Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 17 december 2022

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2022.12.12

    Er is een verkeersonderzoek uitgevoerd op de singel. Wegens een bezwaar op basis van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is dit onderzoek onlangs stilgezet. Er is onderzoek uitgevoerd naar de gang van zaken, op basis waarvan is besloten het onderzoek voort te zetten.

  2. 2022.12.13

    De gemeenteraad is per brief geïnformeerd over de inzet van gemeente en politie en de genomen maatregelen voor de jaarwisseling 2022-2023.

  3. 2022.12.13

    Het College van Burgemeester en Wethouders heeft een besluit genomen over de toekenning van de middelen die het Rijk aan de Gemeente Enschede heeft verstrekt in het kader van de SPUK-regeling ‘Impuls Jongerencultuur’. Besloten is om het beschikbare bedrag van 310.000 euro te verdelen onder de culturele organisaties Sickhouse (100.000 euro), Theatermakerij (100.000 euro) en Kaliber Kunstenschool (110.000 euro), om ten goede te komen aan een grote verscheidenheid aan activiteitenprogramma’s, die tot stand zijn gekomen middels energieke jongerenparticipatie en speciaal gericht zijn op de specifieke wensen en behoeften van de Enschedese jeugd.

  4. 2022.12.13

    Openbaar, muv bijlagen 1 t/m 4!


    Gemeente Enschede en De Woonplaats gaan een samenwerkingsovereenkomst aan om binnen 2 jaar 190 woningen toe te voegen aan het sociale huur-segment en het segment net daarboven op vier locaties in Enschede. Deze samenwerkingsovereenkomst komt voort uit het innovatieve en duurzame experiment om versneld woningen te kunnen bouwen en zo een bijdrage te leveren aan het terugbrengen van de zoektijd naar een woning. Binnen deze opgave realiseert Stichting Jongerenhuisvesting Twente samen met De Woonplaats circa 60 studio’s voor jongeren tot 30 jaar. Daarnaast worden ruim 80 grondgebonden woningen en circa 50 appartementen gerealiseerd. Hof Enschede krijgt op locatie Paulus Moreelsestraat plek voor ruim 20 woningen voor ouderen.
    In de SOK zijn de kaders afgesproken (financieel, programmatisch, juridisch) waarbinnen de realisatie van de 190 woningen tot stand komt. Zonder grondexploitatie kan er geen grondproductie en dus ook geen uitgifte van percelen plaatsvinden. Om de ontwikkeling van 190 betaalbare huurwoningen mogelijk te maken moet er een nieuwe grondexploitatie “Versneld Modulair Bouwen” worden vastgesteld en bijbehorend krediet beschikbaar worden gesteld. Voor de herontwikkeling van de woningbouwlocaties is afwijking van de bestemmingsplannen vereist. Met de samenwerkingsovereenkomst kan de gemeente de procedure in het kader van het Besluit Crisis- en herstelwet in gang zetten.

  5. 2022.12.14

    Openbaar, ja, vanaf 14 december ivm AB-vergadering!


    De gemeente Enschede neemt deel aan de samenwerking in de GR Gezondheid, SamenTwente. Het bestuur dat bestaat uitvertegenwoordiging van de veertien gemeenten vergadert periodiek.
    De vergadering wordt voorbereid door het college. Wethouder Van Houdt brengt vervolgens het standpunt in op de onderwerpen die op agenda staan.

  6. 2022.12.15

    In de bespreking (d.d. 10 oktober) van de 2e tussenrapportage 2022 in de Stedelijke Commissie – kamer Bestuur&Middelen, zijn diverse vragen gesteld rondom de actuele prognose van het tekort op Jeugdhulp (7,9 miljoen euro). De wethouder heeft toegezegd om de Raad in december te informeren met nadere informatie. Hiertoe is een uitgebreide analyse opgesteld waarin een antwoord gegeven wordt op de gestelde vragen van de Raad en de actuele ontwikkelingen.

  7. 2022.12.15

    Enschede verandert, de stad groeit en het aantal inwoners groeit mee. We willen ruimte bieden aan nieuw en bestaand talent. Daarnaast hebben we ook te maken met een veranderend klimaat en gaan we met z’n allen over op schone en duurzame energiebronnen. We hebben vier strategische opgaven geformuleerd voor onze stad (inclusief, groen & duurzaam, aantrekkelijk en open Enschede). Al deze ontwikkelingen en opgaven vragen om ruimte. Denk aan: ruimte voor woningen, werken, groen en water, energie, sociale voorzieningen. Hoe kunnen we de schaarse ruimte zo goed mogelijk benutten? Wat vinden we daarbij belangrijk en welke keuzes zijn hiervoor nodig? Dat is straks te lezen in de Omgevingsvisie.
    Gemeente Enschede stelt de Omgevingsvisie op in vier fasen. Fase 1 over de identiteit en ruimtelijke kwaliteiten van Enschede is in maart 2022 afgerond. Afgelopen maanden zijn de ambities en opgaven voor Enschede uitgewerkt in fase 2. We ronden deze fase 2 nu af met het besluit om de twee inhoudelijke bouwstenen te gebruiken voor de Omgevingsvisie en de raad hierover te informeren samen met de verantwoording over participatie in de afgelopen periode. Daarnaast stellen we voor aan de raad om het participatieplan voor de Omgevingsvisie vast te stellen en om de zogenaamde Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor het Omgevingseffectrapport (OER) vrij te geven voor ter inzagelegging. In dit document geeft de gemeenteraad aan hoe het onderzoek naar omgevingseffecten wordt gedaan en welke onderwerpen worden onderzocht.
    Dit document wordt ter inzage gelegd en een ieder kan hier op reageren.
    Alle gemeenten in Nederland moeten in 2025 een Omgevingsvisie hebben. Dat staat in de nieuwe Omgevingswet, die naar verwachting op 1 juli 2023 in werking treedt. We streven ernaar de Omgevingsvisie gereed te hebben voor besluitvorming in de gemeenteraad in het najaar van 2023.
    Het proces van totstandkoming van de omgevingsvisie is te volgen via www.enschede.nl/omgevingsvisie.

  8. 2022.12.16

    De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar wonen. Op basis van dit onderzoek heeft de Rekenkamer conclusies en aanbevelingen voorgelegd aan de gemeenteraad.
    De gemeente Enschede heeft een richtinggevende ambitie om in 2030 te groeien naar 170.000 inwoners. De Rekenkamer concludeert het belangrijk is om huishoudensgroepen van 35 tot 55 jaar in Enschede vast te houden als Enschede wil groeien. Op dit moment vertrekken er per saldo meer van dit soort geizinnen en huishouders uit Enschede dan dat er naar Enschede toe verhuizen.
    De gemeente Enschede heeft ook de ambitie uitgesproken talent aan te trekken en vast te houden voor de gemeente, maar huisvestingsproblemen staan deze ambitie in de weg. Voor deze groep zouden ruime groen-stedelijke woonmilieus moeten worden gerealiseerd (wat ook in brede zin bijdraagt aan een duurzame stad) en moet er voldoende werk voorhanden zijn.
    De Rekenkamer concludeert dat de druk op de voorraad sociale huurwoningen onverminderd groot is, omdat er minder van dit soort woningen vrij komen en het aantal reacties op een woning stijgt. Corporaties geven aan bezorgd te zijn over de geschiktheid van de woningvoorraad voor ouderen. Als er meer woningen voor deze doelgroep komen, kan er ook meer doorstroming in de sociale huursector ontstaan.
    De Rekenkamer denkt dat het terecht is dat de gemeente zich voor de verduurzaming van woningen vooral op huiseigenaren richt: deze woningen hebben gemiddeld slechtere energielabels dan het corporatiebezit. Bijna de helft van de corporatiewoningen heeft energielabel A of B, voor particuliere huurwoningen en bij koopwoningen ligt dat lager.

  9. 2022.12.16

    We vinden het belangrijk om inwoners te betrekken (participeren) bij de opgaven van de stad. De doelgroep jeugd is er één die we meer aandacht kunnen geven. Jeugdparticipatie is nu onderbelicht. We willen jeugd nadrukkelijker laten meepraten en meedoen in maatschappelijke vraagstukken in Enschede die voor hen relevant zijn. Doel van deze opdracht is om uit te zoeken welke (nieuwe) vormen van jongerenparticipatie bijdragen aan het structureel bereiken en betrekken van een brede groep jongeren. Meerwaarde hiervan is dat we jongeren met verschillende achtergronden bereiken in beleids- en besluitvorming. En beleid maken dat beter aansluit bij de leerwereld van jongeren.