Agendapunten
-
-
Tot uiterlijk 1 oktober 2024 kunnen gemeenten een subsidieaanvraag indienen voor een bijdrage uit het volkshuisvestingsfonds. Het doel van dit fonds is het bevorderen van de leefbaarheid en veiligheid in kwetsbare gebieden. De subsidie kan primair worden ingezet voor het verbeteren van de particuliere woningvoorraad en secundair voor het verbeteren van de openbare ruimte en het realiseren van belangrijke maatschappelijke voorzieningen in de wijk. De gemeente Enschede ziet in het volkshuisvestingsfonds kansen voor het verder verstevigen van de integrale gebiedsaanpak in Twekkelerveld. Om aanspraak te maken op het fonds moet de gemeente 30% van het totale investeringsbedrag co-financieren. Bij een eventuele toekenning van de subsidie zal de gemeenteraad nog een besluit nemen over de gemeentelijke cofinanciering op basis van een meer uitgewerkt plan van aanpak.
Bijlagen
-
-
De motie ‘Enschede schoonste stad van Europa’ is aangenomen op 13 mei 2024. De motie draagt aan het college op om met het Rijk in gesprek te gaan over het verhogen van het boetebedrag voor het achterlaten van straatafval in de openbare ruimte. Met deze brief opent het college het gesprek.
Bijlagen
-
-
Het contractmanagement en contractbeheer voor individuele begeleiding en dagbesteding vanuit de Wmo is op dit moment door de Twentse gemeenten ondergebracht bij de Organisatie voor Zorg en Jeugdhulp in Twente (OZJT)/Samen14. De bestaande contracten eindigen op 31 december 2024. Per 1 januari 2025 worden individuele begeleiding en dagbesteding opnieuw ingekocht. Met de nieuwe inkoop wordt besloten om vanaf 1 januari 2025 het contractmanagement en contractbeheer voor Wmo begeleiding en dagbesteding onder te brengen bij OZJT/Samen14.Aan OZJT/Samen14 wordt hiertoe, en voor het ondertekenen van raamovereenkomsten na gunning, mandaat en volmacht verleend.
Bijlagen
-
-
Openbaar, maar muv bijlagen!
De eigenaar (exploitant) wil op het perceel aan de Gronausestraat gelegen tussen de bestaande huisnummers 11 en 25 één woning met bijbehorende voorzieningen waaronder parkeren en groen op eigen terrein realiseren.
Om de realisatie van dit plan mogelijk te maken zijn er afspraken nodig over onder meer het afwijken van de ter plaatse geldende bestemming, de aanleg van parkeerplaatsen op eigen terrein en de aansluiting op de openbare weg. Ook worden de met dit plan gepaard gaande kosten die de gemeente maakt op de exploitant verhaald. Hiermee wordt voldaan aan het wettelijk verplicht kostenverhaal op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro).
Deze afspraken zijn vastgelegd in een exploitatieovereenkomst.
Bijlagen
-
-
De Twentse Schouwburg NV heeft een raad van commissarissen. Deze raad heeft een toezichthoudende en adviserende functie richting de schouwburg. Er wordt 1 lid van de raad van commissarissen herbenoemd. Een ander lid heeft haar ontslag ingediend. Hiermee bestaat de raad van commissarissen tijdelijk uit 4 leden en zal deze na aftreden van de huidige voorzitter in 2026 bestaan uit het gewenste aantal van 3 leden.
Bijlagen
-
-
Openbaar, ja nadat de colleges Hengelo en Borne positief hebben besloten, vrijdag 4 oktober as!
In het Klimaatakkoord (2019) werd afgesproken dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor het koken, het wassen en het verwarmen van gebouwen. In de stedelijke delen van ons land bestaat het alternatief voor het gebruik van aardgas in veel gevallen uit de aansluiting op een warmtenet. De afgelopen maanden stelden de gemeenten Borne, Enschede en Hengelo samen een visie op voor de totstandkoming van collectieve warmte-oplossingen in hun gemeenten. Daarvoor is gekozen omdat:
- in de door deze gemeenten vastgestelde Transitievisies warmte de aansluiting op een warmtenet voor veel buurten en wijken als voorkeursoplossing is genoemd;
- de aanleg van een regionaal warmtenet in Twente technisch en economisch haalbaar lijkt;
- er nieuwe wetgeving wordt voorbereid, die gemeenten bevoegdheden geeft om te sturen op de ontwikkeling van duurzame collectieve warmtesystemen.
In het Koersdocument Regionaal warmtebedrijf Twente (hierna: koersdocument) stellen we voor om 1 -nog op te richten- warmtebedrijf aan te wijzen voor alle wijken in de drie gemeenten, die zich lenen voor de realisatie van een collectief warmtesysteem. Dat bedrijf moet gaan zorgen voor duurzame, betrouwbare en betaalbare warmte voor inwoners, bedrijven en instellingen. Aandachtspunt daarbij is dat de Wet collectieve warmte er vanuit gaat dat de meerderheid van de aandelen van zo’n bedrijf in publieke handen of daarmee verbonden organisaties (zoals Energiebeheer Nederland, Enexis, Cogas, Twence) is.
Naast deze, meer inhoudelijke onderdelen, bevat het koersdocument ook een beschrijving van de stappen, die volgen na vaststelling van het koersdocument.
Het koersdocument is de afgelopen weken besproken met partijen, die als samenwerkingspartners in beeld zijn bij de oprichting van een regionaal warmtebedrijf. Zij konden aangeven hoe zij tegen de oprichting van een regionaal warmtebedrijf aankijken, welke rol zij daarbij voor zichzelf zien weggelegd en wat zij daarbij van de gemeenten verwachten.
In gesprekken met de raden van de drie gemeenten willen we ophalen hoe de drie gemeenteraden tegen de voorgestelde koers aankijken. Met de inzichten uit deze gesprekken zal het koersdocument verder worden aangescherpt.Bijlagen
-
-
Er is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor de realisatie van een zonneveld met energieopslagsysteem aan de Klein Boekelerveldweg. De omvang van het zonneveld bedraagt circa 1,8 hectare (bruto). Het zonneveld is aangevraagd voor de duur van 25 jaar. De aanleg van het zonneveld past niet binnen het bestemmingsplan. In de Energievisie is de ambitie opgenomen om het aandeel hernieuwbare energie in de periode 2021-2030 toe te laten nemen met minimaal 8 procent. De realisatie van het zonneveld draagt hieraan bij. De ontwerp omgevingsvergunning voor de realisatie van het zonneveld heeft zes weken ter inzage gelegen. Er is een zienswijze ingediend. De inhoud van de zienswijze is geen aanleiding om van het voornemen de omgevingsvergunning te verlenen af te zien. Het college wil de realisatie van het zonneveld met energieopslagsysteem mogelijk maken.De gemeenteraad wordt daarom verzocht de benodigde verklaring van geen bedenkingen af te geven.
Bijlagen
-
-
Openbaar, muv bijlagen!
De gemeente verleent een garantstelling van 17.500 euro aan Enschedese Footballclub Prinses Wilhelmina (EFC PW). Met deze garantstelling kan EFC PW verder werken aan de renovatie van hun (nieuwe) clubhuis. Het initiatief past binnen het beleid van de gemeente Enschede.
Bijlagen