Agendapunten
-
-
Op 4 maart 2024 heeft de raad de Subsidieverordening cultuur Enschede 2025 vastgesteld. Hoofdstuk 3 van deze verordening ligt ten grondslag aan de subsidieregeling 'Culturele Activiteiten'. Met deze subsidieregeling wordt het culturele veld van Enschede in staat gesteld jaarlijks subsidie aan te vragen voor het organiseren van activiteiten die een podium bieden voor kunst en cultuur.
In de subsidieverordening is onder artikel 21 ‘aanvraagtermijnen/tranches’ bepaald dat subsidieaanvragen in het kader van dit hoofdstuk vanaf 1 april 2025 jaarlijks kunnen worden ingediend. De raad wordt voorgesteld deze eerste aanvraagtermijn te verschuiven naar 1 oktober 2024. Daarmee wordt het culturele veld van Enschede in staat gesteld om op een vroeger moment subsidie voor culturele activiteiten aan te vragen dan voorheen. Zodoende is het voor het culturele veld van Enschede mogelijk activiteiten te organiseren die reeds in januari, februari en maart 2025 plaatsvinden. Ook worden culturele instellingen en makers, die geen subsidie ontvangen vanuit de regelingen ‘Cultuur Groot’ en ‘Cultuur Klein’, door deze beslissing direct in staat gesteld om via de regeling ‘Culturele Activiteiten’ subsidiemiddelen aan te vragen.
Daarnaast neemt uw college jaarlijks een besluit over de vaststelling van de subsidieplafonds van de subsidieregelingen ‘Culturele Activiteiten’ en het ‘Handgeldloket’.Bijlagen
-
-
Op 14 augustus 2024 zijn door mevrouw Maschja Baas (D66) schriftelijke vragen (artikel 35) gesteld over 'Stopzetten inloopspreekuur asielzoekers sneller aan het werk'. Het college van B&W geeft antwoord op deze vragen.
Bijlagen
-
-
De Universiteit Twente, woningcorporatie Veste Wonen en de gemeente Enschede zijn al enige tijd in gesprek over hoe de campus er in de toekomst uit moet komen te zien. Daarom hebben ze onderzocht welke landschappen en gebouwen bijzonder zijn op de campus. Verschillende erfgoedorganisaties hebben de gemeente gevraagd om deze waardevolle gebouwen te beschermen met een erfgoedstatus. De universiteit, de woningcorporatie en de gemeente hebben gezamenlijk een aanpak opgesteld om deze waardevolle gebouwen en landschappen beter te beschermen.
Deze aanpak is een goede basis voor zowel de bescherming van uniek erfgoed als de toekomstige ontwikkeling van de universiteit.
Bijlagen
-
-
De gemeenten in Twente werken samen met onderwijsinstellingen en ondernemers aan de verschillende plannen voor de toekomst van Twente. In de Twenteboard wordt over deze plannen besloten. De gemeenten werken ook samen op diverse terreinen. De colleges van de gemeenten worden op belangrijke moment geïnformeerd over aanstaande plannen. Zodat zij hun gemeenteraden kunnen informeren. DIt keer gaat om de visie die de Twenteboard momenteel opstelt richting 2050.
Bijlagen
-
-
In 2020 kreeg de gemeente Enschede de opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een Expertisenetwerk op te zetten. Een Expertisenetwerk voor heel Overijssel, voor gespecialiseerde jeugdhulp. Om te helpen in situaties waarin jeugdigen en hun gezinnen zijn vastgelopen. Om nieuwe jeugdhulp te ontwikkelen. En om meer onderzoek naar jeugdhulp te doen. Hiervoor heeft de gemeente ook geld van het Rijk gekregen. Daarmee zijn inmiddels subsidies verleend. Voor concrete ondersteuning van een aantal jeugdigen. Voor impulsen in het zorglandschap, zoals de afbouw van residentiële plaatsen. En voor onderzoek: naar de aanpak van eetstoornissen, naar ervaringsdeskundigheid en naar een online verslavingsaanpak.
Met de ervaringen in de afgelopen jaren hebben we een afwegingskader voor de besteding van de middelen ontwikkeld. Dit is input voor een subsidieverordening. Met dit besluit vragen we de gemeenteraad zo’n subsidieverordening vast te stellen: de Subsidieverordening Expertisenetwerk Jeugd Overijssel. Zo kunnen we het beschikbare geld uitgeven om:
- jeugdigen en hun gezin helpen als ze vastgelopen zijn
- ontbrekend aanbod voor jeugdhulp te ontwikkelen
- meer onderzoek naar jeugdhulp te doen
En helpen we jeugdigen in IJsselland en Twente:
- zo veilig en stabiel mogelijk op te groeien
- volwaardig mee te doen
- zijn of haar talenten te ontwikkelenBijlagen
-
-
Het agrarisch bedrijf, Landschaps- en Zorgboerderij De Rökker, aan de Beuvinkweg 40, is bezig om over te schakelen naar circulair (biologisch) melkveebedrijf. Als nieuwe bron van inkomsten wil men 5 natuurlodges (3 vrijstaande en 2 geschakelde) in het landschap gaan plaatsen. Enerzijds vanuit financieel oogpunt maar anderzijds ook vanuit recreatief en educatief oogpunt om bezoekers/recreanten kennis laten maken met landschap en kringlooplandbouw. Het initiatief past echter niet in het geldende bestemmingsplan.
Op 28 juni 2022 is een aanvraag omgevingsvergunning met een projectafwijkingsbesluit (hierna: PAB) ingediend.
Het college van B&W van Enschede wil meewerken aan de realisatie van deze natuurlodges en is bereid op dat punt van het geldende bestemmingsplan af te wijken. Daarvoor heeft het college een ontwerp omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit opgesteld en de raad heeft in de vergadering van 4 december 2023 een ontwerp verklaring van geen bedenkingen (hierna: VVGB) voor dit project afgegeven. De ontwerp omgevingsvergunning en de bijbehorende ontwerp VVGB met bijlagen hebben daarna gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn twee zienswijzen binnengekomen.
De zienswijzen zijn beoordeeld, maar geven geen aanleiding om de vergunning te weigeren. Het college wil nu de definitieve vergunning verlenen en de raad verzoeken om in de vergadering van 30 september 2024 een definitieve VVGB af te geven.Bijlagen
-
-
De gemeenten Almelo, Hengelo en Enschede en de provincie Overijssel hebben in 2023 een Regionale Stedelijke Investeringsagenda (RSIA) opgesteld waarin de ambitie van een schaalsprong in Twente staat geformuleerd. Deze schaalsprong bestaat uit ruimtelijke ambities (wonen, werken en leven) die aansluiten bij plannen van het Rijk In de afgelopen maanden is de basis gelegd om deze agenda te verbreden tot een ontwikkelstrategie voor alle Twentse gemeenten.
Als startdocument waarin de regionale opgaven staan benoemd, is nu een position paper Twente 2050 opgesteld. Dit position paper en de RSIA vormen de basis van waaruit de regio, de provincie en het Rijk samen een ruimtelijke ontwikkelstrategie (ROS) voor Twente kunnen opstellen voor de periode na 2030.Bijlagen
-
-
Met bijgaande brief wordt het sociaal jaarverslag 2023 aan de raad aangeboden, samen met de factsheet Personeelsmonitor 2023 en de samenvatting Personeelsmonitor 2023.
Bijlagen
-
-
Het Enschedese culturele landschap kent een grote groep amateurkunstbeoefenaars. De gemeente Enschede zet in op een toekomstbestendig amateurkunstenveld, onder andere door de regeling “Tweejaren Amateurkunst”. De beoordeling van de tenderprocedure voor 2025 en 2026 is afgerond.Het budget voor de regeling “Tweejaren Amateurkunst” is overvraagd met ruim € 200.000,-.
Het college besluit om het subsidieplafond te verhogen met € 75.000,- Hierdoor kunnen 3 extra aanvragen gehonoreerd worden. Het subsidieplafond wordt verhoogd met de middelen voor Amateurkunst vanuit de bestemmingsreserve “Nog uit te voeren werkzaamheden” en door de eerder al aan het budget toegevoegde Loonprijscompensatie voor 2025. Hierdoor ontvangen in totaal 29 Amateurverenigingen subsidie voor de periode 2025-2026. Zij zorgen voor een bloeiendamateurkunstenveld dat bijdraagt aan sociale verbinding, zingeving en het algemeen welzijn van inwoners van Enschede.Bijlagen
-
-
PvdA en D66 hebben in juni 2023 het initiatiefvoorstel ‘Nachtvisie Enschede’ ingediend. Daarin wordt de Gemeenteraad voorgesteld te besluiten om de _Nachtvisie Enschede_vast te stellen: een visiedocument waarin negen ambities worden geformuleerd die moeten bijdragen aan de betere integratie van ‘nachtcultuur’ in gemeentelijk beleid. Tegelijkertijd wordt via dit initiatiefvoorstel voorgesteld om het College de opdracht te geven om:
- In 2024 een Nachtraad in te stellen die het college adviseert over vraagstukken met betrekking tot nachtcultuur;
- In het eerste kwartaal van 2025 een ‘uitvoeringsplan Nachtcultuur’ voor te leggen aan de Gemeenteraad.
Op 16 september wordt het initiatiefvoorstel ‘Nachtvisie Enschede’ besproken in de Stedelijke commissie – Sociaal. Tijdens die commissievergadering krijgt het College de gelegenheid om aan de hand van een ‘zienswijze’ inhoudelijk op het initiatiefvoorstel te reageren. Om een Zienswijze op de Nachtvisie voor te bereiden is gedurende het zomerreces input opgehaald bij uiteenlopende ambtelijke domeinen die raakvlakken hebben met de ambities die in de _Nachtvisie Enschede_genoemd worden.
De Zienswijze geeft blijk van de mooie prestatie die de initiatiefnemers met de _Nachtvisie_geleverd hebben en omarmd de ambities die in de _Nachtvisie_genoemd worden. Tegelijkertijd wordt in deze Zienswijze door het college benoemt dat uitvoering van dit initiatiefvoorstel alleen mogelijk is wanneer de Raad hiervoor voldoende middelen beschikbaar stelt. Het college ziet anders geen mogelijkheden om tot uitvoering over te gaan.Bijlagen