Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 26 oktober 2021

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    De gemeente Enschede neemt deel aan de samenwerking in de GR Gezondheid. Het bestuur dat bestaat uit vertegenwoordiging van de veertien gemeenten vergadert periodiek. De vergadering wordt voorbereid door het college. Wethouder Nods brengt vervolgens het standpunt in op de onderwerpen die op agenda staan.

  2. -

    DPE heeft schriftelijke vragen gesteld over de QR code en discriminatie

  3. -

    De heer Elferink van de PVV heeft op 6 oktober 2021 schriftelijke vragen gesteld over de vervuiling op en rondom de voormalige vuilstortplaats in Enschede Zuid. Het college van B&W heeft de vragen beantwoord.

  4. -

    De heer Brouwer (DPE) heeft op 8 oktober 2021 schriftelijke vragen gesteld ex artikel 35 over demonstraties bij de Emma abortus kliniek. Deze vragen zijn door het college beantwoord.

  5. -

    Enschede is samen met andere steden in Twente lid van het Europese netwerk Eurocities. Dit netwerk behartigt de belangen van Europese steden in Brussel. Het levert heel veel kennis levert over grote maatschappelijke en economische ontwikkelingen zoals de energietransitie of klimaataanpak. Daarnaast vinden we in dit netwerk partners, andere steden die nodig zijn als we een beroep willen doen op Europese fondsen uit de Green Deal of Horizon Europe.
    In november staan twee werkbezoeken gepland, waarop wethouder Jeroen Diepemaat Enschede zal representeren:

    1. de jaarvergadering van Eurocities in Leipzig. Hieraan zal hij deelnemen samen met wethouder Claudio Bruggink van de gemeente Hengelo.
    2. het werkbezoek aan de Zweedse stad Linkőping. Deze stad is eveneens lid van Eurocities en de universiteit van Linkőping maakt net als de Universiteit Twente deel uit van het Europese universiteitsnetwerk ECIU: European Consortium of Innovative Universities.
      Scandinavië loopt in Europa op kop als het gaat om innovatieve en duurzame wijkontwikkeling. Het doel van het bezoek is om te zien hoe Enschede kan leren van de Zweedse aanpak en zodoende beter kan bijdragen aan het terugdringen van de CO2 uitstoot en halen van de klimaatdoelen. Belangrijk onderdeel van de Zweedse aanpak is ook het organiseren van de bewonersbetrokkenheid bij de wijkaanpak. Uitwisseling op participatie staat eveneens op de uitwisselingsagenda.
  6. -

    Op 1 oktober heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de definitieve gebundelde uitkering 2021 en de voorlopige gebundelde uitkering voor 2022 gepubliceerd. Met deze uitkeringen betaalt de gemeente Enschede de bijstandsuitkeringen die zij verstrekt. Elk jaar in oktober wordt het definitieve budget voor het lopende jaar vastgesteld en wordt er een voorlopig budget vastgesteld voor het komende jaar. Met deze brief wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de budgetten, net als over de gevolgen daarvan voor de gemeente Enschede.

  7. -

    In het kader van de Regeling Versterking maakklimaat kunst en cultuur Overijssel heeft de Provincie de cultuurregio Twente de mogelijkheid gegeven om samen met het culturele veld een plan te ontwikkelen om te investeren in het maakklimaat van Twente. Samen met het culturele veld in de regio Twente is gewerkt aan een voorstel om het cross-mediale maakklimaat in Twente te stimuleren: Cross-TIC. In dit initiatief wordt de nadruk gelegd op makers met een technologische, innovatieve en creatieve insteek (TIC), om zo aan te sluiten op het regioprofiel van Twente. Negen culturele partners vormen het kernteam van dit initiatief: PLANETART, Tetem, Sonnevanck, Concordia, Schouwburg Hengelo, Oyfo, Kunst op Straat, Stichting Oldenzaalse musea en Hof 88/Bibliotheek Almelo. Het doel van het programma Cross-TIC is het ondersteunen en begeleiden van de professionele maker van de toekomst. Dit plan is op voordracht van het bestuurlijk overleg Cultuurregio Twente door Concordia als penvoerder ingediend binnen de regeling van de Provincie. De Provincie investeert 50%, de andere 50% wordt geïnvesteerd door derden, waaronder de veertien Twentse gemeenten. In totaal bedraagt de bijdrage van de gemeenten en de Provincie 1,6 miljoen euro. De middelen die gereserveerd zijn voor een regionaal cultuurfonds worden ingezet om vanuit gemeente Enschede een bijdrage te doen.

  8. -

    Openbaar, maar pas vanaf vrijdag 29 oktober 2021 i.v.m. het eerst informeren medewerkers SWPE!


    Het college is van mening dat voor de medewerkers in nieuw beschutte banen vanaf 1 april 2022 het formele werkgeverschap niet langer bij een externe stichting (SWPE), maar bij de gemeente Enschede hoort te liggen. Het werkgeverschap voor de huidige SW medewerkers van de DCW ligt ook bij de gemeente. De gemeente gaat voor de medewerkers in nieuw beschutte banen de arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de landelijke Cao: "Aan de Slag" uitvoeren. Deze Cao wordt sinds 1 juli van dit jaar door de externe stichting uitgevoerd. De dienstverbanden van de betrokken medewerkers van de SWPE gaan met ingang van 1 april 2022 over naar de gemeente Enschede.
    Vanaf eind 2017 is de gemeente Enschede gestart met het invullen van nieuwe beschutte werkplekken voor mensen met een zware arbeidsbeperking. Deze wettelijke taak is vastgelegd in de Participatiewet. Voor de invulling van de werkgeversrol is door de gemeente Enschede in september 2017 de Stichting Werkgeverstaken P-wet (SWPE) opgericht. De SWPE heeft momenteel 71 medewerkers in nieuw beschutte banen in dienst. Sinds de oprichting van de SWPE hebben zich een aantal belangrijke ontwikkelingen voorgedaan waardoor er een heroverweging van de werkgeversrol nu aan de orde is.

  9. -

    Bij de besluitvorming in de gemeenteraad over de nota Rondkomen met je inkomen op 11 november 2020 is de “Motie integraal armoedebeleid’ aangenomen.
    Deze motie draagt het college op om ‘inzichtelijk te maken welke stappen zijn gemaakt en welke nog gemaakt worden als het gaat om het verbinden van andere beleidsdomeinen en partners m.b.t armoedebeleid.’
    Het College informeert de Raad met een brief over de wijze waarop aan deze motie tot op heden uitwerking is gegeven.

  10. -

    Medio augustus maakte de Bezwaarschriftencommissie van de gemeente Enschede haar jaarverslag 2020 openbaar. Met bijgaande brief reageert het college op dit jaarverslag.

  11. -

    Elk kwartaal legt het rentecomité verantwoording af aan het college over de gedane transacties. In het 3e kwartaal van 2021 zijn de limieten voor het opnemen van netto-vlottende schuld, vaste schuld en doen van uitzettingen niet overschreden.

  12. -

    Op 21 juni nam de raad de motie "Ruimte voor recreatief zwemmen" aan. De raad droeg daarbij het college op om:
    - Sportaal op te dragen flexibel in te spelen op de wensen, zoals het toevoegen van speelelementen en ruimere openingstijden, van recreatieve gebruikers zoals aangegeven in de bijeenkomsten met niet georganiseerde gebruikers op 12 februari 2020 en 11 maart 2020;
    - De raad voor de begroting van dit jaar financieel inzicht te bieden in het toevoegen van recreatieve mogelijkheden voor kinderen zoals een kinderbad en/of een glijbaan.
    Sportaal heeft in opdracht van het college onderzoek gedaan naar de twee onderdelen van deze opdracht en heeft het college bij brief met bijlagen van 19 oktober 2021 ingelicht over de resultaten van dit onderzoek.
    Het college heeft besloten deze resultaten ter kennis te brengen aan de raad, en daarmee vóór de begrotingsbehandeling het door de raad gevraagde inzicht te bieden, waarmee de motie is uitgevoerd.

  13. -

    Openbaar, pas nadat de Stichting Leergeld communiceert over haar herziene besluit


    De Stichting Leergeld Enschede heeft recentelijk besloten om de vergoedingen voor schoolreizen en schoolkampen voor het kalenderjaar 2021 per direct (weer) mogelijk te maken. Leergeld had eerder besloten deze vergoeding te stoppen na aanscherping van de wetgeving over de vrijwillige ouderbijdrage per 1 augustus 2021.
    De Stichting Leergeld heeft daarnaast aangegeven ook in het jaar 2022 deze activiteiten te willen vergoeden voor leerlingen van ouders met een inkomen tot 120% van het Wettelijk sociaal minimum. Om dat mogelijk te maken heeft Leergeld voor 2022 evenals voorgaande jaren een aanvraag voor subsidie bij de gemeente ingediend, waarbij vergoedingsmogelijkheden voor schoolreizen en schoolkampen onderdeel uitmaken van de aanvraag. Het College van B&W is voornemens om in te stemmen met deze aanvraag, nadat de gemeentebegroting is vastgesteld.

  14. -

    De samenwerking tussen de veertien gemeenten en met de kennis-, onderwijsinstellingen en ondernemers is nog niet zo lang geleden op een aantal punten aangepast. Daar moeten diverse afspraken voor worden vastgelegd. Twee daarvan zijn afspraken op het gebied van gezondheid (GGD) en recreatie en toerisme. Daarvoor is eerder in de bestaande regels voor de samenwerking al een aantal wijzigingen doorgevoerd. Aan alle gemeenten is nu gevraagd om voor zover dat nog niet is gebeurd een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger vanuit het college van burgemeester en wethouders aan te wijzen e voor het bestuur van het Recreatieschap Twente dat per 1 januari 2022 van start gaat.

  15. -

    De gemeente Enschede tekent de bestuursovereenkomst Zoetwatervoorziening Oost-Nederland. Zo laat zij zien dat zij klimaatadaptatie, de bestrijding van droogte en het werken aan een robuuste en klimaatbestendige zoetwatervoorziening serieus neemt. De gemeente Enschede gaat ook daadwerkelijk maatregelen uitvoeren om deze problemen aan te pakken. Een voorbeeld daarvan is Groen Blauw Twekkelerveld.