Agendapunten
-
-
Na een uitvoerig onderhandelingstraject is op 19 september 2024 bekend gemaakt dat een onderhandelaarsakkoord is bereikt over de koop en verkoop van aandelen Twence. De gemeenten Enschede, Hengelo en Losser zullen tezamen met Twence het gehele aandelenbezit van de gemeenten Almelo, Oldenzaal en Twenterand in Twence Holding B.V. overnemen.
Bijlagen
-
-
Openbaar, vanaf 26 november 2024. Muv niet publicabele bijlagen.
Door ……………. is op 31 mei 2024 een aanvraag voor een tegemoetkoming in planschade ingediend. Aanvraagster is van mening dat als gevolg van twee verleende omgevingsvergunningen voor de bouw van respectievelijk 14 en 39 woningen tegenover haar woning aan ……………., de waarde van haar woning is verminderd. Haar aanvraag is voor advies voorgelegd aan de onafhankelijke ‘Adviescommissie Planschade Enschede’. Deze commissie heeft geoordeeld dat geen sprake is van een planologisch nadeel die voor een vergoeding in aanmerking komt en ons geadviseerd de aanvraag af te wijzen.
Het college volgt het advies van de planschadecommissie.Bijlagen
-
-
De gemeente Enschede neemt deel aan de samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling SamenTwente. Het bestuur dat bestaat uit vertegenwoordiging van de veertien Twentse gemeenten vergadert periodiek. De vergadering wordt voorbereid door het college. Wethouder Vedder brengt vervolgens het standpunt in op de onderwerpen die op de agenda staan.
Bijlagen
-
-
Openbaar, muv bijlagen!
Het college van de gemeente Enschede gaat een overeenkomst aan voor de bouw van twee bedrijfsverzamelgebouwen aan de Deurningerstraat. Achter de TINQ-benzinepomp komen 25 bedrijfsunits. Bij de bedrijfsunits aan de voorkant wordt de mogelijkheid geboden om kantoor in te richten. De oude verpauperde bebouwing is al gesloopt voor deze vernieuwing, die past binnen het gemeentelijk beleid om aantrekkelijke, duurzame bedrijfslocaties te creëren. De beoogde ontwikkeling voorziet in een behoefte naar niet al te grote bedrijfsunits op een goede locatie in de stad. Omdat het plan afwijkt van het bestemmingsplan, wordt een speciale procedure gestart en zijn omwonenden geïnformeerd. De gemaakte afspraken leggen kosten en verantwoordelijkheden bij de initiatiefnemer, en dragen bij aan werkgelegenheid en een sterker ondernemersklimaat in Enschede.Bijlagen
-
-
Het college zal op 31 december 2024 de proef “Verruiming stortquotum voor grof huisvuil” beëindigen en informeert de gemeenteraad van Enschede hierover middels een brief. Tijdens de proef was het stortquotum verruimd naar 300 kilogram per huishouden per jaar. Met ingang van 1 januari 2025 wordt het stortquotum weer terug gebracht naar 75 kilo per huishouden per jaar. Het beoogde doel van de maatregel was het inwoners makkelijker te maken hun omgeving schoon en netjes te houden en hiermee het aantal illegale bijplaatsingen bij verzamelcontainers en dump te verminderen. De proef heeft echter niet geleid tot de gewenste resultaten. Ervaringen vanuit de proef hebben er wel toe geleid de bestrijding van illegale bijzettingen en dump een vervolg te geven met maatregelen op basis van wijkgericht maatwerk met een nadruk op gedragsgerichte interventies. Binnenkort zal het college hiervoor een apart besluit nemen.
Bijlagen
-
-
Provincie Overijssel werkt aan een energievisie. In deze energievisie wordt beschreven hoe veel elektriciteit, warmte en andere energiebronnen zoals waterstof en biogas we in Overijssel nodig zullen hebben in 2050. Ook beschrijft de provincie hoe we aan deze energie komen en hoe we dit gaan opslaan of vervoeren. Provincie Overijssel heeft aan alle Overijsselse gemeenten gevraagd om op deze visie te reageren, ook aan Gemeente Enschede. Het Enschedese College van B&W heeft daarom een reactie geschreven en deze wordt nu gedeeld met de provincie.
Bijlagen
-
-
Gedupeerden kinderopvangtoeslagenproblematiek
In het kader van de hersteloperatie van het Rijk bij deze gedupeerden bieden gemeenten brede ondersteuning aan (mogelijk) gedupeerde ouders en hun gezinnen, ex-toeslagpartners, kinderen en nabestaanden. Om deze taak ook in de toekomst goed uit te kunnen voeren, hebben we de reserve Hersteloperatie toeslagenaffaire ingesteld. Door de middelen nu te bestemmen/reserveren kunnen we de gedupeerden tot eind 2027 blijven helpen.
Gedupeerden Alleenverdienersproblematiek
Alle huishoudens in Nederland moeten een inkomen hebben waarmee ze kunnen rondkomen. Huishoudens met lage inkomens krijgen extra steun via toeslagen. Door een ongunstige samenloop van regelingen valt het inkomen voor sommige huishoudens te laag uit, terwijl de uitkeringen en toeslagen wel volgens de wet worden uitgekeerd. Het betreft een groep huishoudens voor wie de uitkering van één van beide partners de enige of de belangrijkste bron van inkomen van het (echt)paar is (alleenverdieners). Om dit te herstellen heeft het Rijk extra middelen aan gemeenten beschikbaar gesteld. Hiervoor hebben we de reserve Alleenverdienersproblematiek Belastingdienst ingesteld. Door de middelen nu te bestemmen/reserveren kunnen we de huishoudens die te maken hebben met de alleenverdienersproblematiek tot eind 2027 blijven helpen.Bijlagen
-
-
Om de raad te informeren over de lopende projecten Solar parking, Zon op dak en Solar parking Twente Village is een brief opgesteld. De brief bevat informatie over de laatste stand van zaken, wat er dit jaar is gebeurt en wat het vervolg is voor 2025.
Bijlagen
-
-
Op 20 september 2024 is het rekenkameronderzoek gegevensbescherming samenwerkingsverbanden verschenen. Onderzoek is gedaan naar de uitwisseling van persoonsgegevens tussen gemeente en samenwerkingsverbanden in de Regio. In het onderzoek zijn twee samenwerkingsverbanden meegenomen, te weten Stadsbank Oost Nederland en Veilig Thuis Twente.
Bijlagen
-
-
Op 21 mei 2024 is de bestuursopdracht voor gebiedsgericht werken ‘Gewoon Doen!’ vastgesteld. Met deze brief wordt de Raad geïnformeerd over de stand van zaken van gebiedsgericht werken. Ook is er in de brief aandacht voor de verbinding tussen gebiedsgericht werken en zorgzame buurten.
Bijlagen
-
-
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om het ‘Toetsingskader evenementen randvoorwaarden vergunningen en meldingen 2025’ vast te stellen en deze per 1 januari 2025 in werking te laten treden. Dit toetsingskader vervangt het toetsingskader uit 2017. Het ontwerp toetsingskader heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen en is toegezonden aan alle bij de gemeente Enschede bekende evenementenorganisatoren. Er is één zienswijze ingediend. Daarnaast heeft één partij verduidelijkende vragen gesteld, die in een overleg zijn beantwoord.
Parallel doet het college een voorstel aan de raad om een aantal evenementenbepalingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen. De juridische basis van het toetsingskader voor evenementen is vastgelegd in de APV, waarin onder andere wordt gedefinieerd wat een evenement is en in welke situaties een evenementenvergunning moet worden aangevraagd of wanneer een melding volstaat. Door de actualisatie van het toetsingskader is het noodzakelijk om bepaalde evenementenbepalingen in de APV te wijzigen.Bijlagen
-
-
Het College van B&W stelt aan de raad voor om het Meerjarenplan Onderhoud en Vervanging Haveninfrastructuur 2021-2024 met 2 jaar te verlengen. In dit plan zijn de onderhoudsmaatregelen aan de damwanden, taludverdediging en steigers in de haven van Enschede beschreven. Een goed onderhouden haven is van belang voor de bereikbaarheid van Enschede voor het goederenvervoer over water. In het havenbeheer werken de gemeenten Hengelo, Enschede, Almelo, Hof van Twente en Lochem samen in het ‘Havenbedrijf Twente’. Het Havenbedrijf draagt bij aan economische structuurversterking, werkgelegenheid, duurzaamheid en profilering van de regio als logistieke hotspot.
Bijlagen
-
-
Openbaar, vanaf 15 november 2024, na akkoord College informeren we eerst de aanvragers alvorens het besluit openbaar wordt
In december 2023 is de nieuwe cultuurnota vastgesteld. Een belangrijk onderdeel van dit nieuwe cultuurbeleid is de versterking van het culturele middenveld. Via de nieuwe subsidieverordening Cultuur Enschede 2025 zijn meerdere subsidieregelingen opgesteld die bijdragen aan dit doel, één daarvan is de regeling Culturele Platformorganisaties.
Tussen 15 juli en 15 augustus 2024 zijn drie aanvragen ingediend binnen de nieuwe regeling Culturele Platformorganisaties, welke is bedoeld om culturele organisaties te versterken die binnen het Enschedese culturele ecosysteem als platform dienen en ondersteuning bieden aan (een aanzienlijk gedeelte van) het Enschedese culturele middenveld. Deze aanvragen zijn beoordeeld door een externe adviescommissie.
Op basis van de beoordeling van de externe adviescommissie verleent het College in totaal het beschikbare subsidiebudget binnen deze regeling van € 210.000,- aan deze drie aanvragers, verdeeld over de komende vier jaren.Bijlagen
-
-
Openbaar: ja, vanaf 15 november 2024, na akkoord College informeren we eerst de aanvragers alvorens het besluit openbaar wordt
Er wordt de komende vier jaar, via subsidie uit de regeling ‘Cultuur Klein’, ruim een miljoen euro geïnvesteerd in dertien instellingen, gezelschappen en broedplaatsen uit het Enschedese culturele middenveld. Van podia en galerieruimtes met een lange geschiedenis, tot dynamische broedplaatsen waar jong talent aan de cultuur van morgen werkt. De komende vier jaren wordt er hiermee in Enschede volop geïnvesteerd in makers en organisaties uit het culturele middenveld.
Gezamenlijk dragen deze dertien organisaties bij aan het Enschedese culturele ecosysteem en bevorderen zij het werkklimaat, de zichtbaarheid en de ontwikkeling van cultureel talent uit allerlei disciplines. De gemeente steunt met deze subsidie een aantal bijzondere partijen, die Enschede als culturele stad uniek maken. Het culturele middenveld geeft Enschede haar eigen signatuur en weet inwoners en bezoekers met haar veelzijdigheid te verrassen. Een investering in het culturele middenveld geeft creatieve professionals de kans om zich langdurig in Enschede te vestigen en zich in onze stad verder te ontwikkelen.
Culturele organisaties die nu – door het bereiken van het subsidieplafond - geen meerjarige subsidie hebben gekregen, kunnen vanaf 2025 twee keer per jaar subsidie aanvragen binnen de regeling ‘Culturele activiteiten’.Bijlagen
-
-
In 2021 is het handhavingsinstrument bestuurlijke boete ingevoerd en zijn de bijbehorende boetebedragen vastgesteld. Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor om de boetebedragen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de Verordening kwaliteit leefomgeving (Vkl) te wijzigen en deze per 1 januari 2025 vast te stellen conform bijgevoegde wijzigingsverordeningen. De aanleiding hiervoor is dat de huidige boetebedragen niet overeenkomen met de bedragen die het Rijk heeft vastgesteld in het ‘Besluit bestuurlijke boete overlast in de openbare ruimte’. Daarnaast zijn de boetebedragen die door de gemeenteraad vastgesteld mogen worden, niet meegegroeid met de inflatie. Tot slot wordt hiermee uitvoering gegeven aan punt 2 van de motie ‘Enschede schoonste stad van Europa’.
Bijlagen
-
Openbaar, vanaf 14 november 2024!
Op 7 november 2024 besloten Rijk en regio om een integrale verstedelijkingstrategie voor Twente op te gaan stellen. In deze strategie werkt het Rijk samen met de 14 Twentse gemeenten, het Waterschap Vechtstromen en de Provincie Overijssel. Twente gaat samen met het Rijk verkennen wat nodig is om een schaalsprong te maken in Twente na 2030: een schaalsprong in inwoners, economie en alles wat daarbij hoort. Dit betekent een gebalanceerde ontwikkeling van wonen, werken, voorzieningen, mobiliteit en groen in heel Twente. Met oog voor onder andere watervraagstukken, energie en klimaatadaptatie. Met deze verstedelijkingsstrategie draagt Twente bij aan de nationale opgaven en werken we aan een veerkrachtige en toekomstbestendige regio.
Bijlagen