Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 29 januari 2022

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2022.01.25

    Beantwoording artikel 35 vragen van de heer Van Lagen (CDA), mevrouw Futselaar (SP) en de heer Versteeg (Groep Versteeg) over de bedrijfswoningen in het havengebied in het bijgevoegde beantwoordingsformulier.

  2. 2022.01.25

    Het CDA en de PVV hebben gezamenlijk een aantal artikel 35 vragen gesteld over de stijging van de gasprijzen.
    Het college heeft deze vragen schriftelijk beantwoord.

  3. 2022.01.25

    Om de opwarming van de aarde te beperken, moeten we over van het gebruik van fossiele naar duurzame bronnen van energie. Dit vraagt om grote aanpassingen in het elektriciteits- en gasnetwerk. Voor de gemeente is het daarbij van belang om te bewaken dat de plannen van de netbeheerders zo goed mogelijk aansluiten bij de eigen ambities en beleidskaders.
    Met ingang van 2020 is iedere netbeheerder verplicht iedere twee jaar een investeringsplan (IP) op te stellen. In het IP beschrijft de netbeheerder zijn uitbreidings- en vervangingsinvesteringen voor de elektriciteits- en gasnetten. De concept-investeringsplannen van Tennet en Enexis lagen van 1 tot 29 november in ontwerp ter inzage. Het college van burgemeester en wethouders heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om haar zienswijze over deze plannen aan deze netbeheerders kenbaar te maken.
    Voorgesteld wordt om de gemeenteraad in de vorm van een brief te informeren over onze reactie en het antwoord dat we daarop hebben ontvangen.

  4. 2022.01.25

    De participatieverordening is tot stand gekomen onder regie van de raadscommissie Enschede Akkoord samen met inwoners. Participatie wordt steeds belangrijker. En goede participatie is maatwerk. De afspraken moeten voor iedereen duidelijk zijn en goed uit te leggen. Gemeente Enschede nodigt inwoners uit om mee te denken, mee te werken of mee te beslissen over de plannen van de gemeente. De keuze voor het participatieniveau is afhankelijk van het onderwerp. Daarnaast stimuleert zij inwoners om zélf ideeën aan te dragen die de stad mooier, duurzamer, socialer of veiliger kunnen maken. In de participatieverordening leggen we vast welke uitgangspunten, spelregels en afspraken we daarbij gebruiken. Zodat we bewuste keuzes kunnen maken over de omvang, het niveau en de vorm van participatie. Er zit enorm veel kracht in onze stad. Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties doen mee, regelen zaken zelf in de straat, wijk of vereniging of werken samen met de gemeente. De gemeente leert ook steeds meer van haar inwoners en partners; soms nemen we het voortouw, maar steeds vaker laten we zaken in goed vertrouwen los. Bij participatie streven we naar inclusiviteit. Iedereen die dat wil moet het kunnen volgen en kunnen aansluiten.

  5. 2022.01.25

    Voor het Kennispark zijn plannen ontwikkeld om een gebiedsontwikkeling plaats te laten vinden. Met deze gebiedsontwikkeling Kennispark realiseren we een internationale toplocatie waar talent graag wil werken en bedrijven zich graag vestigen. Rond de Hengelosestraat (het plangebied) komt het nieuwe hart van Kennispark. De ontwikkeling in het plangebied bestaat uit de realisatie van een parkeerhub, een woongebouw en bedrijfsgebouwen. Deze ontwikkelingen worden ingezet als aanjager voor de verdere gebiedsontwikkeling.
    Voor dit deel van de gebiedsontwikkeling is een bestemmingsplan opgesteld waarvan het ontwerp ter inzage heeft gelegen. Gedurende de ter inzage legging zijn twee zienswijzen op het plan naar voren gebracht. Deze zienswijzen hebben niet geleid tot een aanpassing van het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan kan nu ongewijzigd worden vastgesteld. Naast het bestemmingsplan heeft ook het ontwerpbesluit hogere grenswaarde ter inzage gelegen voor het woongebouw. Op dit ontwerpbesluit hogere grenswaarden is geen zienswijze naar voren gebracht.
    Voor ontwikkelingen die passen binnen de gebiedsontwikkeling, maar buiten het plangebied liggen, is de beleidsregel Kennispark opgesteld. Deze beleidsregel vormt het toetsingskader voor ontwikkelingen op het business en sciencepark die niet passen binnen het bestemmingsplan.

  6. 2022.01.26

    Naar verwachting treedt op 1 juli 2022 de Omgevingswet in werking. Om hierop goed voorbereid te zijn is besluitvorming door de gemeenteraad op een aantal onderdelen nodig. Het gaat om:

    • Adviesrecht van de raad: de raad kan aangeven in welke gevallen hij advies wil uitbrengen voordat het college een omgevingsvergunning verleend voor het afwijken van het omgevingsplan (ook wel: een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit).
    • Participatieplicht: de raad kan aangeven in welke gevallen een aanvrager van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit verplicht is tot participatie
    • Delegatie van het wijzigen van het omgevingsplan: de raad kan in een delegatiebesluit gevallen aanwijzen waarvoor het college onderdelen van het omgevingsplan mag wijzigen.
      En voor al die drie onderwerpen hebben we lijsten met goed omschreven gevallen opgesteld, zodat duidelijk is wanneer de gemeenteraad een advies over een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit kan geven, wanneer daarvoor een participatieplicht is opgelegd, en welke onderwerpen de gemeenteraad aan het college heeft gedelegeerd.
  7. 2022.01.26

    Enschede heeft zich als stad de afgelopen jaren sterk ontwikkeld op het gebied van recreatie en toerisme. Enschede heeft een breed aanbod aan voorzieningen, bezienswaardigheden en evenementen in een groene omgeving. De grensligging voegt daar nog iets aan toe. Voor de coronapandemie zagen we een gestage groei in het aantal overnachtingen en een sterke groei van bezoekers aan onze (binnen)stad. De coronaperiode gaf het belang aan van een recreatief aanbod voor ons welzijn. We (her)ontdekten onze (eigen) groene omgeving. Ondernemers werden innovatief om bewoners toch vermaak te kunnen bieden. Wij hebben wederom de veerkracht van onze stad ervaren. We zien kansen om onze stad nog verder te profileren als stad waar je prima meerdere dagen kunt verblijven. Deze ambitie hebben we vertaald in een agenda. Een agenda waar we samen met ondernemers en instellingen invulling aan willen geven zodat onze stad nog meer gaat bruisen.

  8. 2022.01.26

    In 2021 heeft de rekenkamercommissie een onderzoek laten uitvoeren naar de financiële, personele, organisatorische en maatschappelijke effecten van de CFO-operatie (Compacte en Flexibele Organisatie). Er is onderzocht of de huidige gemeentelijke organisatie compacter en flexibeler is dan de gemeentelijke organisatie van 2012. En welke van de doelen zijn gerealiseerd die de gemeente met CFO voor 2015 had gesteld.
    Het college is gevraagd een reactie te geven op dit onderzoek. Het college van de gemeente Enschede herkent zich in grote lijn in de conclusies van het onderzoek. De rode draad van de conclusies is dat de CFO-operatie werd ingehaald door decentralisaties, marktontwikkelingen en conjunctuurverbeteringen. Het takenpakket van de gemeente is in de CFO-periode gegroeid en de omvang van het aantal medewerkers is gelijk gebleven. De bestuurlijke en ambtelijke ambities bleven daarbij onverminderd hoog. Medewerkers ervaren hierdoor nu een hogere werkdruk. De CFO-operatie heeft geen duidelijke eindmarkering gekend en viel uiteen in meerdere projecten. De wijze van sturing en projectmatig werken kan beter georganiseerd worden. De financiële doelstelling is echter wel gehaald. Het college neemt de aanbevelingen ter harte.

  9. 2022.01.26

    In september 2021 werd het voorbereidingsbesluit onzelfstandige bewoning Enschede vastgesteld. Dit voorbereidingsbesluit bevat regels voor nieuw te realiseren kamerverhuurpanden. Het College informeert de Raad in ieder geval jaarlijks tijdens het woondebat over zaken die spelen rond onzelfstandige bewoning.
    Op dit moment speelt er een aantal ontwikkelingen die een tussentijdse terugkoppeling wenselijk maken. Door middel van een brief aan de Raad wordt de Raad geïnformeerd over (1) monitoring (2) de aanpak van het project ‘vermoedelijk illegale kamerverhuurpanden in relatie tot de kamerverhuurmarkt en (3) het verloop van het project ‘brandveilige kamerverhuurpanden’.

  10. 2022.01.27

    De raad krijgt inzage in drie onderzoeksrapporten en wordt geïnformeerd over de organisatorische stand van zaken betreffende afdeling Handhaven Openbare Ruimte.

  11. 2022.01.28