Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 21 september 2021

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Raadsleden kunnen zelf voorstellen doen aan de raad als zij vinden dat er op een bepaald gebied iets moet gebeuren. Dat heet een initiatiefvoorstel. In de meeste gevallen wordt het voorstel eerst naar het college gestuurd voor een reactie. Het college bekijkt dan of het voorstel uitvoerbaar is.
    Groep Versteeg heeft een initiatiefvoorstel voor een huisvestingsverordening naar het college gestuurd. Het college adviseert de raad het initiatiefvoorstel nu niet in behandeling te nemen en het debat af te wachten dat zal plaats vinden op basis van de integrale discussienota, die het college eind dit jaar naar de raad toestuurt.

  2. -

    CDA, VVD, SP, DPE, Groep Versteeg en BBE hebben schriftelijke vragen gesteld over fietstunnels in Zuid. Deze vragen zijn door het college beantwoord.

  3. -

    DPE, CDA en VVD hebben schriftelijke vragen gesteld over flexibel cameratoezicht. Deze vragen zijn door het college beantwoord.

  4. -

    Op 6 september 2021 zijn er door de dhr. Alberto Blömer (PVV) vragen gesteld inzake de gevaarlijke kruising Broekheurnerrondweg. Het college van B&W geeft antwoord op deze vragen.

  5. -

    Op 24 september ondertekenen de gemeenten Enschede, Hengelo, Almelo, Deventer, Haaksbergen en Dinkelland het Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs Overijssel 2019-2026. Gezamenlijk geven alle grote en kleinere gemeenten in Overijssel met ondertekening een stevig signaal af aan de Provincie en het onderwijs over het belang van cultuureducatie. Het Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs Overijssel is een waardevolle aanvulling op reeds bestaande lokale en landelijke afspraken. Met ondertekening worden ook de afspraken tussen provincie Overijssel, gemeente Enschede en penvoerder bestendigd.
    In het kader van de nieuwe periode van Cultuureducatie met Kwaliteit wordt ook een geactualiseerd lokaal convenant Cultuureducatie Enschede ondertekend.

  6. -

    Openbaar, muv vertrouwelijke bijlagen!


    Exploitant 1 wil de locatie aan de Joan Coststraat herontwikkelen van een nu nog braakliggend bedrijventerrein naar een kwalitatief hoogwaardig woongebied met maximaal 16 stadswoningen met bijbehorende parkeerplaatsen. Exploitant 2 die ook positie heeft in dit gebied is bereid dit mogelijk te maken door in te stemmen met een grondruil, waardoor er één ontwikkelgebied ontstaat voor de plannen van Slokker.
    Exploitant 2 wordt hierdoor eigenaar van het perceel achter zijn eigen appartementencomplex. Voorwaarde is dat hij, zoals het huidige bestemmingsplan dit ook toestaat, in de nieuwe situatie een kleinschalige opslagruimte kan realiseren t.b.v. zijn touwen en elastieken bedrijfje dat ook aan de Joan Coststraat is gelegen.
    Beide ontwikkelingen zijn met elkaar verbonden omdat er grondruilen tussen deze partijen aan ten grondslag liggen.
    Om de realisatie van beide ontwikkelingen mogelijk te maken zijn er afspraken nodig over het wijzigen van de bestemming en aanpassingen in het openbaar gebied.
    Die afspraken zijn vastgelegd in de twee exploitatieovereenkomsten. Het College heeft besloten conform artikel 55 Gemeentewet geheimhouding op te leggen ten aanzien van de twee exploitatieovereenkomsten met bijlagen.

  7. -

    In 2018 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Voormalige Vliegbasis Twenthe – Midden vastgesteld. De Raad van State heeft in 2019 alle bestemmingsplannen in Nederland vernietigd die waren gebaseerd op basis van de landelijke regeling Programma Aanpak Stikstof (PAS). Het bestemmingsplan Midden was ook op de PAS gebaseerd en is dus door de Raad van State in 2019 vernietigd. Daarom is voor de Voormalige Vliegbasis Twenthe – Midden een nieuw bestemmingplan gemaakt. Het nieuwe bestemmingsplan gaat over de nieuwe natuur van circa 134 hectare, circa 50 hectare evenemententerrein en de bestaande radarinstallatie van Defensie.
    Voor dit bestemmingsplan zijn de eerder vastgestelde gemeentelijke en provinciale kaders niet gewijzigd. Het nieuwe bestemmingsplan is op het punt van de stikstofdepositie wel veranderd. De stikstofdepositie is op nul uitgekomen door het nemen van een aantal maatregelen. De belangrijkste zijn:

    • het opkopen van zogenaamde stikstofrechten door de exploitant van het evenemententerrein,
    • het ontlasten van het Natura 2000 gebied Lonnekermeer door het verkeer van en naar het evenemententerrein naar de provinciale weg N733 te leiden (via de Oude Deventerweg en niet via de Vliegveldweg),
      Voor het planologisch mogelijk maken van de ruimtelijke ontwikkeling is een aantal publiekrechtelijke procedures nodig. Dit zijn via de gemeente als bevoegd gezag het bestemmingsplan voor het hele gebied, de omgevingsvergunning voor de activiteit milieu voor het evenemententerrein en een verkeersbesluit voor de afwikkeling van het verkeer van en naar het evenemententerrein. Via de provincie Overijssel als bevoegd gezag loopt een aanvraag vergunning op basis van de Wet natuurbescherming, aangevraagd door de exploitant van het evenemententerrein.