Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 21 december 2021

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Enschede heeft zich als stad de afgelopen jaren sterk ontwikkeld op het gebied van recreatie en toerisme. Enschede heeft een breed aanbod aan voorzieningen, bezienswaardigheden en evenementen in een groene omgeving. De grensligging voegt daar nog iets aan toe. Voor de coronapandemie zagen we een gestage groei in het aantal overnachtingen en een sterke groei van bezoekers aan onze (binnen)stad. De coronaperiode gaf het belang aan van een recreatief aanbod voor ons welzijn. We (her)ontdekten onze (eigen) groene omgeving. Ondernemers werden innovatief om bewoners toch vermaak te kunnen bieden. Wij hebben wederom de veerkracht van onze stad ervaren. We zien kansen om onze stad nog verder te profileren als stad waar je prima meerdere dagen kunt verblijven. Deze ambitie hebben we vertaald in een agenda. Een agenda waar we samen met ondernemers en instellingen invulling aan willen geven zodat onze stad nog meer gaat bruisen.

  2. -

    De gemeente Enschede kent diverse reserves met een eigen specifiek bestedingsdoel. Deze reserves dienen te voldoen aan instellingscriteria die opgenomen zijn in de financiële verordening. Gebleken is dat bij diverse reserves informatie ontbrak om aan de verordening te voldoen. Daarom heeft het college besloten om de Raad voor te stellen ontbrekende informatie met betrekking tot deze reserves aan te vullen en de reserves opnieuw in te stellen. Daarnaast stelt het college de raad voor om reserves samen te voegen en op te heffen. De reserves die opgeheven worden zijn nagenoeg leeg waardoor vrijwel geen geld beschikbaar komt voor alternatieve besteding.

  3. -

    Mevrouw Wolf (GroenLinks) heeft schriftelijke vragen gesteld over vuurwerkbeleid en vuurwerkaanpak. Deze vragen zijn door het college beantwoord.

  4. -

    Raadslid Vic van Dijk van de D66 fractie heeft vragen gesteld aan het college van B&W en de burgemeester over het Geschenkenregister. Bestuurders en politici zijn gebonden aan gedragsregels bij het accepteren en melden van geschenken. In de antwoorden op de vragen hierover wordt ingegaan op de praktijk in Enschede.

  5. -

    De heer Elferink van De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft artikel 35 vragen gesteld over energiearmoede. Het college heeft deze vragen schriftelijk beantwoord.

  6. -

    Beantwoording van de artikel 35 vragen van de heer Robin Wessels (GroenLinks) inzake houtstook.

  7. -

    Voor het adres Zoglandweg 10 heeft de gemeente het bestemmingsplan “Zoglandweg 10” gemaakt. De eigenaren van dit voormalige boerenerf hebben een verzoek gedaan om het bestemmingsplan “Buitengebied Noordwest” voor dit adres te herzien.
    De eigenaren willen gebruik maken van de Rood voor Rood regeling uit de Gids Buitenkans. Het plan bestaat uit de sloop van 853 m2 aan landschapsontsierende bebouwing op het erf, het verwijderen van de erfverharding en het inrichten van het plangebied, op zo’n manier dat er een kwaliteitsverbetering voor de omgeving ontstaat. Voor de inrichting van het totale bestemmingsvlak is een erfinrichtingsplan opgesteld.
    Ter compensatie van deze totale kwaliteitsverbetering willen de eigenaren een nieuwe (tweede) woning in de vorm van een zogenaamde “schuurwoning” realiseren op de plek waar één van de veestallen heeft gestaan. Met dit bestemmingsplan worden de bouw- en gebruiksmogelijkheden vastgelegd.

  8. -

    In de raadsvergadering van 25 oktober 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met de bevindingen en conclusies van het haalbaarheidsonderzoek Clustering van sportparken in de gemeente Enschede en in het verlengde hiervan ook met de herontwikkeling van Diekman Oost. Voor deze herontwikkeling is een bedrag van 1.200.000 euro nodig. Het projectplan Diekman Oost is inmiddels uitgewerkt in een ontwerp met bijhorende kostenoverzicht. De kosten bestaan uit: herinrichting van de velden, afkoop van opstallen van verenigingen. Nieuwbouw, renovatie en uitbreiding van kleedkamers en clubhuizen, voor EFC PW 1885, EV&AC de Tubanters 1897, Sportclub Enschede (allen voetbal), ERC ’69 (rugby), Enschede Broncos (American Football), Twente ’05 (volleybal) en EHC ’95 (handbal) en Disc Devils Twente (ultimate frisbee). Van deze acht verenigingen wordt voor Sportclub Enschede op een ander sportpark naar een nieuw onderkomen gezocht. EFC PW 1885 verhuist naar het voormalige clubhuis van Zuid-Eschmarke en gaat deze op eigen kosten renoveren. Voor ERC ’69 wordt een nieuw clubhuis met kleedkamers gerealiseerd. De verwachting is dat in de zomer van 2023 de herinrichting van Diekman Oost gereed is.

  9. -

    De gemeente Enschede wil lokale bedrijven de komende jaren ondersteunen in hun circulair ondernemerschap. De ambitie van de Rijksoverheid is dat de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair is. Het tussendoel is 50% minder gebruik van primaire grondstoffen in 2030. Net als onze nationale regering en ook de Europese Unie is de gemeente Enschede doordrongen van de urgentie van deze opgave. Eén van de manieren waarop de gemeente circulaire economie inhoud kan geven is door samen te werken met het lokale bedrijfsleven en hen te ondersteunen in hun circulair ondernemerschap. In 2022 gaat de gemeente hiermee starten, met als doel de gemeentelijke inzet hierop de komende jaren steeds scherper vorm te geven, ook vanuit haar eigen rollen zoals als ontwerper, inrichter en beheerder van de openbare ruimte.

  10. -

    Op 16 maart 2022 kiezen de inwoners van Enschede hun nieuwe gemeenteraad. Daarna start de gemeenteraad om gezamenlijk de komende vier jaar aan de opgaven van de stad te werken en starten de onderhandelingen voor het vormen van een nieuwe coalitie. Het huidig college rekent het tot zijn verantwoordelijkheid om aan de voorkant na te denken over we manier waarop wij dit proces vooraf en na de verkiezingen kunnen faciliteren, naast de rol die de burgemeester heeft en uiteraard de raad zelf en de griffier.

  11. -

    De VNG heeft namens de gemeentelijke werkgevers met de vakbonden onderhandeld over de Cao-gemeenten.
    De gemeente Enschede stemt in met het principe akkoord Cao-gemeenten met een aantal kanttekeningen zoals bij de argumenten genoemd.

  12. -

    Openbaar, muv bijlagen 3, 4 en 5


    Het huidige verwerkings- en leveringscontract voor restafval en GFT-afval loopt af per 1 juli 2022. In de aandeelhoudersvergadering van 2 december 2021 is door de aandeelhouders ingestemd met een nieuw verwerkings- en leveringscontract met Twence ingaande 1 juli 2022. Het college van B&W stemt in met het voorliggende contract en vraagt de raad om ook hiermee in te stemmen. Ook brengt het college de raad op de hoogte van de gevolgen van de nieuwe tarieven en het herziene dividendbeleid die gelijk ingaan met het nieuwe contract, dus vanaf 1 juli 2022. Dit nieuwe beleid levert geen financieel nadeel op voor de afvalstoffenheffing en de gemeentebegroting.

  13. -

    Brief aan Raad inzake Noodopvang vluchtelingen

  14. -

    Het college gaat in de eerste maanden van 2022 in dialoog met de stad over dromen, beelden en zorgen in relatie tot onze stad in 2040! Daarvoor worden met verschillende werkwijzen verschillende doelgroepen in de Enschedese samenleving benaderd. Met deze dialoog wordt de verbinding tussen overheid en samenleving versterkt, wordt de samenleving intensiever betrokken bij de Omgevingsvisie én wordt richting opgehaald voor de strategische koers na de gemeenteraadsverkiezingen. Het is uitdrukkelijk de bedoeling om hier geen eenmalige actie van te maken, maar dit in de nieuwe bestuursperiode te herhalen of een meer continue proces van te maken.

  15. -

    De stad staat voor een aantal grote uitdagingen op het gebied van woningbouwopgave, klimaatadaptatie, energietransitie en het vergroten van de bereikbaarheid.
    Tegelijkertijd willen we de stad graag leefbaar, aantrekkelijk en bereikbaar houden. Er zitten echter grenzen aan de capaciteit van de infrastructuur. We moeten bijvoorbeeld een balans vinden in de ruimte die nodig is voor verblijven, groen, wateropvang en mobiliteit. Dit heeft ook gevolgen voor het autobezit en het gebruik. Ook raakt dit aan de hoeveelheid parkeerruimte die we beschikbaar kunnen stellen.
    De huidige Nota Parkeernormen stamt uit 2017. Momenteel zijn we bezig met het up-to-date maken van de Nota. Uitgangspunt daarbij is dat we de bereikbaarheid willen garanderen door in te zetten op duurzame mobiliteit en de parkeernormen willen actualiseren. In Centrumkwadraat wordt binnenkort het ontwerp bestemmingsplan “Molenstraat zuidzijde” in procedure gebracht, hierbij nemen we alvast de geactualiseerde parkeernormen op .Afhankelijk van de planning geldt dat ook voor het nog op te stellen bestemmingsplan Stationsplein.

  16. -

    De gemeente Enschede kent gelukkig niet of nauwelijks grove integriteitsschendingen. En dat willen we graag zo houden. De komende maanden worden daarom punten op de i gezet. Dat houdt in dat we onze eigen Gedragscode politieke ambtsdragers weer onder de aandacht brengen: door te evalueren en te actualiseren. Verder maken burgemeester en raadsgriffier afspraken over de screening van kandidaat-wethouders. Al dit soort zaken staan beschreven in de brief die de burgemeester aan de raad stuurt.

  17. -

    Gemeente, corporaties en andere partijen die werken aan aantrekkelijke en toekomstbestendige buurten en wijken geven samen vorm aan een nieuwe manier van buurt- en wijkontwikkeling. In deze nieuwe werkwijze worden de krachten zo veel mogelijk gebundeld om in buurten en wijken een zo groot mogelijk effect te bereiken. Hiervoor is nodig dat onderling ook data en informatie worden gedeeld, met name over de fysieke en sociale leefomgeving. Met het oog op de uitwisseling van deze data en informatie is door gemeente en corporaties een samenwerkingsconvenant opgesteld en ondertekend. In het samenwerkingsconvenant worden afspraken vastgelegd over hoe met data en informatie wordt omgegaan, voor welk doel ze worden gebruikt, wie er toegang toe krijgen en aan welke afspraken partners zich moeten houden. De gemeente is verheugd met de openheid waarmee data en informatie tussen corporaties en gemeente wordt gedeeld en ziet het convenant als een verdere versterking van de onderlinge samenwerking.

  18. -

    De afgelopen jaren is in de regio Twente samengewerkt in het kader van een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. Dit heeft tot diverse regionale pilots geleid. De pilot Streettriage voor mensen met verward gedrag in Twente heeft zich bewezen. Op basis van de positieve business case van de inzet van Streettriage en de positieve ervaringen van samenwerkingspartners is besloten om de pilotfase te eindigen en Streettriage in Twente de komende jaren voort te zetten. Met dit besluit stelt de gemeente Enschede de samenwerkingsovereenkomst hiertoe vast.

  19. -

    De gemeente Enschede wil voorkomen dat onze gemeente te nat, te droog en te heet wordt. Daarom treft zij de komende jaren veel maatregelen. Omdat bijna 70 procent van het oppervlak in particuliere handen is, wil de gemeente dat ook zoveel mogelijk bewoners en bedrijven maatregelen gaan treffen. Om hen tegemoet te komen in de kosten is er subsidie beschikbaar voor bijvoorbeeld het verwijderen van stenen en tegels uit de tuin en dit te vervangen door groen, of voor het aanleggen van een groen dak. Deze verordening gaat in per 1 maart 2022 en eindigt op 31 december 2026.

  20. -

    Om de realisatie van een nieuwe moskee op de hoek van de Kuipersdijk en de Wethouder Beversstraat mogelijk te maken, heeft de gemeenteraad van Enschede eerder het bestemmingsplan “Moskee Kuipersdijk” vastgesteld. Als gevolg van een uitspraak van de Raad van State is het plan niet geldend geworden. Raad van State gaf aan dat dit niet betekent dat er geen moskee op deze plek mag komen, maar dat de onderbouwing (vooral op gebied van verkeer) niet voldoende was. Om de ontwikkeling alsnog mogelijk te maken, hebben we daarom opnieuw een bestemmingsplanprocedure opgestart: bestemmingsplan “Moskee Kuipersdijk 2020”. Het plan “Moskee Kuipersdijk 2020” is op 15 december 2020 al eens in de gemeenteraad behandeld, maar is toen niet vastgesteld. Het moskeebestuur is succesvol tegen dit besluit in beroep gegaan bij de Raad van State. Het plan wordt nu nogmaals ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad, inclusief een wijziging in de ontsluiting van de moskee. De nieuwe moskee bestaat hoofdzakelijk uit een gebedsruimte en andere bijeenkomstruimtes. Daarnaast bevat het gebouw een dienstwoning, een kleine winkel en mogelijkheid voor ondergeschikte horeca. Alle functies moeten verbonden zijn aan de hoofdfunctie van de moskee.

  21. -

    In de kadernota ‘Rondkomen met je inkomen’ is opgenomen dat we jongmeerderjarigen van 18 tot 23 jaar een financieel steuntje in de rug willen geven. Dit sluit ook aan op het coalitieakkoord waarin het college uitspreekt dat kinderen en jongeren warme aandacht krijgen. Het college wil jongeren die het financieel gezien moeilijk hebben en niet kunnen deelnemen aan sociaal maatschappelijke activiteiten een jaarlijkse bijdrage in de kosten voor sociaal maatschappelijke participatie verstrekken. Om dit mogelijk te maken legt het college van Burgemeester en Wethouders de ‘Verordening Maatschappelijke Participatie jongmeerderjarigen Enschede 2022' aan de Raad ter besluitvorming voor.