Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

maandag 8 februari 2021

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Het college van Burgemeester en Wethouders beantwoordt de vragen van de heer Deniz Dönmez van de fractie PvdA.

  2. -

    De heer Versteeg van de fractie Groep Versteeg heeft schriftelijke vragen gesteld inzake de pilot cameratoezicht milieuplein winkelcentrum Zuid. Deze vragen zijn puntsgewijs beantwoord.

  3. -

    Het college geeft antwoorden op de door de heer van Ek (SP) gestelde vragen over kostendelersnorm aan de raad. De kostendelersnorm houdt in dat als volwassen samen wonen met huisgenoten, de gemeente de hoogte van de bijstandsuitkering daarop moet aanpassen van de wetgever. In Enschede hebben in 2020 876 een uitkering gehad op basis van de kostendelersnorm. Het totaal aantal uitkeringen eind 2020 was: 6228.


    Momenteel vraagt het kabinet aan gemeenten om nog actiever deel te nemen aan landelijk gesprekken over de effecten van de wetten in de uitvoering. Daar gaat het college en een aantal ambtenaren actief aan deelnemen. Bijvoorbeeld door deelname aan ronde tafel gesprekken met het ministerie van SZW over de uitvoering van de Participatiewet.


    Aanleiding voor het stellen van vragen aan het college was: het programma van kassa van BNN/VARA
    van zaterdag 23 januari.

  4. -

    De heer Brouwer van de fractie Democratisch Platform Enschede heeft schriftelijke vragen gesteld inzake oranje verzamelcontainers. Deze vragen zijn puntsgewijs beantwoord.

  5. -

    Op 12 februari 2021 vindt een (digitale) Buitengewone Algemene Ledenvergadering van de VNG plaats. In 2020 heeft de VNG voor enkele onuitstelbare onderwerpen een  ledenraadpleging gehouden en in een ALV zijn de uitkomsten van die ledenraadpleging bekrachtigd. De onderwerpen die in 2020 niet zijn behandeld, zijn voor deze BALV geagendeerd. Het door de gemeente in te brengen standpunt over de verschillende inhoudelijke onderwerpen wordt vastgesteld.

  6. -

    In 2019 heeft de gemeenteraad de verordening ‘geliberaliseerde middenhuur Enschede 2019’ vastgesteld. In de Woonvisie (december 2020) zijn beleidsuitspraken vastgesteld ten aanzien van middenhuur en sociale huur die aanpassing noodzakelijk maken. Deze verordening wordt nu aangevuld met regels voor doelgroepen, maximale aanvangshuurprijzen en de instandhouding van sociale huurwoningen. Hiermee wordt verder uitvoering gegeven aan de Woonvisie. De bestaande regels voor geliberaliseerde middenhuurwoningen zijn ongewijzigd overgenomen in de nieuwe doelgroepenverordening en blijven dus gewoon gelden. De bestaande verordening Geliberaliseerde Middenhuur 2021 heeft daarmee geen functie meer en wordt ingetrokken. Ook verandert de individuele woningtoewijzing zelf niet. De verhuurders blijven zelf woningen toewijzen.

  7. -

    Het klimaat verandert. Veel mensen maken zich hierover zorgen. Om het tij te keren, is in het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 het streven vastgelegd dat de opwarming van de aarde dient te worden beperkt tot 1,5 graad Celsius ten opzichte van het pre-industriële tijdperk en dat de temperatuur op aarde in ieder geval niet meer dan 2 graden mag stijgen.
    Koolstofdioxide (CO2) is één van de broeikasgassen die in belangrijke mate bijdrage aan de opwarming van de aarde. Het Klimaatakkoord beschrijft welke maatregelen er in Nederland moeten worden getroffen om in 2030 de uitstoot aan CO2 met minimaal 49 procent terug te dringen, ten opzichte van de situatie in 1990. Enschede wil graag een bijdrage leveren aan de uitvoering van het Klimaatakkoord. Niet alleen om de opwarming van de aarde tot staan te brengen, maar ook omdat de overstap van het gebruik van fossiele naar duurzame vormen van energie volop kansen biedt voor onze inwoners en bedrijven. Denk daarbij aan woningen die comfortabeler en energiezuiniger worden, aan de werkgelegenheid die wordt gecreëerd en aan de verbetering van de luchtkwaliteit. De Energievisie beschrijft wat we hiervoor in de periode 2020 - 2030 gaan doen.
    De Energievisie gaat onder meer in op de keuzes die we in Enschede maken bij het opwekken van zonne- en windenergie. Het toetsingskader voor de beoordeling van plannen voor het opwekken van zonne- en windenergie is verder uitgewerkt in de beleidsregels voor respectievelijk zonne- en windenergie.
    Het ontwerp van de Energievisie wordt gedurende zes weken ter inzage gelegd, zodat iedereen daar kennis van kan nemen en daar zo nodig op kan reageren. Daarnaast worden de stukken om advies aan de Commissie voor de milieueffectrapportage voorgelegd en vindt er over de inhoud van de stukken afstemming plaats met omliggende gemeenten, de provincie Overijssel, het waterschap en het ministerie van Defensie.

  8. -

    Het college van burgemeester en wethouders verantwoordt zich met de Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA) verantwoordingssystematiek over de informatiebeveiliging en -kwaliteit. Dit bundelt de verantwoording over Digitale persoonsidentificatie (DigiD), Gezamenlijke Elektronische Voorzieningen Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen (Suwinet), Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), Basisregistratie Ondergrond (BRO), Basisregistratie Personen (BRP) en Paspoortuitvoeringsregeling Nederland (PUN).

  9. -

    De exploitant wil het bedrijfspand aan Het Sander 17 slopen ten behoeve van de realisatie van een woning.
    Om de realisatie mogelijk te maken zijn er afspraken nodig over het wijzigen van de bestemming, parkeren en eventuele aanpassingen in het openbaar gebied. Die afspraken zijn vastgelegd in de exploitatieovereenkomst.
    Het College heeft besloten conform artikel 55 Gemeentewet geheimhouding op te leggen ten aanzien van de exploitatieovereenkomst met bijlagen.

  10. -

    De Gemeente is voornemens het plangebied Leuriks Oost tot ontwikkeling te brengen voor de realisatie van 74 woningen op basis van particulier opdrachtgeverschap. Het eigendom van exploitant maakt daar onderdeel vanuit.
    Exploitant wil een woning realiseren binnen de kaders van het plangebied Leuriks Oost. Tevens is overeengekomen dat de gemeente een perceel grond van Exploitant koopt, waarop een geluidsscherm zal worden geplaats in het kader van het plan Leuriks Oost.
    Die afspraken zijn vastgelegd in de exploitatieovereenkomst. Het College heeft besloten conform artikel 55 Gemeentewet geheimhouding op te leggen ten aanzien van de exploitatieovereenkomst met bijlagen.

  11. -

    Naar aanleiding van een verleende omgevingsvergunning (bouwen van woningen) is een straatnaam benoemd.
    Het gaat hier om de straatnaam Duetstraat (nabij Sonatestraat) in de muziekbuurt. De straatnamen worden op basis van dit besluit opgenomen in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen.

  12. -

    De gemeenteraad droeg het college op te komen tot een actieplan om seksuele (straat)intimidatie in Enschede terug te dringen. Middels een brief informeert het college de Raad over de laatste stand van zaken.

  13. -

    Per 1 april 2021 start de nieuwe integrale adviesraad voor het sociaal domein met de naam ‘Bewoners Adviesraad Sociaal’ (BAS). BAS zal het college van burgemeester en wethouders adviseren over sociale vraagstukken. De naam benadrukt dat het gaat om bewoners van Enschede en het sociaal domein. Bovendien laat deze naam zien dat de ervaring en beleving van inwoners centraal komt te staan in de advisering aan het college. Bijvoorbeeld; wat betekent bepaald beleid praktisch in het leven van mensen?
    De nieuwe adviesraad krijgt een nieuwe taak(omschrijving) en werkwijze die zijn vastgelegd in een verordening. De gemeenteraad zal hier definitief over besluiten. De verordening is tot stand gekomen nadat de huidige adviesraden hebben meegedacht over de werkwijze van de nieuwe adviesraad. Indien gewenst kunnen inwoners inspraak leveren door spreekrecht aan te vragen tijdens de raadsvergadering.


    Per 1 april zullen de huidige adviesraden in het sociaal domein ontbonden worden. Het college van burgemeester en wethouders heeft hier eerder, op 3 november 2020, over besloten. Het gaat om de Cliëntenraad Werk en Inkomen, Kennisplatform Integratie en Burgerschap, Sportadviesraad en Wmo-raad.