Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 24 augustus 2021

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Mevrouw Futselaar van de SP heeft schriftelijke vragen gesteld over het indienen van bezwaren tijdens de vakantieperiode. Deze vragen zijn puntsgewijs beantwoord.

  2. -

    De heer Elferink van de PVV heeft vragen gesteld over de mogelijkheid tot vrijstelling reclamebelettering en verlaging GBT ondernemers. Het college heeft deze beantwoord.

  3. -

    Dhr. Versteeg van Groep Versteeg heeft vragen gesteld over COA flexwonen in buurten en dorpen. Het College heeft deze beantwoord.

  4. -

    De heer Alberto Blömer van de PVV heeft schriftelijke vragen gesteld inzake Giftige bermbloeier Jacobskruiskruid. Deze vragen zijn puntsgewijs beantwoord.

  5. -

    Op 25 juli 2021 zijn er door de heer Blömer vragen gesteld over verkeersproblemen. Het college van B&W geeft antwoord op deze vragen.

  6. -

    Openbaar, muv vertrouwelijke bijlage!


    De zittingstermijn van twee leden van de Raad van Toezicht van Het Stedelijk Lyceum Enschede loopt binnenkort af. Om deze vacatures te vervullen is er een sollicitatieprocedure geweest. Op grond daarvan draagt de RvT twee nieuwe kandidaten voor: mevr. N. Aydin (voor het profiel "Human Resource en organisatiekunde") en dhr. F. Tillema (voor het profiel "Onderwijs en Innovatie")
    De leden van de Raad van Toezicht worden op grond van de statuten benoemd door het College van B&W van Enschede. De benoeming vindt plaats op voordracht van de RvT, waarbij de betreffende profielschets in acht wordt genomen.
    Het College van B&W besluit genoemde personen te benoemen in de Raad van Toezicht van Het Stedelijk Lyceum.

  7. -

    De eerste zittingsperiode als lid van de Raad van Toezicht van Stichting Consent van mevr. I. Visscher - Voerman is afgelopen. Mevr. Visscher wordt door de RvT voorgedragen voor herbenoeming voor een tweede periode van vier jaar.


    Met de herbenoeming door de betrokken Colleges van B&W blijft de Raad van Toezicht op sterkte en wat betreft samenstelling ongewijzigd.

  8. -

    De VNG, werkgeversorganisatie Cedris en de vakbonden FNV Overheid en CNV Overheid hebben op 17 mei 2021 een principe akkoord bereikt voor een nieuwe cao voor de WSW.
    De cao heeft een looptijd van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025. De vijfjarige cao geeft voor langere periode houvast aan werkgevers en werknemers. Belangrijke punten die zijn overeengekomen zijn:
    - Een regeling vervroegde uittreding (RVU, 2 jaar voor de AOW leeftijd)
    - Uitbreiding van de seniorenregeling tot 2/5e van de werktijd vanaf 64 jaar
    - De salarissen volgen in principe de Loon-en prijsontwikkeling (LPO); deze is vanaf 2022 wel afhankelijk gesteld van
      de jaarlijkse subsidie afspraken met het ministerie van SZW

    • Verder zijn een aantal kleinere technische aanpassingen gedaan
      Dit principe-akkoord ligt nu voor bij de gemeenten in het kader van de ledenraadpleging VNG. Uw college wordt geadviseerd in te stemmen met het akkoord.
  9. -

    Het college van burgemeester en wethouders heeft met het vaststellen van het volmacht en mandaatbesluit ervoor gezorgd dat alle rechtshandelingen die nodig zijn voor het aangaan en beheren van raamovereenkomsten die betrekking hebben op de lopende aanbesteding “Integrale inkoop Wmo 2015 en Jeugdwet ten behoeve van het Twents model” kunnen worden uitgevoerd. Dit was nodig als gevolg van wijziging van de gemeenschappelijke regeling Regio Twente.

  10. -

    De schuldhulpverlening voor (ex-)ondernemers van de gemeente Enschede wordt door de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ) van de gemeente Hengelo verzorgd. Dit vanwege het gegeven dat de schuldhulpverlening voor (ex-)ondernemers specifieke expertise en know-how is vereist. Uit praktische overwegingen is het doelmatiger om mandaat te geven aan de gemeente Hengelo (ROZ) voor de uitvoering de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening van (ex) ondernemers. De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening is onlangs gewijzigd. Hierdoor moet het bestaande mandaat van de gemeente Enschede aan de gemeente Hengelo technisch gezien worden aangepast.

  11. -

    Openbaar, maar pas vanaf 1 septemnber 2021 nadat alle colleges in Twente hebben ingestemd.


    Ook in 2021 maken aanbieders meerkosten om de zorg, hulp en ondersteuning te continueren in deze coronacrisis. De VNG heeft met het Rijk ook voor 2021 afspraken gemaakt over de Rijksvergoeding van deze meerkosten.
    Alle 14 Twentse gemeenten wordt gevraagd de opgestelde meerkostenregeling 2021 van Regio Twente goed te keuren.
    Deze regeling is alleen bestemd voor aanbieders met tenminste één contract met tenminste één van de 14 Twentse gemeenten voor Jeugdhulp, Wmo ondersteuning, hulpmiddelen, trapliften, hulp bij het huishouden en/of vervoer en voor aanbieders van Wmo centrumtaken beschermd wonen, maatschappelijke opvang en vrouwenopvang.
    Zodra alle 14 Twentse gemeenten unaniem hebben ingestemd met deze regeling start de Twentse meerkostenregeling met financiële voeding uit de rijksbijdrage meerkosten (decembercirculaire 2021). De gemeenten spreken bij deze regeling af dat de rijksbijdrage voor meerkosten wordt ingezet voor de uitkering aan de goed beoordeelde aanvragen van aanbieders. Het betekent ook dat als er meer wordt aangevraagd dan de rijksbijdrage, dat de aangevraagde uitkeringen naar rato worden gekort zodat maximaal de rijksbijdrage wordt uitgekeerd. Indien er minder wordt aangevraagd dan de rijksbijdrage wordt er ook een lagere bijdrage van iedere gemeente gevraagd.
    Voor de afhandeling van deze meerkosten wordt door deze unanieme en solidaire opzet voorkomen dat iedere gemeente nog lokaal aanvragen met zijn of haar aanbieders moet bespreken en afhandelen. Eveneens wordt met deze regeling bereikt dat de administratieve lasten voor zorgaanbieders geminimaliseerd worden. De gemeente Enschede treedt namelijk als penvoerder/uitbetaler op namens de 14 gemeenten.
    De afhandeling van de aanvragen voor de Wmo centrumtaken vindt plaats door de gemeenten Enschede en Almelo.
    De regeling wordt gedurende de maand januari 2022 opengesteld waarna de aanvragen na beoordeling uiterlijk in maart 2022 worden uitgekeerd

  12. -

    Openbaar, muv vertrouwelijke bijlage!


    Het huidige verwerkings- en leveringscontract voor restafval en GFT-afval loopt af per 1 juli 2022. In de aandeelhoudersvergadering van 2 december 2021 worden de aandeelhouders gevraagd om in te stemmen met het aangaan van een nieuw verwerkings- en leveringscontract met Twence vanaf 1 juli 2022. Het college van B&W stemt in met het voorliggende nieuwe contract en vraagt de raad om ook in te stemmen met het nieuwe contract. Ook brengt het college de raad op de hoogte van de gevolgen van de nieuwe tarieven en het herziene dividendbeleid die gelijk ingaan met het nieuwe contract, dus vanaf 1 juli 2022.

  13. -

    Bij de gemeente is het verzoek ontvangen voor de percelen Holterhofweg 255 en Holterhofweg 255A.
    Op het perceel Holterhofweg 255 wil initiatiefnemer de bestemming wijzigen van “Agrarisch” naar “Wonen”. De gebouwen op dit perceel blijven staan, aan de erfinrichting wijzigt niets.
    Op het perceel Holterhofweg 255A staat nu een woning en dit perceel heeft ook de bestemming “Wonen”. De eigenaar van dit perceel wil de bestaande woning slopen en een nieuwe woning terugbouwen. Deze nieuwe woning wordt enkele meters ten westen van de bestaande woning gerealiseerd en valt hiermee net buiten het bouwblok.
    Om aan beide verzoeken te kunnen voldoen, moet het bestemmingsplan worden herzien. Het ontwerp van dit bestemmingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen. In deze zes weken zijn geen zienswijzen naar voren gebracht. Dit bestemmingsplan kan nu aan de gemeenteraad worden voorgelegd ter vaststelling.

  14. -

    Woningcorporatie Domijn wil op het huidige parkeerterrein op de hoek van de Oldenzaalsestraat en de Hoge Bothofstraat een woongebouw met 202 woningen realiseren, hoofdzakelijk bedoeld voor ‘pas afgestudeerden’ (de doelgroep ‘talent’) en 'starters' op de woningmarkt. Hiermee wordt een economisch belang gediend. Van de 202 beoogde woningen gaat het bij een 17-tal woningen om een combinatie van wonen en werken (woon-werkeenheden) met daarnaast een 6-tal woningen bedoeld voor jongeren die aanspraak kunnen maken op beperkte begeleiding. Op de begane grondverdieping is ruimte voor in totaal 1600 m² commerciële voorzieningen, zoals bedrijven, kantoren, dienstverlening, culturele voorzieningen, praktijkruimten, maatschappelijke voorzieningen, etc. Het binnenterrein kent een ontsluitingsstraatje met een fietsenberging en bergruimten. Om aan het plan medewerking te kunnen verlenen is het bestemmingsplan “Parkeerterrein Performance Factory” ontworpen. Daarnaast wordt ten behoeve van de beoogde ontwikkeling de welstandsnota aangepast. Wijziging 117 van de welstandsnota Enschede, bouwen aan identiteit- Ontwikkellocatie Performance Factory, hoek Oldenzaalsestraat-Hoge Bothofstraat” is hiervan het resultaat.