Agendapunten
-
-
Het CDA heeft artikel 35 vragen gesteld over de telefonische bereikbaarheid van de gemeente Enschede. Deze vragen worden schriftelijk beantwoord door het College.
Bijlagen
-
-
De heer Elferink van de Partij voor de Vrijheid heeft vragen gesteld over 'Fraude onder zorgbureaus nemen ongekende vormen aan'. Het college heeft deze beantwoord.
Bijlagen
-
-
De heer Versteeg heeft vragen gesteld over ‘Subsidie St Saron Zorgverlening’. Het college heeft deze beantwoord.
Bijlagen
-
-
In de vergadering van 8 april 2019 heeft de gemeenteraad ingestemd met deelname aan het de herstructureringsplan van FC Twente. In de brief van het college wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken ten aanzien van deze deelname.
Daarnaast heeft het college kennis genomen van het profiel en proces om te komen tot de aanstelling van een nieuwe toezichthouder bij FC Twente per 1 september 2020. In de rekeningencommissie van eerstvolgende rekeningencommissie worden de memo en de raadsbrief besproken.Bijlagen
-
-
De gemeente heeft in de gemeentebegroting vastgelegd dat Twekkelerveld de eerste bestaande wijk is die in Enschede van het aardgas afgaat. De grote verscheidenheid aan woningtypen in Twekkelerveld geeft ons de mogelijkheid om ervaring op te doen met deze stadsbrede verduurzamingsopgave. Het aardgasvrij maken van de wijk kan samen met de renovatieplannen van de corporaties een vliegwiel zijn voor een brede kwaliteitsimpuls voor de wijk. Om een begin te kunnen maken met deze opgave, wordt een aanvraag voor een proeftuin Aardgasvrije Wijken bij het ministerie van BZK ingediend.
Bijlagen
-
-
De Centrale Raad van Beroep heeft in 2014 geoordeeld dat het landelijke boeteregime voor het opleggen van boetes bij het overtreden van de inlichtingenplicht in de sociale zekerheid, waaronder de Participatiewet, in strijd was met het internationaal (Europees) recht. Dit heeft ertoe geleid dat sinds 2017 er landelijk een lichter boeteregime geldt. Er was bij invoering echter niet voorzien in een overgangsregeling waardoor voor veel mensen de hogere boete bleef staan. De Centrale Raad van Beroep heeft in 2019 3 uitspraken gedaan. In deze uitspraken zijn enkele vuistregels vastgelegd om de ten onrechte te hoog opgelegde boetes met terugwerkende kracht te herzien. Vanwege de terugwerkende kracht van deze uitspraken in 2019, is dat het moment waarop over een veel eerdere periode boetes moeten worden herzien. Het is een uitspraak die landelijk geldt voor alle gemeenten, de Sociale Verzekeringsbank en het UWV.
Deze landelijke vuistregels zijn in Enschede aanleiding om alle boetes die opgelegd zijn in de periode van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2015 ambtshalve te herzien. In 2016 hebben we, vooruitlopend op de nieuwe regels in 2017, in Enschede al rekening gehouden met draagkracht en persoonlijke omstandigheden. Daarom hoeft het jaar 2016 niet te worden herzien. Er wordt in de herbeoordeling ook rekening gehouden met de draagkracht van inwoners en met de persoonlijke omstandigheden. Ook wordt beoordeeld of de opgelegde boete niet hoger is dan de boetes die zijn vastgelegd in het Wetboek van Strafrecht. Het gaat om een begrensde periode, omdat alleen in die periode sprake is van ten onrechte te hoog opgelegde boetes en we vanaf 2016 al werken volgens de nieuwe regels. Om aan de uitspraken rechtvaardig en zorgvuldig uitvoering te geven gaan we in Enschede verder dan de uitspraak van de CRvB. Namelijk:
• Wij gaan uit van een langere periode waarover wij boetes herzien.
• De boetes worden automatisch opnieuw beoordeeld. Inwoners hoeven daarvoor geen aanvraag in te dienen.
• Ook afbetaalde boetes gaan wij herzien. Eventueel terug te ontvangen bedragen verrekenen wij met nog openstaande boetes. Als dat niet mogelijk is, dan wordt het bedrag terugbetaald aan de inwoner.
Met de hierboven uitgewerkte werkwijze geven wij invulling aan het uitgangspunt om zorgvuldig, klantgericht en op niet bureaucratische wijze de boetes te herzien.
Bijlagen
-
-
De provincie wil de kruising van de N733 met de Oude Deventerweg/Landweerweg wijzigen naar een rotonde. Deze wijziging wil de provincie doorvoeren voor een verbetering van de verkeersveiligheid, de afwikkeling en de doorstroming. Op de plaats van de huidige kruising is niet voldoende ruimte om een rotonde aan te leggen. Daarom wordt de rotonde verschoven richting het noorden. De aansluitingen vanaf de Landweerweg en de Oude Deventerweg moeten daarmee ook verlegd worden. Deze ontwikkeling past niet binnen het vigerende bestemmingsplan. Daarom is een herziening van het bestemmingsplan opgesteld. Het ontwerpbestemmingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn geen zienswijzen naar voren gebracht, het plan kan ongewijzigd worden vastgesteld.
Bijlagen