Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 16 maart 2021

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Op 25 februari zijn door mevrouw Wichgers-Apeldoorn (SP) artikel 35 vragen gesteld over uitvoering van de Wmo door de wijkteams naar aanleiding van het krantenbericht in de Tubantia van 24 februari 2021. Het college van B&W geeft antwoord op deze vragen.

  2. -

    De heer Van Ek van fractie SP heeft het college raadsvragen gesteld over De Kop. Het college heeft de antwoorden op deze vragen vastgesteld en aan de raad gestuurd.

  3. -

    De heer T. ten Vergert van het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld inzake Onderhoud Enschede. Deze vragen zijn puntsgewijs beantwoord.

  4. -

    Tijdens de raadsvergadering op 8 maart 2021 heeft de gemeenteraad van Enschede ingestemd met het initiatiefvoorstel Verordening tijdelijke onderzoekscommissie Maatwerk uitvoering sociaal domein gemeente Enschede. Conform de brief aan de raad dd 4 maart jl. heeft het college haar zienswijze mondeling ingebracht tijdens de raadsbehandeling. De Raad wordt nu ook per brief geïnformeerd over de zienwijze op het initiatiefvoorstel.
    In Enschede, maar eigenlijk in heel Nederland, wordt er al een tijd kritisch gesproken over hoe we binnen het sociaal domein onze inwoners helpen. Het college is tevreden te zien dat we in Enschede nu de stap maken om neutraal te laten onderzoeken en ons te laten adviseren hoe we in het hier en nu beter verder kunnen. Het college gaat ervan uit dat het een advies oplevert waarmee de raad, het college èn de ambtelijke organisatie geholpen worden om nog beter te doen wat we allemaal willen doen; de inwoners van Enschede ondersteunen gezond en gelukkig te leven. Het initiatiefvoorstel Verordening tijdelijke onderzoekscommissie Maatwerk uitvoering sociaal domein Gemeente Enschede doet volgens het college recht aan deze gezamenlijke bedoeling. Het college vindt de gestelde onderzoeksperiode van 10 weken wel kort en daarmee heel ambitieus. Als laatste wil het college opmerken dat zij het van belang vindt dat er binnen de commissie gedegen juridische kennis aanwezig is.

  5. -

    Mensen met meervoudige problemen kunnen zodanig klem komen te zitten tussen regels van verschillende instanties dat er geen weg omhoog lijkt te zijn. De situatie is soms zo complex dat ook de hulpverleners vastlopen. Dat moet anders. Er is daarom een interdepartementaal programma gestart waarin vijf ministeries nauw met elkaar samenwerken. Aan de hand van verschillende bouwstenen willen zij het werk van de maatwerkprofessional vereenvoudigen én voor doorbraken kunnen zorgen. Het programma wil het lokale casusregisseurs en andere professionals makkelijker maken om mensen die klem komen te zitten tussen wetten en regels van verschillende uitvoeringsinstanties van de overheid, beter en sneller te kunnen helpen.
    Het College is van mening dat deelname aan dit landelijke programma kansen biedt om inwoners met meervoudige problematiek beter te ondersteunen. Met scholing van de uitvoeringsprofessionals in de doorbraakmethode, de maatwerkroute en betrokkenheid bij de Citydeal Eenvoudig Maatwerk, wordt al geruime tijd een instrumentarium voor professionals geboden om maatwerk voor inwoners mogelijk te maken. Deelname aan het programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens is een mooie aanvulling en helpt in onze zoektocht zo maximaal mogelijk gebruik te maken van maatwerk, wat door college en raad ook belangrijk wordt gevonden, blijkens de ingestelde onderzoekscommissie. Het College heeft daarom besloten om vanaf het tweede kwartaal 2021 haar deelname toe te zeggen aan dit landelijke programma.

  6. -

    De nieuwe werkwijze met adviesraden als verwoord in het Wegenbeleidsplan 2020 – 2023 werkt goed en wordt daarom voortgezet. Zo blijkt uit een beknopte evaluatie die met de betrokken adviesraden is gehouden. Het gaat daarbij om een werkwijze waarbij de Adviescommissie cultuurhistorie, de fietsersbond en de WMO-Raad een meerjarenoverzicht met wegen ontvangen, die de komende tijd worden aangepakt. Hierop kunnend de adviesraden een advies vanuit hun kennis inbrengen. Daarnaast heeft het college van B en W de vervolgstappen voor de Harberinksweg fase 2 vastgesteld. Waarbij ook het advies van de Adviescommissie Cultuurhistorie is meegenomen en belanghebbenden actief worden geïnformeerd. Het college heeft over beide punten ook de gemeenteraad geïnformeerd vanuit eerdere toezeggingen bij vaststelling van het wegenbeleidsplan 2020-2023.

  7. -

    De gemeente Enschede neemt deel aan de samenwerking in de Regio Twente. Het bestuur dat bestaat uit vertegenwoordiging van de veertien gemeenten vergadert periodiek. De vergadering wordt voorbereid door het college. Wethouder Diepemaat brengt vervolgens het standpunt in op de onderwerpen die op agenda staan.

  8. -

    De inburgering van nieuwkomers in Nederland dient eraan bij te dragen dat zij zich zo snel mogelijk thuis voelen en meedoen in Nederland, het liefst via betaald werk. In het huidige inburgeringsstelsel is dit onvoldoende het geval. Het huidige inburgeringsstelsel wordt dan ook grondig herzien. De streefdatum van de nieuwe Wet inburgering is 1 januari 2022. De hoofdlijn van het nieuwe inburgeringsstelsel is als volgt: iedereen doet mee, het liefst via betaald werk en daar moet de inburgering aan bijdragen. De regierol van gemeenten is vastgelegd in de wet.
    De veertien Twentse gemeenten werken in de voorbereiding op dit nieuwe stelsel nauw met elkaar samen. Eén van de onderdelen waarop samenwerking plaatsvindt is de aanbesteding van de leerroutes B1- en Onderwijsroute. In het bestuurlijk overleg van 30 september 2020 is afgesproken dat de gemeente Enschede de aanbesteding namens de Twentse gemeenten uitvoert voor zowel de onderwijsroute als de B1-route, en daarnaast gedurende de looptijd van de overeenkomsten met taalaanbieders het contractmanagement en toezicht uitvoert. Met dit mandaat wordt deze afspraak geformaliseerd.
    Terwijl gemeenten zich voorbereiden op de nieuwe wet Inburgering, hebben zij tot en met 2024 ook met het huidige inburgeringsstelsel oftewel de oude wet te maken. Dat betekent dat iedere inburgeringsplichtige die tot en met 31 december 2021 een verblijfsvergunning toegekend krijgt, zelf de verantwoordelijkheid heeft om een goede taalaanbieder te vinden. Door het opstellen van een kwaliteitsconvenant kunnen gemeenten een aantal kwaliteitsafspraken met bonafide aanbieders vastleggen. Met het convenant kunnen zij inburgeraars onderbouwd adviseren om met een aanbieder in zee te gaan die onderdeel is van deze kwaliteitsafspraken.

  9. -

    Al enige jaren is de gemeente in gesprek over de ontwikkeling aan de Haimersweg 210. De huidige inrichting van het perceel vraagt om een kwaliteitsverbetering. Een kwaliteitsverbetering voor het plangebied zelf, maar ook voor de (uitstraling naar) de omgeving. Het perceel aan de Haimersweg betreft een voormalig MOB complex (defensie). Deze gebouwen staan al een aantal jaar leeg en worden bewoond door krakers. Initiatiefnemer wil de bestaande gebouwen slopen, het terrein een bosinrichting geven en twee bijzondere, duurzame vrijstaande woningen achter op het perceel realiseren in het bos. Voor deze ontwikkeling is een ontwerp bestemmingsplan opgesteld en een beeldkwaliteitsplan. Deze twee plannen zijn nu klaar om als ontwerp ter inzage te worden gelegd.

  10. -

    Het reeds bestaande Zonnepark Boeldershoek-West met een grootte van circa 20 hectare, is op 14 maart 2017 vergund voor de duur van 10 jaar met een zogenoemde kruimelomgevingsvergunning. Gelet op de verwachte levensduur van het zonnepark en gelet op het feit dat zonneparken voor maximaal 25 jaar kunnen worden vergund, heeft vergunninghoudster Twence thans een vergunning aangevraagd om af te wijken van het bestemmingsplan voor een periode van 25 jaar gerekend vanaf 14 maart 2017 (dus tot 14 maart 2042). Nu het een reeds bestaand zonnepark betreft waarvan de ruimtelijke aanvaardbaarheid reeds in 2017 is getoetst, nu er geen overige wijzigingen zijn (m.u.v. extra borging van landschappelijke inpassing), nu verlenging van de termijn binnen de geldende beleidskaders past en nu de enige tegen de ontwerp-omgevingsvergunning ingediende zienswijze geen aanleiding vormt om de omgevingsvergunning niet (of gewijzigd ten opzichte van het ontwerp) te verlenen, wil het college dit mogelijk maken. De gemeenteraad wordt daarom verzocht om, na reeds een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen te hebben afgegeven, ook de definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven.

  11. -

    Op 14 december 2020 sprak de Raad over de Woonvisie tijdens het jaarlijkse Woondebat. Een van de aangenomen moties was de motie ‘Stimuleringsregelingen wonen voor starters en andere doelgroepen van CDA, PvdA, Groen Links en ChristenUnie’. De Raad heeft het college opgedragen om met de provincie in gesprek te gaan over mogelijke ondersteuning bij het opzetten van een starterslening. Ook heeft de Raad het college opgedragen om te verkennen wat de mogelijkheden voor ondersteuning zijn bij het realiseren van huisvesting voor andere doelgroepen. Tot slot heeft de Raad het college opgedragen om in gesprek te gaan over de mogelijkheden voor particulieren en huurders voor leningen voor investeringen in duurzaamheid in en om de woning. De Raad wil uiterlijk eind maart 2021 hierover geïnformeerd worden. Met bijgaande brief ontvangt de Raad informatie over ondersteuningsmogelijkheden van de provincie en een overzicht van mogelijke leningen en subsidies ten behoeve van duurzaamheidsmaatregelen.

  12. -

    In september 2020 is het rapport Clusteringsopgave Sportparken gemeente Enschede (september 2020) opgesteld en gepresenteerd aan de Raad.
    De clusteringsopgave is het gevolg van de opdracht om een structurele besparing te realiseren op de exploitatie van sportparken, (voetbal)velden en accommodaties. Met bijgevoegde raadsbrief en presentatie over de planvorming van de MFSA-zuid willen wij de gemeenteraad informeren over de stand van zaken van de voortgang van de clusteringsopgave.

  13. -

    Gemeente Enschede heeft samen met partners met het project #DeEersteStap een aanvraag gedaan voor de
    Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) - gericht op particuliere huiseigenaren. Het rijk heeft uit deze regeling eind 2019 2,6 miljoen euro toegekend. Stichting Pioneering voert het project #DeEersteStap uit. Vanwege het succes van de RRE heeft het rijk een vervolg subsidie ingezet: de Regeling Reductie Energieverbruik woningen - gericht op huurwoningen. Ook hier hebben we samen met partners een aanvraag voor gedaan en de uitkering toegekend gekregen: 1,8 miljoen euro.
    Deze nieuwe uitkering maakt het mogelijk de ook huurders kleine stapjes kunnen nemen in het verduurzamen van de huurwoning. Hierbij kan worden gedacht aan het vervangen van gloeilampen voor LED-lampen, het aanbrengen van tochtstrips of radiatorfolie.