Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 30 november 2024

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2024.11.25

    Het Rijk van Sybrook wil ook graag niet-leden van de golfclub verwelkomen in haar clubgebouw. In het algemeen gaat het om passanten zoals fietsers of wandelaars en omwonenden. Om dit te kunnen realiseren is een omgevingsvergunning nodig, die uitsluitend verleend kan worden wanneer de gemeenteraad positief op het initiatief adviseert.

    Voorgesteld besluit

    1. De aanvraag omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) ingediend door de Golfbaan Het Rijk van Sybrook met nummer 0153Z2024043000026 op grond van artikel 16.15a en artikel 16.15b Omgevingswet in relatie tot punt 11 van “de lijsten Adviesrecht en Participatieplicht Enschede 2022” voor advies voor te leggen aan de gemeenteraad;
    2. De raad voor te stellen: Positief te adviseren op de aanvraag omgevingsvergunning buitenplanse omgevingsplan activiteit ingediend door de Golfbaan Het Rijk van Sybrook met nummer 0153Z2024043000026.

  2. 2024.11.26

    Openbaar, muv bijlage 1!


    Het Rijk heeft bepaald dat, met ingang van 1 januari 2025, Oekraïense ontheemden in de gemeentelijke opvang een eigen bijdrage (1*)moeten gaan betalen. Deze bijdrage heeft betrekking op de kosten voor gas, water en elektra en (indien aan de orde) verstrekte maaltijden. Het college heeft hier een aantal uitgangspunten voor vastgesteld.

  3. 2024.11.26

    FC Twente ’65 B.V. wil haar statuten wijzigen. Het gaat om wijzigingen over: 1) besluiten die voorafgaande goedkeuring behoeven van de raad van commissarissen, 2) de vertegenwoordiging van de vennootschap en 3) een eenmalige aanpassing van de benoemingstermijn van de zittende leden van de raad van commissarissen. Op basis van de Voorwaardenovereenkomst tussen de gemeente en FC Twente is de instemming van de gemeente vereist voor een statutenwijziging. De toezichthouder van de gemeente bij FC Twente heeft ingestemd met deze statutenwijzigingen.

  4. 2024.11.26

    Het College van Burgemeester en Wethouders heeft besloten aan 29 deelgebieden in de stad subsidie wijkbudgetten toe te kennen. De subsidie is bedoeld voor inwoners om daarmee bewonersinitiatieven in de eigen leefomgeving te kunnen realiseren. Met dit besluit kunnen alle bewoners van Enschede een beroep doen op een bijdrage uit de subsidie wijkbudgetten. Daardoor kunnen zij zelf bepalen hoe hun leefomgeving beter, fraaier en/of veiliger ingericht wordt.


    Van de totale stedelijke subsidie wijkbudget wordt een deel gereserveerd voor vernieuwende buurt-, wijk-, dorps- of stadsdeel overschrijdende bewonersinitiatieven. Deze bijzondere subsidie wijkbudget, het budget Initiatiefkracht, wordt over de 5 stadsdelen verdeeld. Voor 2025 bedraagt de totale stedelijke subsidie wijkbudget inclusief de subsidie budget Initiatiefkracht € 968.100,00. Het eventueel niet bestede deel (onderbesteding) van de subsidie wijkbudgetten en de subsidie Initiatiefkracht uit 2024 wordt aan de subsidie voor 2025 toegevoegd.
    Het zelf kunnen bepalen hoe de leefomgeving (mede) ingericht wordt, sluit nauw aan bij het participatieve-, stadsdeelgewijze- en samenlevingsgerichte werken van de gemeente.

  5. 2024.11.26

    Het Stimuleringsfonds Binnenstad Enschede (SBE) is een succesvol middel om de aantrekkingskracht van de binnenstad te verhogen. Naar aanleiding van het Actieplan Binnenstad (2022) is de subsidieregeling uitgebreid (2023). We willen dat het SBE beter aansluit op de doelen uit het Actieplan Binnenstad en dat we meer goede ideeën vanuit en voor de binnenstad kunnen faciliteren. Daarom is er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de regeling.

  6. 2024.11.27

    Ruimte is schaars, ook voor opwek van duurzame energie. Daarom onderzoeken we, samen met Rijkswaterstaat, de provincie Overijssel en vijf andere gemeenten binnen het project Duurzaamheidsroute A35 of we zonnepanelen kunnen plaatsen in het gebied langs de rijkswegen N35/A35 en A1. Na een verkenning en een participatietraject is in Enschede gekozen voor een aantal rijksgronden en gemeentelijke gronden.
    Om hier zonnepanelen mogelijk te maken werkt de Provincie aan een zogenaamd Projectbesluit. De gemeentes zijn betrokken bij de opstelling daarvan en hebben een reactie gegeven op het Voorontwerp Projectbesluit die op 1 juli jl. door de raad is vastgesteld. De reacties van de gemeentes zijn vervolgens verwerkt in het Ontwerp Projectbesluit. De provincie (gedeputeerde staten) is het bevoegd gezag en legt het Ontwerp Projectbesluit ter inzage. Iedereen kan daar een zienswijze op indienen.