Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 12 februari 2022

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2022.02.07

    Met 120 verschillende nationaliteiten, een mondiaal toonaangevende universiteit, talloze grote en kleine bedrijven die over de hele wereld zaken doen en met een strategische grensligging, mag Enschede zich met recht een internationale stad noemen. Een positie die ons helpt bij het ontwikkeling van de stad. Enschede wil maximaal leren van de wereld om haar heen, vooral waar het gaat om het oppakken van belangrijke uitdagingen voor de stad, zoals bijvoorbeeld de klimaatopgave, de overschakeling naar een circulaire economie en het vergroten van gelijke kansen voor iedere inwoner. De uitdagingen zijn te groot voor Enschede alleen; dat oppakken moet samen, dat willen we samen.
    Europa maakt daar programma’s voor en stelt subsidies te beschikking, die alleen door internationale samenwerking beschikbaar kunnen komen.
    Maar dat is zeker niet de enige reden waarom we internationaal werken: Enschede wil ook een stad zijn waarin iedereen welkom is. Waar met een open en nieuwsgierige houding naar de wereld wordt gekeken.
    In deze context heeft het college van B & W antwoord gegeven op de artikel 35 vragen van Groep Versteeg over het buitenlandbeleid van Enschede.

  2. 2022.02.08

    Op 17 januari 2022 zijn door de heer A. Brouwer (DPE) artikel 35 vragen gesteld over zelfdoding onder jongeren.
    Het college van B&W geeft antwoord op deze vragen.

  3. 2022.02.08

    Dhr. Braber heeft op 25 november 2021 schriftelijke vragen gesteld ex artikel 35 over de inbraakgolf op de campus UT. Deze vragen zijn door het college beantwoord.

  4. 2022.02.08

    De heer Van Lagen van het CDA heeft vragen gesteld over de stand van zaken in het wifi-tellingen dossier.

  5. 2022.02.08

    Het college heeft het uitvoeringsprogramma Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak voor 2022 en het Uitvoeringsplan van Werkplein 2022 vastgesteld. Het college informeert de Raad hierover per brief.
    De Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak boekt goede resultaten. Dat blijkt uit de evaluatie van de eerste 3 kwartalen in
    2021. De omvang van het Enschedese bijstandsbestand daalt harder (-4.4% eind september) dan landelijk gemiddeld (-3.0% eind september). Aandachtspunt is wel dat de voorsprong in het vierde kwartaal iets is afgenomen. Over heel 2021 is het bijstandsbestand gekrompen van 6229, naar 5906 bijstandsuitkeringen.
    Er zijn ook meer mensen uitgestroomd naar werk dan de 275 plaatsingen die we ons als doel hebben gesteld. Half september 2021 waren al 256 mensen geplaatst naar werk. Over heel 2021 zijn we uitgekomen op 336 plaatsingen naar werk. Een prestatie waar we, zeker in dit ‘corona-jaar’, bijzonder verheugd over zijn.
    In 2021 hebben we een aantal pilots afgerond die betrekking hebben op de manier waarop de gemeente werkzoekenden ondersteunt. De pilots hebben aangetoond dat het verbinden van verschillende teams - en daarmee ook de stappen in de keten van dagbesteding naar werk - effectief georganiseerd kan worden rondom een afgebakende groep werkzoekenden. In 2022 gaan we dit dan ook toepassen op de hele stad en organiseren we ons werk rondom 7 groepen werkzoekenden. Het doel hiervan is meer persoonlijke begeleiding te bieden aan onze bijstandsgerechtigden.
    Waar de gemeenten een verantwoordelijkheid hebben om mensen jobfit te maken, matcht het Werkplein hen naar werk. Werkplein Twente is een netwerkorganisatie van de 14 Twentse gemeenten en het UWV, waarbij actief wordt samengewerkt met Sociale Werkvoorzieningen-organisaties, onderwijsinstellingen en werkgevers. Werkplein Twente brengt vraag en aanbod naar arbeid samen voor heel Twente. In het Uitvoeringsplan Werkplein Twente is vastgelegd welke resultaten (met name plaatsingen van werkzoekenden op vacatures) en dienstverlening het Werkplein levert voor de gemeenten en UWV.
    In 2022 worden de marktbewerkingsplannen per beroepsgroepenketen geactualiseerd. Het centrale thema voor 2022 is het verbeteren van de werkgeverstevredenheid, onder andere op het punt van de strategische advisering.

  6. 2022.02.08

    Per 1 april 2021 zijn de adviesraden in het sociaal domein ontbonden. Het gaat om de Cliëntenraad Werk en Inkomen, Kennisplatform Integratie en Burgerschap, Sportadviesraad en Wmo-raad. Hiervoor in de plaats is een nieuwe integrale adviesraad voor het sociaal domein genaamd de ‘Bewoners Adviesraad Sociaal’ gestart.
    De BTB-commissie (Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Beschikbaarheid) was een commissie gelieerd aan de Wmo-raad. Deze commissie had onder andere tot taak: het (on)gevraagd concreet en praktisch adviseren over de fysieke toegankelijkheid van gebouwen en de openbare ruimte. Door het opheffen van de Wmo-raad is de BTB-commissie eveneens opgeheven.
    Om ook na het opheffen van de BTB-commissie aandacht te blijven houden voor de fysieke toegankelijkheid van gebouwen en de openbare ruimte heeft het college, op 3 november 2020, besloten een Adviescommissie Toegankelijkheid op te richten als onderdeel van het domein fysiek.
    De taak en werkwijze van de nieuwe Adviescommissie Toegankelijkheid zijn vastgelegd in een regeling.

  7. 2022.02.08

    Sinds 1 januari 2019 kunnen gemeenten, sportverenigingen en stichtingen de BTW die hen in rekening werd gebracht niet langer aftrekken van de belasting. Om dit te compenseren kunnen gemeenten sindsdien gebruik maken van de SPUK Sport. Gemeente Enschede heeft een aanvraag voor SPUK Sport over het jaar 2020 ingediend bij het Ministerie van VWS. Het Ministerie heeft slechts een deel van het aangevraagde bedrag gehonoreerd. De gemeente heeft hiertegen inhoudelijk bezwaar ingediend, dat ongegrond is verklaard. De gemeente is hiertegen in beroep gegaan. Het beroep is niet-ontvankelijk verklaard. Vervolgens heeft de Rechtbank de verzetsbrief van de gemeente tegen de niet-ontvankelijkheidsverklaring niet gegrond verklaard. Dat betekent dat verder beroep niet mogelijk is. Een groot deel van de niet ontvangen subsidie betreft het kosten gemaakt door Sportaal. De gemeente gaat Sportaal daarvoor compenseren.

  8. 2022.02.10

    De Rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar Ondersteuning Huishouden. De Rekenkamercommissie Enschede constateert dat het merendeel van de cliënten tevreden is over de Ondersteuning Huishouden. Het bieden van deze ondersteuning is voor de gemeente wel steeds duurder geworden.
    De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep om te indiceren op uren heeft bij zowel cliënten, zorgaanbieders als bij de gemeente tot verwarring geleid. De gemeente moet haar verantwoordelijkheid nemen om deze verwarring op te lossen en ervoor te zorgen dat cliënten zeker weten op welke hulp ze kunnen rekenen.
    Op basis van het onderzoek trekt de Rekenkamercommissie conclusies en worden aanbevelingen gedaan. Die worden met dit raadsvoorstel aan de raad aangeboden.