Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 15 oktober 2024

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Enschede heeft veel plekken voor bedrijven en kantoren. Op die plekken heeft de gemeente nog grond beschikbaar om te verkopen. Er is regelmatig belangstelling bij bedrijven om grond van de gemeente te kopen en op die grond een kantoor of bedrijf neer te zetten.


    De gemeente verkoopt alleen grond als ze akkoord is met de plannen voor hoe het gebouw en de ruimte erom heen eruit komt te zien. Ook moet de gemeente instemmen met wat voor soort werkzaamheden er in dat gebouw gaan plaatsvinden. Verder is bijvoorbeeld ook belangrijk dat de nieuwe gebouwen duurzaam zijn. En dat ze een fijne werkomgeving bieden.


    Om te besluiten of een bedrijf ergens grond mag kopen stelt de gemeente regels op. Deze regels noemen we ook wel het gemeentelijke gronduitgiftebeleid voor werklocaties. Met die regels bepaalt de gemeente dus wie er wel en wie er niet grond mogen kopen.


    Burgemeesters en wethouders van Enschede stellen de raad voor akkoord te gaan met nieuwe regels. Want dan kan de gemeente er nog beter voor zorgen dat de terreinen voor bedrijven en kantoren een hoge kwaliteit hebben en houden.

  2. -

    De gemeente Enschede neemt deel aan de samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling SamenTwente. Het bestuur dat bestaat uit vertegenwoordiging van de veertien gemeenten vergadert periodiek. De vergadering wordt voorbereid door het college. Wethouder Vedder brengt vervolgens het standpunt in op de onderwerpen die op de agenda staan.

  3. -

    Openbaar, muv CV!


    De gemeente Enschede, als aandeelhouder van Onderhoud Enschede B.V., hecht grote waarde aan goed intern toezicht op Onderhoud Enschede B.V. De raad van commissarissen heeft een toezichthoudende en adviserende rol richting Onderhoud Enschede. Er wordt een nieuwe commissaris benoemd, die tevens voorzitter zal worden, van de raad. De zittende voorzitter van de raad van commissarissen wordt tijdelijk herbenoemd tot haar opvolger start.

  4. -

    Openbaar: ja, vanaf 22 oktober 2024 en muv bijlage 3!


    In Twente bedenken en maken we allerlei nieuwe dingen, producten, materialen en diensten. Dat is fijn voor de klanten. En ook fijn voor bedrijven die zo kunnen groeien en voldoende en goede banen kunnen aanbieden. Het gaat daarbij om banen voor iedereen: van mensen met gouden handen die echt iets kunnen maken tot knappe koppen.


    Op dit moment is er te weinig ruimte voor bedrijven. Vooral voor grote bedrijven met veel mensen die veel grond nodig hebben. In Enschede hebben we geen extra ruimte voor grote bedrijven die meer grond nodig hebben dan ongeveer zes voetbalvelden.


    De gemeente Almelo heeft deze ruimte wel. Daarom werken we samen met die gemeente aan een nieuw bedrijventerrein in Almelo. Op dit moment heeft gemeente Almelo haar eerste plan van dit terrein gedeeld. Het college van Burgemeester en Wethouders wil daar in afspraak met de raad graag op reageren. Daarom hebben we een eerste reactie opgesteld.

  5. -

    Gemeente Enschede maakt 161.738 euro over aan Giro555 voor de slachtoffers in het Midden-Oosten. Hiermee draagt ook de gemeente Enschede 1 euro per inwoner bij voor de landelijke Giro555-actie voor de getroffenen in het Midden-Oosten. Het ingezamelde geld gaat naar slachtoffers in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië. Bij eerdere landelijke Giro555-acties heeft Enschede ook 1 euro per inwoner bijgedragen, zoals na de aardbevingen in Turkije en Syrië.

  6. -

    In Twente bedenken en maken we allerlei nieuwe dingen, producten, materialen en diensten. Dat is fijn voor de klanten. En ook fijn voor bedrijven die zo kunnen groeien en voldoende en goede banen kunnen aanbieden. Het gaat daarbij om banen voor iedereen: van mensen met gouden handen die echt iets kunnen maken tot knappe koppen.


    Op dit moment is er te weinig ruimte voor bedrijven. Vooral voor grote bedrijven met veel mensen die veel grond nodig hebben. In Enschede hebben we geen extra ruimte voor grote bedrijven die meer grond nodig hebben dan ongeveer zes voetbalvelden.


    De gemeente Almelo heeft deze ruimte wel. Daarom werken we samen met die gemeente aan een nieuw bedrijventerrein in Almelo. Omdat het terrein zo groot is, is het ook erg duur. Daarom vraagt gemeente Almelo om de hulp van andere gemeenten. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft hierom een afspraak gemaakt met gemeente Almelo en andere Twentse gemeenten om te gaan uitzoeken hoe we het terrein kunnen betalen. Ook onderzoeken we hoe de organisatie moet samenwerken om het terrein met de juiste bedrijven te kunnen vullen.

  7. -

    De VNG heeft namens de gemeentelijke werkgevers een concept arbeidsvoorwaardennota opgesteld ter voorbereiding op de komende onderhandelingen in het najaar over de Cao-gemeenten.
    De gemeente Enschede stemt in met de uitgangspunten in de concept Arbeidsvoorwaardennota met een aantal kanttekeningen zoals bij de argumenten genoemd.

  8. -

    De Gemeente Enschede verleent een subsidie aan Sickhouse. Met deze subsidie krijgt Sickhouse de kans om haar nieuwe broedplaatslocatie aan de Oldenzaalsestraat voor in ieder geval de komende 5 jaar te exploiteren.
    De broedplaats Sickhouse zou eerst verhuizen naar de oude brandweerkazerne aan de Hengelosestraat, maar door de slechte staat van het gebouw kon die verhuizing niet doorgaan. Een nieuwe ruimte is gevonden aan de Oldenzaalsestraat. Deze ruimte geeft Sickhouse stabiliteit om als organisatie te groeien in de stad. Sickhouse is een speelse kunst- en gemeenschapsruimte met een speciale focus op de transformerende impact van digitale en populaire cultuur. Met zijn fysieke speeltuin, eigen bioscoop, bar, flexibele ontmoetingsruimtes en een verscheidenheid aan externe samenwerkingsverbanden presenteert Sickhouse een rijk samengesteld artistiek programma en biedt het tegelijkertijd informele ruimte voor spontane ontmoetingen.

  9. -

    We clusteren een aantal sportverenigingen naar de vier aangewezen clusterlocaties (Diekman-Oost, Enschede Zuid, Schreurserve en Enschede-Oost/Glanerbrug). De verenigingen die het aangaan moeten verhuizen van hun sportpark omdat we het betreffende sportpark gaan afstoten. Daarom heeft de gemeenteraad op 3 april 2023 besloten de betrokken verenigingen voor een deel tegemoet te komen in de kosten die samenhangen met de verhuizing. Hiertoe is de tijdelijke subsidieverordening verhuiskosten clustering sportparken vastgesteld. De betrokken verenigingen kunnen tot uiterlijk 1 juli 2028 een verhuissubsidie aanvragen van maximaal 15.000 euro.

  10. -

    Openbaar: ja, met uitzondering van zienswijzen


    Op 20 augustus 2024 heeft de gemeente Enschede besloten om op percelen gelegen binnen het ontwikkelingsgebied Centrumkwadraat – Driehoek Noord te Enschede voorkeursrecht te vestigen. Dit betrof de vestiging voor de duur van maximaal drie maanden op basis van een collegebesluit.


    Het collegebesluit en het daarbij behorende ontwerp-raadsvoorstel en ontwerp-raadsbesluit hebben na het collegebesluit ter inzage gelegen voor het maken van bezwaar of het indienen van zienswijzen. Er zijn drie bezwaarschriften ontvangen en drie zienswijzen ingediend.
    De zienswijzen worden als ontvankelijk, maar niet gegrond beoordeeld. Ze leiden niet tot aanpassing van de begrenzing van het voorkeursrechtgebied of tot aanpassing van het aanwijzingsbesluit ten opzichte van het ontwerp. De bezwaarschriften worden als zodanig behandeld, in een eigen traject, door de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie.


    De gemeenteraad wordt nu verzocht om op dezelfde percelen voorkeursrecht te vestigen zodat het voorkeursrecht haar gelding behoudt voor de daarop volgende drie jaren. In de tussentijd kan dan een omgevingsvisie, programma of omgevingsplan worden vastgesteld.

  11. -

    Het doel van de Lokale Inclusie Agenda is om de stad Enschede toegankelijker en inclusiever te maken voor al haar inwoners. Enschede als Inclusieve Stad staat centraal. Wij verwachten dat de gemeenteraad het plan van aanpak vóór de zomernota van 2025 tegemoet kan zien. Dat is later dan gepland. In het verdere proces zullen wij de raad, de Bewoners Adviesraad Sociaal (BAS), Commissie Toegankelijkheid en partners uit Enschede (zoals het Twentse Pride Netwerk) nauw betrekken bij de totstandkoming van het plan van aanpak.