Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 31 augustus 2021

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    In juni 2020 is in Enschede het lokale sport- beweeg en leefstijlakkoord afgesloten. Dit lokale akkoord is een vertaling van de uitgangspunten uit het nationaal Sportakkoord en het nationaal Preventieakkoord. In het lokale sport- beweeg en leefstijlakkoord is het thema Gezonde leefstijl opgenomen. Dit thema wordt nu verdiept en verbreed via het lokale preventieakkoord. Het ministerie van VWS stelt de komende drie jaar een uitvoeringsbudget van 80.000 euro per jaar beschikbaar
    We kiezen in het lokale preventieakkoord voor de pijlers gezonde jeugd, een leven lang gezond en fit en gezond oud worden. Eén van de acties uit het preventieakkoord is het worden van een JOGG-gemeente. JOGG (Gezonde jeugd, gezonde toekomst) is een landelijke aanpak van gemeenten en lokale organisaties gericht op het creëren van een gezonde sociale en fysieke omgeving. In die omgeving werken we samen met verschillende sectoren (onderwijs, sport, ruimtelijke ordening, sociaal domein, zorg, welzijn). In Twente hebben 9 gemeenten, waaronder Enschede, besloten deel te nemen aan de landelijke werkwijze van JOGG. Deze gemeenten hebben gezamenlijk een regionale coördinator aangesteld bij de GGD Twente met subsidie van de Provincie Overijssel. Voor deelname aan JOGG sluit elke gemeente afzonderlijk een samenwerkingsovereenkomst met de Stichting JOGG.

  2. -

  3. -

    Op 11 augustus 2021 zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de heer E. Versteeg van de Groep Versteeg over het bevorderen van het gebruik van daken voor het opwekken van elektriciteit. Dit bestuursvoorstel voorziet in beantwoording van deze vragen.

  4. -

    De heer Brouwer (DPE) heeft schriftelijke vragen gesteld over Non- actief stelling UT-docente. Deze vragen zijn door het college beantwoord.

  5. -

    Op 5 augustus 2021 zijn door de heer Jan Willem Elferink van de fractie PVV vragen gesteld over het verloop van wijkcoaches op de diverse wijklocaties. Het college van B&W geeft antwoord op deze vragen.

  6. -

    De heer Elferink (PVV) heeft schriftelijke vragen gesteld over een opiniestuk van een docente aan de Universiteit Twente over vaccinatie van studenten. Deze vragen zijn door het college beantwoord.

  7. -

    Op 27 juli 2021 zijn door de heer Blömer van de fractie PVV vragen gesteld over de aanbesteding Wmo. Het College van B&W geeft antwoord op deze vragen.

  8. -

    Dhr. Elferink (PVV) heeft schriftelijke vragen gesteld over studentenhuisvesting. Deze zijn door het college schriftelijk beantwoord.

  9. -

    Op 7 juli 2021 zijn er door de heer Ton ten Vergert vragen gesteld over de Voortsweg naar aanleiding van een brief van bewoners met handtekeningen. Het college van B&W geeft antwoord op deze vragen.

  10. -

    De heer Van Lagen van de fractie CDA heeft schriftelijke vragen gesteld inzake ‘Het is tijd voor een ander afvalbeleid’. Deze vragen zijn puntsgewijs beantwoord.

  11. -

    Meneer Versteeg van de Groep Versteeg heeft vragen gesteld over de kosten van de Wmo en de nieuwe aanbesteding.
    Het college heeft deze beantwoord.

  12. -

  13. -

    Openbaar, vanaf 1 september 2021 Om de aanbesteding te starten moeten alle 14 Twentse gemeenten instemmen. Zij hebben hiervoor tot 1 september de tijd. Daarna kan de aanbesteding starten.


    Het college heeft ingestemd met het inkoopplan voor de regionale crisisbereikbaarheidsdienst jeugd GGZ voor het jaar 2022. Door dit besluit mag de regio Twente een aanbesteding starten namens alle 14 Twentse gemeenten en eveneens afronden volgens de procedure voor Sociale en Andere Specifieke (SAS) diensten. Met het gegeven akkoord op de gestelde tarieven, de contractduur en de soort aanbesteding wordt voor alle 14 gemeenten een bereikbaarheidsdienst jeugd GGZ ingekocht voor in ieder geval het jaar 2022 met daarop aanvullend de mogelijkheid van twee keer een extra optiejaar.

  14. -

    Het bestemmingsplan "Boeldershoek 2018" heeft betrekking op het Enschedese deel van afvalverwerkingslocatie Boeldershoek, het terrein van Twence B.V.. Dit plan is op 8 april 2019 gewijzigd vastgesteld door de gemeenteraad. Naar aanleiding van ingediende beroepschriften heeft de Raad van State op 3 februari 2021 een ‘tussenuitspraak’ gedaan waarin zij de gemeente vraagt het plan op een aantal punten aan te passen en opnieuw vast te stellen. Het plan is aangepast op de door de Raad van State gevraagde punten. Na vaststelling door de gemeenteraad volgt er een einduitspraak van de Raad van State waarin zij aangeeft of het aangepaste bestemmingsplan (geheel) in stand kan blijven.

  15. -

    Momenteel zijn er diverse majeure inhoudelijke en financiële ontwikkelingen over de Jeugdhulp. Het gaat hierbij onder andere om de uitkomsten van de arbitrage tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Rijk over de financiële tekorten rondom Jeugdhulp en de hieruit voortvloeiende hervormingsagenda, de recente informatie rondom de invoering van het nieuwe woonplaatsbeginsel alsmede de status van de planvorming op een aantal inhoudelijke onderwerpen.

  16. -

    Samen met de Enschedese onderwijsbesturen en de bibliotheek willen we een impuls geven aan het leesplezier bij jonge kinderen. Dat is nodig, want internationaal onderzoek en de rapportages van de Inspectie voor het Onderwijs laten zien dat de gemiddelde prestaties van leerlingen op het gebied van met name begrijpend lezen zorgelijk zijn. Voor Enschede, een stad met een relatief hoog aandeel laaggeletterden, is er daarom volop aanleiding hier extra in te investeren. Dit was ook voorzien in het kader van het onderwijsachterstandenbeleid en het Uitvoeringsprogramma Laaggeletterdheid. De subsidies worden ingezet voor het versterken van vaardigheden van leerkrachten door middel van trainingen. Daarnaast investeren we in De Bibliotheek op School. Dit betekent dat 18 Enschedese scholen via de bibliotheek voorzien worden van een adequate boekencollectie, gekoppeld aan allerlei leesactiviteiten en scholing voor een leescoördinator. De bibliotheek ontvangt voor de benodigde opstartkosten ook een subsidie. In de subsidie voor de bibliotheek is tevens opgenomen dat het concept Boekstart in de kinderopvang op twee locaties kan worden uitgevoerd.
    De raad wordt door middel van een brief over deze activiteiten geïnformeerd. Daarin wordt dan ook aandacht besteed aan de campagne Ga voor Taal, de organisatie van zomerscholen en de samenwerking met het Jeugdeducatiefonds.

  17. -

    Het kabinet zet met het beschikbaar stellen van extra incidentele middelen aan gemeenten in op het versneld tegengaan van dak- en thuisloosheid. Die inzet richt zich op drie thema’s: preventie, wonen (een woonplek voor iedereen) en vernieuwing van de opvang. Centrumgemeente Enschede pakt dit met de regiogemeenten en partners op met een integrale aanpak en concrete acties die in het plan van juli 2020 staan vermeld met als uitgangspunt: ‘Iedereen mag wonen’.
    Er is eenmalig 1.207.374 euro beschikbaar gesteld aan de centrumgemeente Enschede om dit plan uit te voeren in de periode van medio 2020 tot 1 januari 2022. De gemeenteraad wordt met deze raadsbrief geïnformeerd over de stand van zaken van de uitvoering van dit plan.

  18. -

    Het college heeft voor de invoering van de Ja-Ja-sticker (opt-in systeem) een wijziging van de Verordening kwaliteit leefomgeving (o.a. hoofdstuk 10) en het bijbehorende Uitvoeringsbesluit Afvalstoffen Gemeente Enschede 2022 vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. De raad heeft op 30 september 2019 via een motie het college opgedragen de Ja-Ja-sticker in te voeren. Het vastleggen van de regels voor een opt-in systeem zijn opgenomen in hoofdstuk 10 van de Verordening Kwaliteit Leefomgeving. Samen met het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffen Gemeente Enschede 2022 bevat hoofdstuk 10 uit de Verordening kwaliteit leefomgeving alle regels over de inzameling en verwerking van huishoudelijke afval.
    Naast het vastleggen van de regels voor het opt-in systeem, actualiseert de gemeente hoofdstuk 10 van de Verordening kwaliteit leefomgeving op basis van de onlangs gepubliceerde modelverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarmee zal de gemeente Enschede vanaf 1 januari 2022 over een actuele verordening beschikken die in lijn is met andere relevante wet- en regelgeving
    Dit collegebesluit is de eerste stap in het proces voor het wijzigingen van de Verordening en het bijbehorende Uitvoeringsbesluit. Hiermee geeft het college de concept wijzigingen vrij voor de inspraakprocedure. Daarin kunnen inwoners en andere belanghebbenden gedurende zes weken hun zienswijze op de wijzigingen indienen. Vervolgens stelt de raad de wijzigingen vast met in achtneming van de ingediende zienswijzen.
    De inzamelende verenigingen en scholen kunnen geconfronteerd worden met minder inkomsten als gevolg van minder ingezameld oud papier. Om hierop te kunnen anticiperen, worden de inzamelde verenigingen en scholen voor het jaar 2022 eenmalig gecompenseerd op basis van de ingezamelde hoeveelheid over 2021.