Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 1 oktober 2022

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2022.09.27

    De Raad ontvangt twee keer per jaar een tussenrapportage. De 1e tussenrapportage komt uit rond april en de 2e tussenrapportage in september. De rapportage geeft inzicht en overzicht in de financiële verwachting over 2022. Op basis van deze rapportage verwachten we voorlopig een positief resultaat van 2,5 miljoen euro voor 2022. Er zijn twee hoofdredenen voor dit positieve resultaat. We ontvangen meer geld uit het gemeentefonds en we ontvangen compensatie voor misgelopen inkomsten door corona in 2021 van de Rijksoverheid.


    Het tekort van 11,6 miljoen euro in de begroting 2022 hebben we opgelost door dit bedrag uit de algemene reserve te halen. Door het verwachte positieve resultaat van 2,5 miljoen hebben we minder geld uit de algemene reserve nodig in 2022.

  2. 2022.09.27

    Lokale publieke omroepen dragen bij aan een democratische samenleving door onafhankelijk nieuws en achtergrondinformatie te leveren aan een zo breed mogelijk publiek. Het Commissariaat voor de media wijst voor een periode van 5 jaar een lokale media-instelling aan, waarvoor de gemeente een bekostigingsplicht heeft. De huidige aanwijzing van de Stichting Omroep Enschede - beter bekend onder de werknaam 1Twente Enschede - loopt eind 2022 af. Voordat het Commissariaat een beslissing neemt over de aanwijzing voor de nieuwe periode dient de gemeenteraad te hebben geadviseerd over de vraag of de instelling aan de eisen als bedoeld in artikel 2.61 lid 2 Mediawet voldoet.

  3. 2022.09.27

    In april 2021 is het bestemmingsplan Usseler Es West vastgesteld. De basis bestemmingen agrarisch, groen en natuur zijn daarmee vastgelegd. Dat heeft geleid tot een vervolgopdracht om deze bestemmingen nader uit te werken in een Inrichtingsplan ten behoeve van de gemeentelijke gronden.
    De uitwerking is tot stand gekomen samen met belanghebbenden en betrokkenen. Het plan voorziet in aanplant van groen, het creëren van extra waterberging, verbeteren van recreatieve fiets- en wandelpaden en verbetering van cultuurhistorische elementen zoals “het Mauritsbosje”.

  4. 2022.09.27

    De gemeente Enschede verhuurt of verpacht een deel van haar gronden. Mede in het licht van een aantal doelen uit de visie landelijk gebeid is het beleid gemoderniseerd en aangepast. Dat betekent dat de gemeente de gronden wil inzetten om een aantal ambities ten aanzien van de landbouwsector te ondersteunen en ten behoeve van versterking en verbetering van het landschap.
    Tussen de gemeente Enschede en de toekomstige grondgebruikers worden afspraken over het grondgebruik vastgelegd in een pacht- of huurovereenkomst.

  5. 2022.09.27

    Door de vaststelling van het strategisch informatiebeveiligings- en privacybeleid geeft het college van burgemeester en wethouders een kader voor de inrichting van de informatiebeveiliging en de bescherming van persoonsgegevens. Het strategisch beleid is voor de periode van 2022 tot en met 2025. Het strategische beleid wordt op tactisch en operationeel niveau aangevuld met onderwerp specifiek beleid, richtlijnen, procedures en maatregelen.

  6. 2022.09.27

    Aan de Joan Coststraat ligt al jarenlang een voormalige bedrijfslocatie braak. Er is een initiatief om op deze locatie 16 woningen te ontwikkelen en een verzoek voor het realiseren van een opslagruimte voor een nabijgelegen bedrijf. De gemeente is voornemens aan deze ontwikkelingen medewerking te verlenen. Op basis van het geldende bestemmingsplan is dit niet mogelijk. Daarom is het bestemmingsplan 'Joan Coststraat' opgesteld. Voor het realiseren van de woningen is ook een beeldkwaliteitsplan gemaakt. Deze beide plannen zijn als ontwerp ter inzage gelegd. Tegen het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbeeldkwaliteitsplan zijn geen zienswijzen ingediend. In de beide vast te stellen plannen zijn wijzigingen aangebracht ten opzichte van de ontwerpplannen.

  7. 2022.09.27

    Op basis van het Klimaatakkoord moet elke gemeente een door de Raad vastgestelde Transitievisie Warmte hebben. Het college legt de Transitievisie Warmte Enschede wederom ter besluitvorming voor aan de Raad, nadat besluitvorming begin dit jaar is uitgesteld.
    In deze visie is de route naar een aardgasvrij Enschede in 2050 weergegeven. Zeker in een tijd waarin veel mensen aan de slag willen met het verduurzamen van hun woning is dit van belang. Per wijk wordt inzichtelijk gemaakt wat het beste alternatief voor aardgas is. Hierbij hoort ook een handelingsperspectief per wijk. Hierdoor ontstaat er duidelijkheid voor de inwoners en ondernemers van Enschede: wat is het perspectief voor hun wijk en hun woning of bedrijf. Welke alternatieven voor aardgas komen in aanmerking en wat is hiervoor het tijdspad. Ook biedt het helderheid over de benodigde inzet van betrokken partijen zoals de woningcorporaties en netbeheerders.

  8. 2022.09.27

    Het college stelt de raad voor om de Verordening gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit Enschede vast te stellen. Hiermee stelt zij voor om vanaf 1 januari 2023 de gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit te laten adviseren over het uiterlijk van bouwwerken, waaronder specifiek ook monumenten en karakteristieke gebouwen en structuren. En om de advisering door de huidige  monumentencommissie, stadsbouwmeesters en Adviescommissie Cultuurhistorie Enschede te laten vervallen.

  9. 2022.09.28

    De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar Verslavingszorg.
    Gemeenten hebben de taak en verantwoordelijkheid om in te zetten op zorg en ondersteuning voor kwetsbare inwoners en preventieactiviteiten, onder andere om verslavingsproblematiek tegen te gaan. Voor gemeenten is er over het algemeen veel vrijheid om het verslavingsbeleid in te richten, vooral bij het preventiebeleid. Wat betreft medische heroïnebehandeling is er sprake van een strikte landelijke sturing.
    Het onderzoek heeft geleid tot een aantal conclusies en aanbevelingen, die ter besluitvorming aan de Raad worden voorgelegd. De Rekenkamer beveelt o.a. aan om een visie en doelstellingen op verslavingszorg te formuleren, een doelgroepen- en probleemanalyse te maken, meer aandacht te geven aan gok- en gameverslavingen, te zorgen voor meer zicht op de samenwerking met Tactus en de uitgaven meer inzichtelijk te maken.

  10. 2022.09.29

    Lokale omroep 1Twente Enschede (officiële naam Stichting Omroep Enschede) is een kwalitatief hoogwaardige omroep die haar sporen verdiend heeft en waarvan het bestaansrecht buiten discussie staat. Toch heeft de omroep al tien jaar moeite zich financieel staande te houden. Ondanks dat de omroep effectief is geweest in eigen fondsenwerving zijn er feitelijk al jaren ‘kunstgrepen’ nodig om faillissement te voorkomen. Na diverse onderzoeken in opdracht van de gemeenteraad stelt het college voor de jaarlijkse subsidie aan 1Twente Enschede te verhogen met een bedrag van €290.000. Daarmee moet 1Twente Enschede het dan ook echt doen. Ze krijgen de opdracht om te zorgen voor een stabiele financiële situatie zonder schulden en om kritisch naar de eigen kosten te kijken.


    Met dit voorstel beogen we een duurzame, structurele oplossing voor 1Twente te bieden, zodanig dat zij haar innovatieve en vooruitstrevende rol kan blijven vervullen en kan doorgroeien naar een streekomroep als onderdeel van het nieuwe landelijke medialandschap.