- Locatie
n.v.t.
- Voorzitter
- n.v.t.
Agendapunten
-
2024.07.15
De gemeente Enschede werkt aan toekomstbestendige en duurzame onderwijshuisvesting. Er zijn verschillende ontwikkelingen waarover het college van B&W de gemeenteraad wil informeren. In een raadsbrief wordt onder meer ingegaan op de herijking van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) tot de vernieuwbouw van Van der Waalslaan en de verbouwing van het Stedelijk College Zuid.
Het Stedelijk wil eerder dan gepland beginnen met de verbouwing van het College Zuid aan de Tiemeister. De verbouwing was gepland in de periode 2026-2030. Het Stedelijk kreeg onlangs van de rijksoverheid een subsidie voor verduurzaming van dit gebouw. Die subsidie moet in 2025 zijn besteed, dus eerder dan de geplande verbouwing begint.
Om deze subsidie te kunnen uitgeven moet Het Stedelijk ook zelf investeren (co financieren). In een brief aan Het Stedelijk is nu vastgelegd dat bij de financiering van de verbouwingsplannen in de periode 2026-2030 rekening wordt gehouden met deze voorfinanciering. Met het nu beschikbare subsidiegeld voor verduurzaming pakt Het Stedelijk de buitenschil van het College Zuid aan.Bijlagen
-
2024.07.16
Mobiele werktuigen zijn een belangrijke bron van luchtverontreinigende stoffen in Nederland. Er is veel aan gelegen om deze bronnen te verschonen en de impact op het klimaat te beperken. Enschede onderschrijft de noodzaak om fossiele bronnen te verduurzamen. Met de landelijke routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) wordt invulling gegeven aan die doelstelling voor mobiele werktuigen. Bovendien draagt het verduurzamen van fossiele bronnen ook bij in het terugdringen van de uitstoot van CO2 en stikstof.
De routekaart bevat een aanpak om werktuigen in de openbare ruimte te verduurzamen. Met steeds lagere emissies wordt gewerkt aan het verbeteren van de fysieke leefomgeving. Daarnaast wordt met de aanpak een bijdrage geleverd aan de continuïteit van de bouw. In het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) maken overheden en sectorpartijen gezamenlijk afspraken.
Het convenant is van toepassing voor gemeentelijke opdrachtgevers én private opdrachtgevers die dat willen. Focus van het convenant is geleidelijke overgang naar emissievrij, waarbij de kleinste machines als eerste volledig duurzaam worden. Door deze methodiek is de overstap naar volledig emissievrij betaalbaar voor opdrachtgevers en haalbaar voor opdrachtnemers. Daarnaast is ook financieel ondersteuning beschikbaar vanuit het Rijk. Een financiële bijdrage is er op zowel projectniveau (1 miljard tot 2030) als via verduurzaming van het wagenpark.
Bijlagen
-
2024.07.16
Kerken, moskeeën en synagogen zijn ijkpunten in een stad of wijk. Enschede telt 65 gebouwen voor religieuze gemeenschappen. Hoe belangrijk zijn deze gebouwen voor Enschede? Begin 2022 zijn we een proces gestart om te komen tot een ‘kerkenvisie’ die bijdraagt aan het ontwikkelen van een duurzaam toekomstperspectief voor de geloofsgebouwen.
Na een interactief proces, waarin onder andere de toekomstverwachtingen zijn geïnventariseerd bij de geloofsgemeenschappen, een groot aantal geloofsgebouwen is bezocht en gewaardeerd, ligt er nu een eindproduct in de vorm van een Gids Religieus Erfgoed Enschede (hierna: de Gids). Het is vooral een praktisch document geworden inclusief een aantal aanbevelingen voor een vervolg. Na bespreking met diverse stakeholders waaronder de gemeentelijke monumentencommissie, de Gemeentelijke Advies Commissie en een afvaardiging van de gemeenteraad is de Gids vastgesteld.
Uit de Gids is onder andere de aanbeveling gekomen om de geloofsgebouwen beter te gaan beschermen.
Het college van B&W is voornemens om voor zeven geloofsgebouwen de procedure tot aanwijzing als gemeentelijk monument op te starten.
Uit de redengevende omschrijvingen die, als gevolg van het voornemen zullen worden uitgevoerd, zal blijken of de betreffende geloofsgebouwen ook daadwerkelijk in aanmerking komen.Bijlagen
-
2024.07.16
De gemeente Enschede houdt toezicht op de kwaliteit van de voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. De toezichthouders voeren jaarlijks meerdere onderzoeken uit bij zorgaanbieders. De afgelopen 2 jaar is de focus verschoven van reactief naar proactief toezicht.
In 2023 verrichtten de toezichthouders proactief en reactief onderzoek. Zij ontvingen 72 signalen, alle signalen zijn onderzocht. Een deel van de onderzochte signalen heeft geleid tot uitgebreid onderzoek.
De toezichthouders verzorgden gastlessen over zorgfraude en kwaliteit aan studenten van het ROC van Twente. Deze lessen bleken succesvol en worden voortgezet. De toezichthouders hebben in 2023 een grote bijdrage geleverd aan de regionale doorontwikkeling van het zogeheten barrièremodel naar een Kwaliteits en Integriteitsinstrument Twente (KIT). Dat instrument zetten we in 2024 in bij de aanbesteding voor Wmo en Jeugdhulp.Bijlagen
-
2024.07.16
Het algemeen bestuur (AB) van SamenTwente heeft op 14 februari 2024 besloten een discussie te gaan voeren over de kerntaken van SamenTwente. Door de afname van rijksmiddelen enerzijds en grote maatschappelijke opgaven anderzijds ontstaat er spanning tussen ambitie en de inzet van middelen. Dit vraagt een om een brede afweging op inzet van middelen om ambities te realiseren.
Met de kerntakendiscussie worden keuzes gemaakt om het juiste te blijven doen en te blijven zorgen voor kwalitatieve dienstverlening voor de inwoners van Twente. Het gaat om focus, inzicht en diepgang op basis waarvan besluiten kunnen worden genomen. Een bestuurlijke begeleidingscommissie heeft als eerste stap in het proces een bureau geselecteerd voor de begeleiding van de takendiscussie: bureau Lysias Advies. De opdracht aan Lysias is om het proces van de kerntakendiscussie tot en met de besluitvorming inhoudelijk en procesmatig te begeleiden. Op 10 juli 2024 heeft het AB de opdracht en aanpak vastgesteld. De kerntakendiscussie moet in januari 2025 zijn afgerond zodat de uitkomsten kunnen worden meegenomen bij de opmaat naar de begroting 2026.Bijlagen
-
2024.07.17
De tijdelijke omgevingsvergunning voor de noodopvang voor asielzoekers op Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie (VTE) loopt op 24 juli 2024 af. Dit betekent dat het opvangen van asielzoekers op die locatie niet is toegestaan na 23 juli 2024. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Enschede is voornemens na de termijn van de tijdelijke omgevingsvergunning handhavend op te treden als op het terrein van VTE alsnog asielzoekers verblijven.
Bijlagen
-
2024.07.17
Met ingang van 2025 gaat Stichting Boerderij De Viermarken in opdracht van de gemeente duurzaamheidseducatie organiseren, coördineren en verzorgen voor alle basisscholen in Enschede. Daarvoor verstrekt de gemeente jaarlijks een subsidie aan de Viermarken. De kennis, het netwerk en de ervaring rondom natuur- en duurzaamheidseducatie bevinden zich sinds jaar en dag in het gebied Het Wageler. De Viermarken is één van de gebiedspartijen en heeft aangegeven de genoemde werkzaamheden toe te willen voegen aan haar werkpakket. De Viermarken zal zich tevens inzetten voor het verbreden van het huidige aanbod.
Bijlagen
-
2024.07.19
Nvt.
Bijlagen