Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 7 september 2021

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Beantwoording artikel 35 vragen van dhr. G. Kel (BBE) inzake huurwoning kwijt na overlijden ouders en/of partner.

  2. -

    Stichting Landschap Overijssel heeft gevraagd om een BOA aan te wijzen als toezichthouder op APV-taken inclusief de afvalstoffenverordening binnen de gemeente Enschede. Het werkgebied is vooral gericht op de in beheer zijnde natuurgebieden van Landschap Overijssel binnen de gemeente Enschede. Deze samenwerking is een goede aanvulling op de bestaande handhaving door de gemeentelijke toezichthouders/BOA´s

  3. -

    Het koetshuis aan de Weerseloseweg 275 staat op het landgoed Hof Espelo. Dit koetshuis werd in 1916 gebouwd en heeft gediend als koetshuis en later voor het beheer van het landgoed. Inmiddels staat het gebouw al enige tijd leeg. De nieuwe eigenaar had plannen om het koetshuis om te bouwen tot kantoor. Hiertoe is een omgevingsvergunning verleend en de verbouwing is zo goed als afgerond. Tijdens de procedure voor omgevingsvergunning is het verzoek ingediend om het koetshuis aan te wijzen als monument. Om een goed beeld te krijgen van het gebouw en de cultuurhistorische waarden heeft een onafhankelijk bureau een bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd welke is voorgelegd aan de monumentencommissie. De commissie stelt dat door de architectonische kwaliteit, de specifieke en zeldzame gebouwtypologie en de historische waarde ten aanzien van de regionale geschiedenis, het pand gebaat is bij een monumentale bescherming. Ook nu, na de verbouwing heeft het pand nog steeds monumentale waarden en wordt nog voldaan aan de criteria waardoor het gebouw kan worden aangewezen als gemeentelijk monument.

  4. -

    Vanuit de gemeenteraad hebben dhr. Versteeg en dhr. Brouwer vragen gesteld naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State over het raadsbesluit om het bestemmingsplan voor de moskee Kuipersdijk niet vast te stellen en de berichtgeving daarover in de Tubantia. Met dit besluit stelt het college de antwoorden op die vragen vast.

  5. -

    Op 20 augustus 2021 zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van mevrouw M. Schouten over de gevolgen van klimaatverandering. Dit bestuursvoorstel voorziet in beantwoording van deze vragen.

  6. -

    Wij hebben een Ontwikkelvisie opgesteld voor de locatie Cromhoff. De vaststelling van de visie is het startsein voor de transformatie van het gebied. We voegen daarmee een nieuwe en bijzondere plek toe aan de stad waar gewoond kan worden en voorzieningen aanwezig zijn. Het wordt een plek met reuring en een heel eigen karakter. De Ontwikkelvisie is geen blauwdruk voor de ontwikkeling van het gebied maar geeft de kaders aan waarbinnen plannen verder kunnen worden uitgewerkt. Voordat er gebouwd gaat worden, starten wij al met tijdelijke initiatieven op de locatie.

  7. -

    Openbaar, muv vertrouwelijke brieven!


    Bij de gemeente is een verzoek ontvangen om het gebouw aan de Lasondersingel 138 aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dit verzoek is onderbouwd met een historisch onderzoek waaruit blijkt dat het pand een hoge cultuurhistorische waarde heeft. Het verzoek met onderbouwing is voorgelegd aan de gemeentelijke monumentencommissie. Zij adviseert om de procedure tot aanwijzing als gemeentelijk monument in gang te zetten.

  8. -

    De Enschedese binnenstad beschikt over een Ondernemersfonds. Ondernemers dragen reclamebelasting af en deze inkomsten komen in dit fonds. De bedoeling van dit fonds is om initiatieven te ondersteunen die de beleving van de binnenstad vergroten, waardoor meer bezoekers de binnenstad bezoeken en meer besteden. Er is een dagelijks bestuur die de initiatieven in behandeling neemt. Als gevolg van de Coronamaatregelen vonden er in 2020 en 2021 maar zeer beperkt evenementen plaats. Wel hebben ondernemers reclamebelasting afgedragen. Het stichtingsbestuur heeft de gemeente gevraagd of deze middelen in 2022 besteed mogen worden, zodat deze middelen niet terugvloeien naar de gemeente en de middelen ten gunste blijven komen van de binnenstad. Ook heeft het stichtingsbestuur gevraagd om in de toekomst een hogere reserve te mogen aanhouden, zodat kan worden bijgedragen aan grotere, vaak eenmalige evenementen, die in de stad worden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan serious request, the passion, etc. De gemeente wil aan deze verzoeken meewerken.

  9. -

    Elk kwartaal legt het rentecomité verantwoording af aan het college over de gedane transacties. In het 2e kwartaal van 2021 zijn de limieten voor het opnemen van netto-vlottende schuld, vaste schuld en doen van uitzettingen niet overschreden.

  10. -

    Het herzien van een primair besluit is een bevoegdheid van de daarvoor gemandateerde leidinggevende binnen de eigen organisatie-eenheid , i.c. Cluster Werk en Inkomen (W&I). Dat was geregeld onder vigeur van het Mandaatbesluit 2016, echter is niet overgenomen bij de invoering van de nieuwe wijze van mandateren in de mandaatbesluiten van 2018 en 2020. Het past ook niet in de huidige mandaatstructuur. De afdeling Juridische Zaken valt niet onder die organisatorische eenheid. Het verlenen van de bevoegdheid tot herziening kan derhalve noch vanuit het Domein Sociaal, noch vanuit Juridische Zaken worden gerealiseerd. Het kan wel worden geregeld door middel van een door het college vast stellen bijzonder mandaatbesluit.
    Op grond van dat besluit wordt het hoofd van de Afdeling Juridische Zaken mandaat verleend en gemachtigd namens het college primair medewerkers van de genoemde afdeling aan te wijzen en tot het namens het college nemen van een besluit tot herziening van een primair besluit naar aanleiding van een daartegen ingediend bezwaar.
    Tevens krijgt het genoemde afdelingshoofd de bevoegdheid een aan een medewerker verleend mandaat en machtiging in te trekken.

  11. -

    Voor het woongebied “IN ’t Zeggelt” ten noorden van de binnenstad van Enschede, geldt o.a. het paraplu-bestemmingsplan “Kwalitatief sturen op appartementen”. In dit bestemmingsplan ligt “IN ’t Zeggelt” in een gebied waar voor het realiseren van appartementen minder stringente toetsingscriteria gelden dan in aangrenzende (woon)gebieden. Omdat “IN ’t Zeggelt” moet uitgroeien tot een hoogwaardig, duurzaam en architectonisch woongebiedje met grondgebonden (stads)woningen, zijn hier appartementen minder gewenst. Om voor dit gebied dezelfde toetsingscriteria te laten gelden voor het realiseren van appartementen zoals die ook voor de aangrenzende (woon)gebieden van toepassing zijn, is het noodzakelijk het bestemmingsplan “Kwalitatief sturen op appartementen” te herzien.