrumontwikkeling in Enschede voor de komende jaren. In het kader van ontwikkeling van het gebied De Kop wordt de gemeenteraad regelmatig geïnformeerd over de voortgang van dit project.

  17. -

    Brief aan Raad (incl. bijlage) - Wijziging Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Twente.