Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 24 december 2022

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2022.12.20

    Op 24 november 2022 zijn door de heer M. Brejaart (FvD) artikel 35 vragen gesteld over explosieve toename ambulance bewegingen.
    Het college van B&W geeft antwoord op deze vragen.

  2. 2022.12.20

    PvdA heeft artikel 35 vragen gesteld over mondzorg.
    Het college heeft deze vragen schriftelijk beantwoord.

  3. 2022.12.20

    Het college van B&W heeft het BVTH-uitvoeringsprogramma 2023 vastgesteld. In dit uitvoeringsprogramma staan de werkzaamheden die de gemeente uitvoert op het gebied van Bestemmen, Vergunnen, Toezicht en Handhaven (BVTH) in het fysieke domein. De doelen en prioriteiten voor het komende jaar staan aangegeven en de inzet van mensen en middelen.
    Het opstellen van een uitvoeringsprogramma is een wettelijke taak voor de gemeente. Jaarlijks wordt het vastgesteld voor het daaropvolgende kalenderjaar. Na afloop vindt een evaluatie plaats en wordt verantwoording afgelegd via een jaarverslag. De Provincie Overijssel ziet hierop toe.
    De Omgevingsdienst Twente en de Brandweer Twente voeren een aantal taken voor de gemeente uit. De programmering van zowel de omgevingsdienst als de brandweer zijn onderdeel van dit uitvoeringprogramma.

  4. 2022.12.20

    De gemeenteraad is per brief geïnformeerd over de voortgang en aanbesteding van de Huiskamer van de Stad.

  5. 2022.12.20

    In het landelijk gebied is veel aan de hand. De gemeente wil daar samen met inwoners en bedrijven aan werken. Dat doen we per gebied. Want elk gebied heeft zijn eigen kenmerken. De uitkomst moet passen bij de mensen en kenmerken van het gebied. En bij de opgaven die de gemeente voor het gebied ziet. Rijk en provincie stellen ook eisen, zoals voor stikstof en waterkwaliteit. Daarom is de gebiedsaanpak een ingewikkelde puzzel.
    In de Broekheurne loopt al een gebiedsproces. Daar doen we ervaring op met de aanpak. Het College wil deze aanpak ook in de andere landelijke gebieden volgen. De gemeente is daarover het gesprek gestart met buurtkringen en dorpsraden. De bijlage bij het Raadsvoorstel geeft een overzicht met de stand van zaken per gebied.
    In de gebiedsaanpak komen alle opgaven en belangen uit het gebied aan bod. De mensen uit het gebied beslissen samen met de gemeente over het op te stellen plan. Dat noemen we co-creatie. Het College legt vooraf belangrijke uitgangspunten voor aan het gebied en aan de Stadsdeelcommissie, waarin het gebied ligt. Dan gaat het gebied aan de slag en wordt een gebiedsagenda opgesteld. De Stadsdeelcommissie wordt gevraagd om te toetsen of de met het gebied opgestelde gebiedsagenda binnen de vooraf meegegeven uitgangspunten past. Daarna volgt behandeling in de Gemeenteraad. En dan worden de maatregelen uit de Gebiedsagenda uitgewerkt en uitgevoerd.

  6. 2022.12.20

    In de Raadsvergadering van 29 maart 2021, waarin de verordening adviesraad voor het sociaal domein op de agenda stond, is de motie ‘vormgeven sportplatform’ ingediend en aangenomen. In deze motie wordt gevraagd om vóór de zomernota met een voorstel te komen.
    Het behandelen van deze motie is een doorlopend proces en kende daardoor ook geen vlotte afhandeling. Inmiddels is bekend dat landelijk het sportakkoord in de periode van 2023-2026 wordt voortgezet. De huidige kopgroep van het Sport- Beweeg en Leefstijlakkoord wordt uitgebreid met een vertegenwoordiging uit de sport en gaat in 2023 verder als Sport- en Gezondheidsplatform Enschede. Met de vernieuwde werkwijze, toegelicht in de brief aan de raad, kan deze vertegenwoordiging van sport hersteld worden.
    Via een raadsbrief is de Raad geïnformeerd over de uitwerking van de motie.

  7. 2022.12.20

    In 2019 is het bestemmingsplan “Haaksbergerstraat 1045” vastgesteld. Hiermee werd het mogelijk om een paardenkliniek op het perceel Haaksbergerstraat 1045 te realiseren. Bij dat bestemmingsplan was inrichtingsplan bijgevoegd. Dat inrichtingsplan was met een voorwaardelijke verplichting verbonden met de planregels. Bij de uitvoering van het bestemmingsplan bleek dat een andere inrichting van het terrein zorgt voor een betere bedrijfsvoering. Om een andere inrichting op het terrein toe te staan, is het nodig om het bestemmingsplan te herzien. Het bestemmingsplan “Haaksbergerstraat 1045 herziening 1” voorziet in het andere inrichtingsplan, waarmee een betere en efficiëntere bedrijfsvoering mogelijk wordt gemaakt.

  8. 2022.12.20

    Het voorliggende bestemmingsplan beoogt voor het plangebied “Boekelosestraat 257" een actuele planologisch-juridische regeling te geven. Het onderhavige bestemmingsplan legt het bestaande gebruik vast. Het garagebedrijf is beëindigd en de voormalige bedrijfswoning zal planologisch als reguliere woning bestemd worden. De gronden die bestemd waren voor garagebedrijven zullen worden omgezet naar een woonbestemming. De gronden die bestemd zijn voor agrarisch gebruik zullen gehandhaafd blijven.

  9. 2022.12.20

    De raad heeft besloten de "Verordening nadeelcompensatie gemeente Enschede 2023" vast te stellen en de "Verordening tegemoetkoming planschadevergoeding 2008" in te trekken.


    Het college heeft besloten de "Beleidsregel nadeelcompensatie Gemeente Enschede 2023" vast te stellen en de "Beleidsregel nadeelcompensatie Gemeente Enschede 2020" in te trekken.


    Naar verwachting treedt op 1 juli 2023, titel 4.5 van de Algemene wet bestuursrecht en de Omgevingswet in werking. Dit zijn ingrijpende wetswijzingen die gevolgen hebben voor de planschade- en nadeelcompensatieregelingen zoals wij die nu kennen. De bestaande wettelijke basis voor planschade komt te vervallen. Daarbij worden er een aantal onderdelen voor nadeelcompensatie gewijzigd. Het begrip planschade verdwijnt en komt niet meer terug in de nieuwe wet. In de nieuwe wet  wordt alleen nog maar gesproken over "nadeelcompensatie".


    Dit betekent dat de bestaande "Verordening tegemoetkoming planschadevergoeding 2008" en de "Beleidsregel nadeelcompensatie Gemeente Enschede 2020" niet meer aansluiten bij de nieuwe wetgeving. De bestaande verordening wordt ingetrokken en deze wordt vervangen door de "Verordening nadeelcompensatie gemeente Enschede 2023. De bestaande beleidsregel wordt ingetrokken en deze wordt vervangen door de "Beleidsregel nadeelcompensatie Gemeente Enschede 2020".

  10. 2022.12.22

    Het coalitieakkoord zet de beweging voort die we in 2017 met het Nieuw Enschedees Welzijnsbeleid (NEW) in gang hebben gezet: een grotere rol voor welzijn in het sociaal domein, om zo inwoners laagdrempelig, passender en tegen lagere kosten te kunnen ondersteunen. Na vijf jaar ervaring moeten we concluderen dat we in beweging zijn gekomen, maar dat er dat we er nog niet zijn. Het afgelopen jaar hebben we het beleid geëvalueerd en geconcludeerd dat de richting goed is en hiermee verder willen. We zetten in op een inclusieve samenleving. Dat betekent de sociale basis zó inrichten dat inwoners zich kunnen redden zonder specialistische hulp te hoeven vragen, omdat de ondersteuning die ze nodig hebben al in de basis aanwezig is.
    We gaan de opdracht wijkwelzijnswerk vernieuwen zodat deze beter bijdraagt aan het behalen van de stedelijke doelen (herstellen bestaanszekerheid, vergroten kansengelijkheid, bevorderen gezondheid) door het versterken van de sociale basis. In de raadsinformatiebrief wordt de Raad geïnformeerd over het proces.

  11. 2022.12.22

    We zien dat de huidige koopkracht- en inflatiecrisis ook gevolgen heeft voor kinderen. Ook voor kinderen die we eerder niet ondersteunden. Die willen we in de komende periode een steun in de rug geven. Om in staat te zijn meer kinderen dan voorheen te helpen heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten de inkomensnorm voor de Stichting Leergeld tijdelijk te verhogen. Daarnaast wordt ook de inkomensnorm om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde onderwijsbegeleiding tijdelijk verhoogd. Deze verhogingen gelden voor het jaar 2023.

  12. 2022.12.23

    In het coalitieakkoord 2022-2026 ‘Samen trots op Enschede’ is opgenomen dat het college met een voorstel komt hoe het budget mantelzorgondersteuning aan deze doelgroep wordt besteed, waarbij aandacht is voor de positie van jonge mantelzorgers en respijtzorg. In de bijlage is een raadsbrief opgenomen waarin onder andere een bestedingsoverzicht voor 2023 en sturingsmogelijkheden voor opkomende jaren is opgenomen.

  13. 2022.12.23

    Het college heeft met dit voorstel vastgesteld hoe ze van plan is om met de hoge inflatie om te gaan. Alle organisaties in Enschede (inclusief de gemeente zelf) hebben last van de hoge inflatie. Omdat het de verwachting is dat de hoge prijzen voor langere tijd aanhouden wil de gemeente proberen om met de Enschedese organisaties tot structurele oplossingen te komen. Het is voor de gemeente daarbij niet mogelijk om iedereen voor langere tijd financieel bij te staan. Daar hebben we de financiële middelen niet voor. Hier verwachten we ook actie vanuit het Rijk.