Agendapunten
-
-
Openbaar, muv bijlagen!
De gemeente Enschede zit samen met de provincie Overijssel in een organisatie die de oude militaire luchtmachtbasis in Enschede ontwikkelt tot iets nieuws (met ruimte voor grotere woningen, natuur, evenementen, het vliegveld zelf en nieuwe bedrijven). Deze organisatie heet ‘Gemeenschappelijke Regeling Technology Base’.
Op 5 juli a.s. vergadert het Algemeen Bestuur (AB) van die organisatie. De Enschedese Wethouders Diepemaat, Teutelink, Kampman en Vedder zitten in het AB. In dit collegevoorstel staan de standpunten voor de Enschedese wethouders die in het Algemeen Bestuur zitten. Dit bestuur vergadert over de begroting 2024 en de meerjarenbegroting 2025-2028 van de Gemeenschappelijke Regeling. De Enschedese bestuursleden kunnen instemmen met de voorstellen over de begroting.
Bijlagen
-
-
Het college geeft antwoord op de schriftelijke vragen die door raadslid Morgan Brejaart (FvD) zijn gesteld inzake "Twente toegevoegd aan TripAdvisor Moskou".
Bijlagen
-
-
Er is een omgevingsvergunning ingediend voor de realisatie van een woning op het perceel Gronausestraat, tussen de nummer 11 en 25 te Enschede. Het project past niet in het bestemmingsplan‘‘Velve – Lindenhof – ’t Wooldrik’’. Het college van B&W van Enschede wil meewerken aan de realisatie van de woning en is bereid op dat punt van het geldende bestemmingsplan af te wijken. Daarvoor heeft het college een ontwerp-omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit opgesteld. Voordat het college dit ontwerp ter inzage legt dient ze daar eerst de gemeenteraad over te informeren. Daarvoor heeft het college een brief aan de raad opgesteld. Als een lid van de gemeenteraad voor 9 juli a.s. aangeeft daarover met het college te willen praten, gebeurt dit zo snel mogelijk daarna in de stedelijke commissie van de gemeenteraad.
Bijlagen
-
-
In het raadsvoorstel inzake de Topsportcampus Diekman is als een van de voorwaarden voor instemming met de grondtransactie gemeld dat uit een second opinion op de bijgestelde meerjarenbegroting van FC Twente moet blijken dat de realisatie van een trainingscomplex niet leidt tot extra risico’s inzake de door de gemeente verstrekte leningen en garantstelling. Bij deze wordt deze second opinion onder geheimhouding aangeboden aan college en raad. Hieruit blijkt de realisatie van het complex op basis van de huidige informatie inderdaad niet leidt tot extra risico’s voor de gemeente.
Bijlagen
-
-
De gemeente voert ieder jaar onderzoek uit om te weten hoe de ondersteuning vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet door de inwoners van Enschede die ondersteuning hebben gehad wordt ervaren.In totaal zijn 1970 jeugdigen met jeugdhulp en980 cliënten met een Wmo-voorziening uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. De respons is respectievelijk 19% en 40%. Voor het cliëntervaringsonderzoek Jeugd geldt dat de resultaten ook van toepassing zijn op externe verwijzers, zoals een huisarts.
Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de inwoners die ondersteuning kregen in 2023 vanuit de Wmo en de Jeugdwet deze ondersteuning als positief en helpend ervaren. De scores op veel verschillende vragen blijven nagenoeg gelijk als voorgaande jaren. Tegelijkertijd zien we ook dat er op bepaalde vragen lagere scores zijn dan ten op zichtte van voorgaande jaren. Deze moeten we analyseren om te kijken waarom deze lager zijn dan voorgaande jaren en hoe we deze positief kunnen beïnvloeden.
Vanuit het onderzoek zien we een aantal thema’s terugkomen die van invloed zijn op de scores en waar wij als organisatie mee aan de slag moeten, zoals vakmanschap van onze medewerkers, het doen van een goede uitvraag, meer zelf doen als organisatie en minder lange doorlooptijden. Deze thema’s zijn onderwerpen waar we als organisatie al actief op in zetten, zodat onze wijkteams voldoende zijn toegerust op de taak die ze hebben. Deze thema’s nemen we ook mee in de gesprekken met onze zorgpartners.
De cijfers over 2023 laten zien dat minder inwoners vinden dat ze snel zijn geholpen door het wijkteam of een aanbieder van hulp. In 2023 is vanwege een groot aantal aanvragen en personele krapte de wachttijd voor hulp of ondersteuning van het wijkteam opgelopen. Daardoor hebben inwoners langer moeten wachten op een gesprek en de inzet van ondersteuning. Ook aanbieders van hulp hebben te maken met personele krapte, dit heeft onze aandacht.
We vinden de ervaringen van onze inwoners erg belangrijk en nemen de resultaten van het cliëntervaringsonderzoek zoals altijd mee in de evaluatie van het huidige beleid en bij het ontwikkelen van toekomstig beleid.
Bijlagen
-
-
Openbaar, nee, muv de brief aan de Raad na positieve besluitvorming!
Stichting Jarabee is een strategische jeugdhulpaanbieder in Twente. In 2023 bood Jarabee jeugdhulp aan meer dan 1500 Twentse jeugdigen. Jarabee levert cruciale jeugdhulp, zoals pleegzorg, crisiszorg en verblijfsvoorzieningen en heeft in januari 2023 aan gemeenten kenbaar gemaakt dat zij onderdelen van de gecontracteerde zorg niet langer kostendekkend kunnen uitvoeren. Hierdoor is een zeer kwetsbare liquiditeit ontstaan met een ernstig risico met betrekking tot de continuïteit van zorg en de dekking van het Twentse zorglandschap. Jarabee heeft een herstel en continuïteitsplan opgesteld. De 14 Twentse gemeenten hebben op basis van de beoordeling van de plannen besloten de huidige bevoorschotting nog eens te verlengen met een jaar tot 31 december 2025 en de verrekening uit te stellen naar januari 2026.
Bijlagen
-
-
Op 7 maart 2022 heeft de gemeenteraad het college opgedragen om uitvoering te geven aan 8 aanbevelingen uit het eindrapport van de commissie Vonk over menselijke maatvoering in de uitvoering van Participatiewet en de Wet maatschappelijke ondersteuning. De afgelopen 2 jaar zijn die aanbevelingen in uitvoering gebracht. Dit is terug te zien in aanpassingen in de uitvoeringspraktijk.
Bijlagen