Agendapunten
-
-
Openbaar, muv bijlage 1!
Volgend jaar viert Enschede haar verjaardag: de stad bestaat dan 700 jaar. Stichting Enschede700 is druk bezig met de voorbereidingen, en initiatieven uit de stad die in het kader van Enschede700 worden georganiseerd krijgen financiële ondersteuning. Eerder heeft de gemeenteraad hiervoor geld vrijgemaakt. Nu het programma zich uitkristalliseert heeft de stichting extra middelen aangevraagd om alle activiteiten goed te kunnen uitvoeren. Met dit besluit stemt het college daarmee in. Daarnaast heeft het college ook geld beschikbaar gesteld voor activiteiten die de gemeente zelf belangrijk vindt, zoals het vergroten van de zichtbaarheid van het 700-jarig bestaan. Met deze middelen kan de stichting haar activiteiten rondom het jubileumjaar op ambitieniveau uitvoeren, en kan de gemeente zelf als vaandeldrager van het feestjaar optreden.
Bijlagen
-
-
Het college besloot op 27 februari om het gebouw “Concordia” aan de Oude Markt 15 voorlopig aan te wijzen als gemeentelijk monument. Daarna is de procedure tot definitieve aanwijzing gestart. De eigenaar van het gebouw is de gemeente Enschede zelf. De gemeentelijke monumentencommissie heeft de gemaakte omschrijving van het gebouw beoordeeld en gecontroleerd of het voldoet aan de regels. De commissie adviseert om het gebouw aan de gemeentelijke monumentenlijst toe te voegen. Het college besluit dit advies op te volgen en het gebouw aan te wijzen als gemeentelijk monument.
Bijlagen
-
-
Het college van B&W heeft het Aanwijzingsbesluit Parkeren 2025 vastgesteld. Daarin staan alle straten, terreinen en pleinen waar gereguleerd parkeren geldt. Gereguleerd betekent dat er betaald parkeren geldt of parkeren uitsluitend voor vergunninghouders. Onderdeel van het besluit is dat per 1-1-2025 ook betaald parkeren geldt in de Joan Coststraat, de Van der Capellenstraat en een deel van de Nicolaas Beetsstraat. Dit gebeurt op verzoek van aanwonenden. Zij vroegen de gemeente schriftelijk te peilen of hieraan in deze straten behoefte is. Uit deze peiling blijkt dat er - volgens de spelregels uit de Parkeervisie - voldoende draagvlak is. Op 11 november jl. stelde de gemeenteraad de Verordening Parkeerbelastingen 2025 al vast. In die verordening staat wat betaald parkeren in Enschede het komende jaar kost.
Bijlagen
-
-
De gemeente Enschede is samen met Hengelo, Borne en Almelo en de provincie Overijssel eigenaar van een groot bedrijventerrein in Almelo. Ze werken samen aan de ontwikkeling van dit terrein voor bedrijven die veel ruimte nodig hebben. Deze samenwerking noemen we een gemeenschappelijke regeling. De naam van het bedrijventerrein is ‘Regionaal Bedrijvenpark Twente’
Op 11 december a.s vergadert het Algemeen Bestuur van deze gemeenschappelijke regeling. Het college van Burgemeester & Wethouders bespreekt die agenda altijd voor. Ze bepalen wat ze gaan vinden van de voorstellen die op de agenda staan.
Op de agenda van de vergadering staan de volgende punten:
· Het geven van een opdracht voor de controle door de accountant (die onderzoekt of de directeur van het terrein in 2024 goed met het geld is omgegaan);
· Vaststellen van nieuwe regels over hoe het bestuur van het bedrijventerrein controleert of er goed met het geld van het bedrijventerrein is omgegaan.
Het college van B&W kan met alle voorstellen instemmen. Twee Enschedese wethouders nemen die instemming mee naar de vergadering van het algemeen bestuur.
Bijlagen
-
-
De gemeente Enschede neemt deel aan de samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling SamenTwente en werkt daarnaast op vrijwillige basis regionaal samen in het samenwerkingsverband Samen14. Betrokken bestuurders vergaderen periodiek. De vergadering wordt voorbereid door het college.
Wethouder Vedder brengt vervolgens het standpunt in op de onderwerpen die op de agenda staan.Bijlagen
-
-
Openbaar, muv bijlagen!
Initiatiefnemer is van plan op de locatie Bruggerbosch een nieuw gebouw te realiseren naast het bestaande hoofdgebouw. Dit nieuwe gebouw bestaat uit één bouwlaag met 48 nieuwe eenheden met gemeenschappelijke ruimten verdeeld over vier vleugels. Daarnaast wordt de huidige werkplaats op het perceel gesloopt en elders op het terrein wordt een nieuwe werkplaats voor patiënten gerealiseerd. Om de realisatie van deze ontwikkeling mogelijk te maken zijn er afspraken nodig met betrekking tot de ruimtelijke procedure (middels een Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit), het ontwerp, de landschappelijke inpassing, parkeerplaatsen en waterberging. Ook moeten de met dit plan gepaard gaande kosten op de initiatiefnemer worden verhaald. Deze afspraken zijn vastgelegd in een anterieure overeenkomst.
Bijlagen
-
-
Openbaar, maar muv bijlagen!
De exploitant (woningcorporatie De Woonplaats) is eigenaar van de gronden aan de Lipperkerkstraat 206 t/m 224. Exploitant is van plan op deze gronden 4 grondgebonden woningen en 10 beneden-boven (bebo) woningen te realiseren. Het programma betreft de woningcategorie sociale huurwoningen. De woningen zijn ook geschikt voor ouderen (55+) en mindervaliden.
Het merendeel van de te realiseren woningen valt in de huurcategorie tussen de 2e aftoppingsgrens en liberalisatiegrens (€697,- en €879,-).
De woningen worden dus breed aangeboden in de sociale huur, de benedenwoning is bij uitstek een woonproduct voor 55+ en is bij 1-persoons bezetting ook geschikt te maken voor mindervaliden (draaicirkels).
Dit plan (de herontwikkeling) van Exploitant op deze locatie sluit aan op de eerdere ontwikkelingen in dit gebied.
Om deze herontwikkeling te kunnen realiseren is afwijken van het Omgevingsplan noodzakelijk. Dit kan met een Buitenplanse Omgevingsplanactiveit Ook moeten de met dit plan gepaard gaande kosten op de exploitant worden verhaald (dat wordt Kostenverhaal genoemd). Deze afspraken zijn vastgelegd in een anterieure overeenkomst.
Bijlagen
-
-
In de gemeentebegroting 2025-2028 heeft de Raad besloten dat de gemeente de bijzondere bijstand voor volledige woninginrichting verlaagt. Vanaf 1 januari 2025 gaat het college in plaats van 75 procent, 50 procent van de richtprijzen uit de Nibud prijzengids verstrekken. De bijzondere bijstand voor volledige inrichtingskosten hebben betrekking op spullen die noodzakelijk worden geacht voor het inrichten van een woning. De besparing wordt geraamd op 140.000 euro.
Bijlagen
-
-
De gemeente geeft een incidentele subsidie aan Stichting Buddy to Buddy. Met deze subsidie kan Buddy to Buddy nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond verbinden aan inwoners van Enschede. Deze contacten leiden tot wederzijds begrip, het vergroten van het sociaal netwerk en draagt bij aan de integratie en taalvaardigheid van nieuwkomers in Enschede.
Bijlagen
-
-
De gemeenteraad heeft een motie aangenomen over de huisvesting van culturele instellingen in Enschede. In die motie stelt de gemeenteraad kaders voor de ontwikkeling van Het Warenhuis en Het Muziekkwartier. Het college heeft besloten de gemeenteraad met een brief te informeren hoe ze de motie zal gaan uitvoeren met betrekking tot Het Warenhuis. Over Het Muziekkwartier volgt later een brief aan de raad.
Bijlagen
-
-
Openbaar, ja maar muv bijlagen 1 en 3!
In het gemeentelijk grondbeleid en het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV) is opgenomen dat de grondexploitaties jaarlijks moeten worden geactualiseerd. De daarbij te hanteren uitgangspunten worden vastgesteld door B&W in de Notitie van Uitgangspunten. De raad wordt hier onder geheimhouding over geïnformeerd. De uiteindelijke financiële effecten worden zichtbaar in het Meerjaren Perspectief Grondbedrijf (MPG) 2025. Het MPG 2025 zal medio april 2025 in B&W worden besproken en in juni 2025 door de raad worden vastgesteld.
Bijlagen
-
-
Sinds 2013 investeert Enschede met het Rijk en de Provincie in cultuureducatie. Hierdoor is in Enschede de samenwerking Cultuureducatie Enschede (CEE) tot stand gekomen. Door de samenwerking binnen Cultuureducatie Enschede, tussen de culturele instellingen, het onderwijs, de onderwijsopleiders en gemeente, bereiken we alle (basis)scholen en zo alle kinderen in Enschede. Per 2025 start een nieuwe periode van het door het Rijk gesubsidieerde programma Cultuureducatie met Kwaliteit, waarbij Enschede opnieuw een even grote investering als het Rijk doet in cultuureducatie in Enschede. We kunnen daarmee een vervolg geven aan wat de afgelopen periodes aan cultuureducatie in Enschede is opgezet. Voor de periode 2025-2028 van Cultuureducatie met Kwaliteit (2025-2028) zijn de volgende doelen gesteld: - het bevorderen van de kwaliteit; - het bevorderen van de kundigheid; - kansengelijkheid; - het delen van kennis. Op basis van deze doelen en de laatste ontwikkelingen is het bestaande convenant Cultuureducatie Enschede geactualiseerd. Op 13 december vindt de ondertekening plaats van dit nieuwe (geactualiseerde) convenant Cultuureducatie Enschede door (vertegenwoordigers van) de betrokken partijen vanuit het (basis)onderwijs, de opleiders, de culturele instellingen, de penvoerder en de gemeente.
Bijlagen
-
-
Het college van B&W heeft het Programma Uitvoering en Handhaving 2025 vastgesteld. Hierin staat welke werkzaamheden de gemeente uitvoert op het gebied van Bestemmen, Vergunnen, Toezicht en Handhaven (BVTH) in het fysieke domein. Ook beschrijven we de doelen en prioriteiten voor het aankomende jaar, en ook de inzet van mensen en geld. Het opstellen van een uitvoeringsprogramma is een wettelijke taak voor de gemeente. We stellen het ieder jaar vast voor het komende kalenderjaar. Twee keer per jaar bekijken we hoe het gaat en aan het einde van het jaar verantwoorden we het in een verslag. De Provincie Overijssel controleert of we voldoen aan de kwaliteitseisen vanuit haar rol van interbestuurlijk toezichthouder.
De Omgevingsdienst Twente en de Brandweer Twente voeren een aantal taken voor de gemeente uit. Hun programma’s zijn onderdeel van dit uitvoeringsprogramma.Bijlagen
-
-
Provinciale Staten van Overijssel hebben op 9 oktober 2024 de instructieregels zonnevelden en windenergie vastgesteld. Hiermee hebben zij ingestemd met het nieuwe beleid voor opwek van hernieuwbare energie middels zon en wind. Kern van het zonnebeleid is een verbod op nieuwe grote zonnevelden op landbouwgronden. Kern van het windbeleid is de aanwijzing van een aantal voorkeursgebieden voor windturbines, de clustereis voor turbines buiten deze voorkeursgebieden en de vaststelling van een maximum opwek per gemeente. De gemeenteraad wordt middels een brief geïnformeerd over de consequenties van dit nieuwe beleid voor de gemeente Enschede.
Bijlagen
-
-
Begin 2024 is het eindrapport van het externe bureau Significant Public ‘Naar toekomstbestendige wijkteams in Enschede’ opgeleverd. Dit eindrapport is de conclusie van een onderzoek waarin de vraag is beantwoord “Wat heeft Wijkteams Enschede de komende vier jaar nodig om de inwoners van Enschede goede ondersteuning te geven?”.
In de uitkomsten van het onderzoek naar de Wijkteams Enschede zijn vier ontwikkelopgaven benoemd. Deze ontwikkellijnen raken niet alleen het wijkteam, maar ook andere partijen waarmee uitvoering wordt gegeven aan de uitvoering van de Jeugdwet en WMO. Zo is het belangrijk dat er meer samenwerking komt tussen wijkteam en bijvoorbeeld welzijnsinstellingen, waarbij er wordt verduidelijkt wordt wat ieders rol is. De thema’s van de ontwikkelopgaven komen ook tot uitdrukking in verschillende maatregelen en voorstellen zoals vastgesteld in de de strategienota’s “Onze Jeugd, Onze Zorg” en “Samen leven, samen zorgen”. Dit is de basis voor de opdracht van de Wijkteams Enschede voor de komende jaren.
Bijlagen
-
-
Het College van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om voor de eerste zes maanden van 2025 een incidentele subsidie van €124.620,-, te verlenen aan Kaliber Kunstenschool voor het project Studio15. Bij Studio15 kunnen jongeren tussen twaalf en dertig jaar werken aan hun creatieve ontwikkeling (dans, muziek, digital arts, etc). Studio15 is voor alle jongeren in Enschede gratis toegankelijk.
Bijlagen