Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 3 december 2022

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2022.11.29

    De fractie van het CDA heeft schriftelijke (artikel 35) vragen gesteld over dumping van drugsafval. Het college van B&W heeft de vragen beantwoord.

  2. 2022.11.29

    De Omgevingsdienst Twente heeft het voornemen een gewijzigde begroting over 2023 vast te stellen. De gemeenteraad van Enschede heeft de mogelijkheid hier een zienswijze over in te dienen. De gewijzigde begroting is grotendeels het gevolg van volumestijging zoals een toename van het bedrijvenbestand. Beschouwd vanuit een bredere context adviseert het college van Enschede zijn raad om geen zienswijze in te dienen. De begrotingswijziging betreft geen beleidswijziging maar met name een volumestijging. Bovendien was de begrotingswijziging al voorzien en past deze binnen de onlangs vastgestelde gemeentebegroting 2023-2026.

  3. 2022.11.29

    Sociaal kapitaal gaat over de mogelijkheid om verschillende netwerken in te schakelen voor hulp, sociale ondersteuning en/of praktisch advies. Dit hangt nauw samen met het doel van de gemeente om de sociale basis te versterken. Er zijn al talloze initiatieven op dit gebied, sommigen worden door de gemeente (financieel) ondersteund. Er zijn ook initiatieven die goed functioneren zonder dat de gemeente daar aan te pas komt.
    De motie ‘Het ondersteunen en versterken van sociaal kapitaal’ van 5 juli 2021 vraagt om met een voorstel te komen waarbij de initiatieven vanuit de samenleving, die het sociaal netwerk en sociaal kapitaal uitbreiden en versterken van mensen die in armoede leven, worden geïnventariseerd. Ook wordt gevraagd in het voorstel aan te geven op welke wijze de gemeente deze initiatieven kan ondersteunen, faciliteren en bij elkaar brengen. Met deze brief wordt de raad hierover geïnformeerd.

  4. 2022.11.29

    Het college heeft op 15 oktober 2019 besloten tot de oprichting van de Ethische Commissie. Dit is een onafhankelijke, externe groep experts. De commissie helpt de gemeente met het beantwoorden van ethische vragen over het gebruik van data en nieuwe technologieën. Zij heeft voor I4sociaal 6 kernwaarden gedefinieerd. Die zouden centraal moeten staan bij de ontwikkeling van digitale dienstverlening en informatievoorziening in het sociaal domein. De gemeente heeft daarmee een kader voor ethische besluitvorming.


    I4Sociaal is een samenwerking van gemeenten Deventer, Enschede, Groningen, Leeuwarden en Zwolle. Zij willen digitale dienstverlening ontwikkelen vanuit het perspectief van de inwoner. Inwoners ervaren de online informatievoorziening vaak als een doolhof. Ook moeten zij meerdere keren hetzelfde verhaal vertellen en is de informatie van en over inwoners verstopt in meerdere systemen. Dat is moeilijk bij elkaar te brengen. Ook zijn vaak meerdere hulpverleners betrokken die meestal geen informatie met elkaar mogen delen. Dat staat effectieve hulpverlening in de weg. I4Sociaal wil dit veranderen door de vraag van de inwoner centraal te stellen. Dat betekent meer regie op persoonlijke informatie en ondersteuning. Daarbij is digitaal een belangrijk kanaal, naast telefonie en het persoonlijke gesprek.

  5. 2022.11.29

    Tijdens de behandeling van de Fietsvisie Enschede 2030 heeft de Enschedese gemeenteraad gevraagd om een aanpak fietsdiefstal. Op basis van de cijfers daalde het aantal fietsdiefstallen. Maar mensen doen minder vaak aangifte, waardoor het aantal diefstallen hoger is dan de cijfers laten zien. Ook worden fietsen steeds meer waard. Dus de schade van fietsdiefstal neem ook toe. Ook zien we recent een toename van het aantal diefstallen. Met dit actieplan willen we het aantal fietsdiefstallen in Enschede sterk verminderen.


    Het verminderen van diefstal is een van de doelen van de Fietsvisie. De eerste meting ten opzichte van alle doelen van de Fietsvisie is ook bekend. Aangezien dit een eerste meting is op basis van nieuwe doelstellingen uit de Fietsvisie 2030, is hier nog geen trend zichtbaar.

  6. 2022.11.29

    Met deze brief informeren wij u over de start van een pilot voor het tijdelijk toestaan van kabelgoten voor het opladen van elektrische voertuigen. Op 11 juli jl. heeft uw Raad ingestemd met de Motie Kabelgoot. Vervolgens vond er in september een beeldvormend gesprek plaats over de gevolgen die het toestaan van kabelgoten met zich meebrengt. In dat gesprek is gebleken dat er voldoende draagvlak is om begin 2023 een pilot te starten. In deze pilot toetsen we het gebruik van kabelgoten in de praktijk. Na een jaar gaan we evalueren en afwegen of we het werken met kabelgoten definitief toestaan.

  7. 2022.11.30

    In de Stedelijke commissie Sociaal van 31 oktober 2022 heeft het college toegezegd een brief naar de raad te sturen over de stand van zaken van de clustering van Sportparken. Met de bijgevoegde brief informeert het college de raad over de actuele situatie met betrekking tot de clustering in zijn totaliteit en per prioritair project te weten MFSA in Enschede-Zuid, Herontwikkeling van Diekman- Oost en haalbaarheidsonderzoek in Glanerbrug.

  8. 2022.12.02

    Openbaar, ja vanaf 1 december 12.00 uur!


    Alle leerlingen op de scholen voor voortgezet onderwijs in Enschede gaan ook de komende jaren dertig uur maatschappelijke stage lopen bij een non-profitorganisatie, bijvoorbeeld een sportvereniging, een speeltuin, een zorginstelling of een evenement als de Enschede Marathon.


    Daartoe hebben bestuurders van de scholen voor voortgezet onderwijs in Enschede en wethouder Jurgen van Houdt van onderwijs vandaag (1 december 2022) een convenant getekend.


    De ondertekenaars vinden het belangrijk dat leerlingen ervaring opdoen met vrijwilligerswerk, waarbij ze zich inzetten voor een ander en voor de samenleving.

  9. 2022.12.02

    Schoolbesturen kunnen elk jaar een aanvraag indienen voor voorzieningen voor onderwijshuisvesting. Ook voor het jaar 2023 zijn er aanvragen gedaan voor het Programma Onderwijshuisvesting.
    De volgende verzoeken willen wij honoreren:

    • het herstel van twee constructiefouten bij twee scholen (Het Palet en Neon College).
    • inrichtingskosten voor de gymzaal aan de Hofstedeweg (Stedelijk Lyceum Innova).
    • de huur van twee lokalen (Alfonsusschool en locatie van Het Zeggelt).
      Tevens zijn er vanuit het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) kredieten beschikbaar gesteld voor:
    • (ver-)nieuwbouw van het Bonhoeffer College aan de Van der Waalslaan.
    • verduurzamen van de locatie Elferinksweg voor de Vrije school Noorderkroon.
    • voorbereiding voor de (ver-)nieuwbouw van het Stedelijk Lyceum locatie Kottenpark in de periode 2026-2030.
      In totaal gaat het om een investering van ruim 11 miljoen euro.
      De gevraagde voorzieningen dragen bij aan onze ambitie om duurzame, energie neutrale en flexibele gebouwen te hebben die het onderwijsconcept van een school ondersteunen. Een goed gebouw is een belangrijke voorwaarde voor goed, toekomstbestendig onderwijs.
      De gemeente is verantwoordelijk voor nieuwbouw en uitbreiding van scholen voor primair, speciaal (voortgezet) en voortgezet onderwijs.