Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 29 oktober 2022

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2022.10.24

    Brief aan Raad - Gezondheidssituatie crisisnoodopvang.

  2. 2022.10.25

    De samenwerking tussen gemeenten, ondernemers en onderwijs in Twente gebeurt in de Twenteboard. Deze stichting is verantwoordelijk voor investeringen in de sociaal economische structuur. Hiervoor is een investeringsagenda voor de komende jaren vastgesteld. Eerder hebben gemeenten de gelegenheid gehad te reageren op de uitgangspunten. Nu de investeringsagenda klaar is wordt aan de gemeenten gevraagd de bijdrage hiervoor in de begrotingen op te nemen. De bijdrage van de gemeente Enschede is opgenomen in de gemeentebegroting die op dit moment bij de gemeenteraad ligt om mee in te stemmen.

  3. 2022.10.25

    Inwoners in noodsituaties, situaties waarbij afsluiting van gas, water of elektra of woninguitzetting dreigt, kunnen een beroep doen op het Noodfonds. Een bijdrage wordt verstrekt in de vorm van een lening. Voor inwoners in de schuldregeling wordt de bijdrage verstrekt in de vorm van een gift omdat zij geen nieuwe lening (schuld) mogen aangaan. Daarmee wordt voorkomen dat inwoners uit de schuldsanering worden gezet. Aanvragen voor het noodfonds kunnen sinds woensdag 12 oktober via de website van de gemeente worden ingediend. De Stadsbank Oost Nederland voert de aanvraagregeling uit en zorgt voor de betalingen en verstrekt deze namens de gemeente Enschede. Het noodfonds heeft een omvang van 2 miljoen euro. Op maandag 26 september 2022 heeft de gemeenteraad in Enschede besloten dit tijdelijk noodfonds op te zetten. Het college stelt de raad voor een reserve in te stellen voor het noodfonds.

  4. 2022.10.25

    Sinds 1 januari 2018 is Euregio Bedrijvenpark I aangemerkt als Bedrijven Investeringszone (BIZ). Een BIZ is een zone op een bedrijventerrein waarbinnen ondernemers een bijdrage betalen om samen met elkaar werkzaamheden uit te voeren om het gebied te verbeteren. De activiteiten in de BIZ zijn een aanvulling op die van de gemeente. De activiteiten zijn bijvoorbeeld: bewegwijzering, groenvoorziening, afvalinzameling, verlichting en het verbeteren van de veiligheid door bijvoorbeeld camerabewaking.
    De BIZ heeft een looptijd van maximaal vijf jaar en eindigt daarom per 1 januari 2023. Vanuit de ondernemersvereniging op het Euregio Bedrijvenpark I is verzocht om een verlenging van de BIZ. Hierover moet de gemeenteraad een besluit nemen. Wanneer de raad instemt met dit voorstel kan alles in gang worden gezet om ook de komende 4 jaar (met mogelijkheid tot verlening van een jaar) gebruik te maken van de BIZ. Na instemming van de raad vindt er een draagvlakmeting plaats om te bepalen of de ondernemers zich ook de komende periode willen verenigen in een BIZ om zo samen te werken aan het verbeteren van het bedrijvenpark.

  5. 2022.10.27

    In de raadsbrief van 11 juli 2022 over de ‘stand van zaken deelmobiliteit + onderzoek belasten deelvervoer’ is de gemeenteraad geïnformeerd over de meerwaarde van deelvervoer, een overzicht van het toenmalige aanbod, de ontwikkeling van deelmobiliteithubs en de ontwikkeling van beleidsregels. In de raadsbrief is aangegeven dat we dit najaar met een discussienota naar de raad zouden komen. Door middel van de discussienota willen we input vanuit de raad ophalen waarna we de beleidsregels en het vergunningensysteem voor deelvervoeraanbieders verder kunnen uitwerken.

  6. 2022.10.27

    De provincie Overijssel, het waterschap Vechtstromen en de Twentse gemeenten stelden in 2021 een energiestrategie op voor Twente. Daarin staat dat Twente in 2030 1,5 TWh aan duurzame elektriciteit wil produceren. Die energie moet worden opgewekt met windturbines (60 %) en zonnepanelen (40 %). De provincie Overijssel heeft bij die regionaal gemaakte afspraken een rol. Gedeputeerde Staten zijn namelijk bevoegd vergunningen af te geven voor de bouw van windturbineparken en Provinciale Staten kunnen daarvoor een provinciaal bestemmingsplan (zogenaamd inpassingsplan) vaststellen. In het (concept-) Provinciaal programma energiestrategie (hierna: PPE) beschrijft de provincie hoe zij met deze bevoegdheden omgaat. Het PPE richt zich voorlopig met name op windenergie, maar zal op een later moment met andere onderwerpen worden aangevuld.
    Het PPE geeft aan dat gemeenten die zelf overgaan tot de aanwijzing van zoekgebieden voor de bouw van windturbines, met provincie kunnen afspreken dat zij ook zelf de omgevingsvergunning voor de bouw van windturbines afgeven. Wijst een gemeente geen zoekgebieden aan, terwijl er volgens de provincie wel goede mogelijkheden zijn voor de bouw van windturbines in die gemeente, dan geeft de provincie zelf uitvoering aan haar windbeleid.
    Het PPE kan op gespannen voet komen te staan met het besluit dat de gemeenteraad in december 2021 nam over de bouw van windturbines in Enschede. De gemeenteraad constateerde toen dat er nog geen beslissing over de aanwijzing van een zoekgebied voor de bouw van windturbines kan worden genomen, omdat onvoldoende duidelijk is, wat dit voor de gezondheid van omwonenden betekent.  Verwacht wordt dat deze informatie eind dit jaar wel beschikbaar is, zodat het onderwerp begin 2023 opnieuw door de raad kan worden besproken.
    Via een bij dit voorstel behorende brief wordt het college van Gedeputeerde Staten geïnformeerd over de procesafspraken die in Enschede zijn gemaakt over de aanwijzing van een zoekgebied voor de bouw van windturbines. Daarnaast wordt er voorgesteld om een brief te versturen naar de Gemeenteraad, waarin de gemeenteraad wordt geïnformeerd over de inhoud van het PPE en de aan de provincie verzonden brief.